Keep ratio image
Frontpage image

Elbocsátás

 

Korábban a gazdasági válság miatt, jelenleg a covid okozta károk miatt aktuális sajnos ez a téma. Ennek a szomorú eseménynek három formája létezik, amellyel a munkavállaló az esetek többségében találkozhat.

Az elbocsátás formái

Közös megegyezés
Ebben az esetben a felek közösen megállapodnak a jogviszony megszüntetésében, amit szerződésbe foglalnak. Itt nincsenek szigorú törvényi elvárások, csak az általános követelményeket kell betartani. Ilyenek: az együttműködési kötelezettség, a rendeltetésszerű joggyakorlás és a kényszer, fenyegetés nélküli szabad döntés lehetőségének biztosítása. E követelmények teljesülése esetén a két fél gyakorlatilag bármiben megállapodhat

Rendkívüli felmondás
A rendkívüli felmondás egy egyoldalú, írásbeli és indokolt jognyilatkozat, amely a munkaviszonyt – függetlenül attól, hogy jogellenes vagy jogszerű – azonnali hatállyal megszünteti.

A rendkívüli felmondás jogával mind a munkavállaló, mind a munkáltató csak különösen indokolt esetben élhet, akkor, ha a másik fél a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

Felmondás
A rendes felmondás joga mind a munkáltatót, mind a munkavállalót megilleti.

A munkáltatói rendes felmondás indoka csak a munkavállaló képességeivel, a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, illetve a munkáltató működésével összefüggő ok lehet. A munkáltató köteles a felmondást megindokolni, az indokolásból a felmondás okának világosan ki kell tűnnie. A munkavállaló részéről is megszüntethető a munkaviszony, ez esetben indoklás sem szükséges, viszont az úgynevezett felmondási időt (általában 30 nap) kötelező ledolgozni.

 

Hogyan készüljünk fel rá?
A pszichológiai kutatások szerint egy elbocsátás akkora trauma, mint egy párkapcsolat végét megélni. Ezért felkészülni nem igazán lehet rá. Tenni lehet ellene, odafigyeléssel és kemény munkával. Ha mégis bekövetkezik, tekintsük ezt valami új kezdetének, készítsünk tervet a továbbiakra. Megfelelő teendő listával és pozitív hozzáállással ki lehet mászni a gödörből.

 

5 tanács, ha elbocsátottak
Az elbocsátást nem kell szégyellni, hiszen a jelenlegi gazdasági helyzetben egészen sokszor megtörténik, viszont nem mindegy, miként állunk hozzá. Hogyan lehet túlélni az elbocsátást? Hogyan érezhetjük hasznosnak magunkat? 

1. Adj magadnak egy kis időt
Tudom, a számlákat be kell fizetni, és sok mindenre kell pénzt kiadni, ehhez viszont dolgozni kell. De ennek ellenére szükséged lesz egy kis időre, amíg újra „egyenesbe jössz” lelkileg. Használd ezt az időt feltöltődésre, kikapcsolódásra.

2. Találd meg önmagad
Lehetséges, hogy a kirúgás egy ajtót bezár, de egy másikat megnyit. Talán pont itt az ideje, hogy olyanba fogj, amire régóta vágytál. Egyszer egy motivációs előadás során Arnold Schwarzenegger azt mondta: „Fontosabb, hogy meghatározd, ki és milyen ember akarsz lenni. Nem az, hogy milyen pályán folytatod tovább.”

3. Keresd a lehetőségeket
Azok, akiket elbocsátanak, gyakran szégyellik magukat. De ezen túl kell lépni. Nyilván nem azt tanácsolom, hogy dicsekedj a helyzeteddel, de minél több ember tudja, hogy te épp ’szabad’ vagy, annál nagyobb az esélye, hogy rád talál egy lehetőség.

4. Képezd magad
Amíg munkát keresel, tudod képezni magad. Ha megfelelően osztod be a felszabaduló időt, megtehetsz olyat, amire eddig nem volt alkalmad, időd vagy energiád. Tanulhatsz nyelvet, vagy tovább képezheted magad a szakmádban. Ez nem is feltétlenül igényel anyagi ráfordítást, hiszen az internet szinte korlátlan lehetőségeket kínál.

5. NEM munkanélküli vagy
Hiszed, vagy sem, de a hozzáállás rendkívül sokat számít az állás megtalálása esetében is. A kirúgástól kezdve a te munkád az, hogy állást keresel. Semmivel sem vagy több, vagy kevesebb, mint az, akinek éppen van munkaviszonya.

Hogy enyhítsd a hirtelen bekövetkezett esemény láttán érzett anyagi nyomást, járj utána, hogy amíg nem tudsz újra elhelyezkedni, milyen segítséget tudsz igénybe venni.

 

Belevágnál az álláskeresésbe? Itt tudsz böngészni: Állások

Turbózd fel az esélyeidet, és regisztrálj be a Cvonline.hu önéletrajz adatbázisába ITT!