Keep ratio image
Frontpage image

Munkahely váltás - Karrier váltás

Találd meg a célod!

 

Munkahelyet vagy karriert váltanál?

„Váltanom kellene, de fogalmam sincs, mit szeretnék csinálni.”
„Belefáradtam, nem találok már kihívást a munkahelyemen, nem motivál már semmi.”
„Lassan már akkor is felmondok, ha nem találok másik munkát.”

 

Ismerősek a fenti mondatok?

A karriertanácsadásra érkezők gyakran hasonló gondolatokkal, és a karrierváltás szándékával jelentkeznek be. Jelenlegi munkájukkal elégedetlenek, váltani szeretnének, de az irányban bizonytalanok, merre tovább, mit is váltsanak:

  • munkahelyet

  • munkakört

  • vagy egy teljesen új pályát?

Egy ilyen döntés időt, energiát, és sokszor anyagi ráfordítást is igényel, ami aztán évekre meghatározza a mindennapokat, ezért általában nem kis stressz kíséri már a fontolgatás időszakát is. Mi a jó döntés, hogyan is döntsük el, hogy merre tovább?

 

Íme egy egyszerű gyakorlat a döntés előkészítéséhez:

  1. Vegyél elő egy lapot, és oszd fel két oszlopra!

  2. Gondolj a jelenlegi munkádra és írd fel, összegezd:

  • mi az, amit szeretsz benne

  • mi az, amivel elégedetlen vagy

 

Pár szempont, amire mindenképp térj ki az értékelés során:

  • a feladatok (milyen feladatokból állnak a munkanapok, találsz-e benne örömöt, kihívást, inspirációt?)

  • a vezetőség (milyenek a hierarchikus viszonyok, milyen a kapcsolatod a vezetőiddel, milyen vezetővel tudod kihozni magadból a legtöbbet?)

  • a cég értékei (milyen típusú vállalat, milyen értékeket képvisel a cég, és ehhez te hogyan viszonyulsz?)

  • az anyagiak (milyen a bér, és a juttatások, mennyire vagy ezzel elégedett?)

  • a lehetőségek (hosszútávon milyen fejlődési lehetőséget látsz itt, van kitől tanulnod? hogyan illeszkedik ez a munka a hosszútávú terveidhez?)

  • a fizikai környezet (milyen maga az épület, a felszereltség, neked mi a fontos ebben? a fizikai közelség, a munkába járás hossza is ide tartozhat)

Ez az „önvizsgálat” nem csak a munkakör tényszerű elemzéséről szól, azt is legalább olyan fontos tisztázni, hogy a munkahelyi adottságokhoz, körülményekhez te magad hogyan viszonyulsz. Hiszen a jó döntéshez elsősorban önmagadat kell jól ismerni.

Ezek mentén a szempontok mentén kirajzolódhat, mik a váltás motivációi nálad, és ez vezethet el a továbblépés irányához is.

Ha pl.: a feladatokkal alapvetően elégedett vagy, találsz benne kihívást hosszútávon is, de a cég tevékenységével, értékeivel nem tudsz azonosulni, elegendő lehet a munkahelyváltás is, hasonló munkakörben egy olyan vállalatnál, aminek a profilja a személyes értékeiddel összeegyeztethető (ha pl.dohányipari vállalatnál dolgozol, de fontos érték számodra az egészséges életmód, feszültséget fogsz megélni, ha a munkáddal olyan célhoz járulsz hozzá, ami a saját értékrendeddel ütközik).

Ha pl.: a cég maga szimpatikus, a vezetőséggel, kollégákkal is jó a kapcsolat, az anyagiak is rendben vannak, de a munkahelyi feladatok váltak rutinszerűvé, és ebben nincs fejlődési lehetőséged, érdemes egy új munkakörben gondolkodni akár cégen belül, akár egy másik vállalatnál. Ez sem jelent minden esetben pályamódosítást, sok esetben inkább „pályakorrekcióról” beszélünk, amikor pályán vagy szektoron belül keresünk olyan munkakört, ami az egyéni érdeklődéshez és szempontokhoz jobban illeszkedik.

A váltást szinte minden esetben az a cél mozgatja, hogy szeretnénk szeretni a munkánkat, ez pedig csak úgy lehetséges, ha az önismeret a kiindulópontja: a saját adottságaid, képességeid, érdeklődésed, munkával kapcsolatos értékeid, szükségleteid, mert az erre alapozott döntés hordozza magában az önmegvalósítás lehetőségét.

ÉRDEKES: Hogyan építs a hobbidból karriert?

Ha már eldöntöttünk, hogy merre haladunk tovább, és már a jelentkezés folyamatánál tartunk, akkor érdemes az interjúra is felkészülni e tekintetben, mert nagy valószínűséggel ott is fel fogják tenni nekünk a nagy kérdést, hogy miért akarunk váltani.

Az álláskeresők nagy része sablon válaszokat használ és érezhető, hogy nem a valós ok kerül ilyenkor elő. Ez a HR-esekben kétséget vet fel afelől, hogy akkor vajon mi lehet a háttérben, netán az álláskeresővel volt-e probléma.

 

Melyek a leggyakrabban használt indokok?

  • anyagiak – szeretnék többet keresni mint az előző munkahelyemen

  • szakmai fejlődés hiánya – nem volt lehetőség a fejlődésre

  • kihívás keresése

  • munkahelyi légkör – vezetési stílussal és/vagy kollégákkal való ütközés

  • elismerés – a vezetőség nem becsüli meg a munkámat

Persze a fentiek közül mindegyik jó indok arra, hogy váltsunk azonban nem mindegy, hogy ezt hogyan kommunikáljuk.

 

Merjük elmondani!

Nyilvánvalóan a korábbi munkahelyünkről való panaszkodás rossz fényt vet ránk, azonban ha a szakmai szempontokat tartjuk szem előtt (nem érzelmi alapokon nyugszik az indokunk) és diplomatikusan fogalmazunk az sokkal célravezetőbb lesz mint egy kitalált, kényelmes indok.

Nem árt ilyenkor azt is figyelembe venni, hogy az őszinte kommunikációval megelőzhető egy jövőbeni csalódás is. Előfordulhat ugyanis, hogy az új helyen is idővel hasonló helyzetbe kerülnénk. Ezt megelőzve érdemes azt is megosztani a HR-essel (hacsak nem kényszerből keresünk új helyet), hogy milyen munkahelyet keresünk, mi a fontos számunkra.

Ezért arra biztatunk mindenkit, hogy merje elmondani azokat az okokat, amelyek mindenki számára érhető indokok mint például, hogy sosem lehetett elérni a vezetőt, ezért nem tudott haladni a munkával. Azok az indokok, amelyek nem a személyes haragra épülnek, hanem amelyeket mások ugyanúgy jogosnak érezhetnek sokkal előrébb visznek majd, mint a konkrétumok nélküli sablon válaszok.

 

Felkészülés

Ahhoz, hogy őszintén tudjunk válaszolni fel kell készülnünk a vállalatból és a megpályázott pozícióból. Érdemes azzal is számolni, hogy előfordulhat, hogy a HR-es nem csak a jelenlegi váltás okáról érdeklődik, hanem minden egyes váltásunkra kíváncsi. Nem jó ilyenkor, ha mindegyiknél ugyanazokat az okokat hozzuk fel (pl. rossz volt a főnök mindenhol), mert azután azt gondolhatják, hogy mi nem tudtunk kijönni másokkal.

 

Tudod már mit keresel? Nézz körül Állásaink között.