Keep ratio image
Frontpage image

Önéletrajz

Tedd le a névjegyed!

 

Nagy lépés az álláskeresés során az önéletrajz elküldése. Ez az első dolog, amit az adott cég lát rólunk, ez a bemutatkozásunk még a személyes találkozó előtt. Ezért olyan fontos, hogy jól legyen megírva, hiszen így tudunk jó benyomást tenni. Az önéletrajz olyan, mint a lecsó: nincsen belőle „A” recept. Sokan, sokféleképpen készítik és persze mindenki esküszik rá, hogy az övé az igazi. Természetesen az alap mindenhol ugyanaz, de a hozzávalókban – ha a minimál receptet tovább gondoljuk – már eltérnek a vélemények.

A legfontosabb, hogy egy jól szerkesztett, a lényeges információkat tartalmazó, netán láthatóan a megpályázott pozícióra írt önéletrajzot készítsünk. Persze, külalak szempontjából egy marketinges pozíciónál más az ideális, mint egy mérnöki állásnál, de fontos az, hogy a szépség ne menjen a könnyen olvashatóság és a tartalom kárára.

Az első sor kiemelve, középre igazítva nem az „Önéletrajz”, hanem a neved, mert mindenki tudja, hogy mit olvas, a könyvre sem írják rá, hogy könyv, hanem a címét. Az pedig a neved.

Ezt követik az Elérhetőségek, ahol nincs szükség sem a születési dátumra, sem a lakcímre – a családi állapotról, gyerekek számáról, nevükről nem is beszélve -, mert egyik sem olyan információ, melynek befolyásolnia kellene a pályázatot. A lakcím viszont, abban az esetben, ha a leendő munkáltató közel van, akkor lehet előny.

E-mail címben, mint pl. nev.nev@gmail.com – a freemail és citromail helyett jobban néz ki a gmail, esetleg a yahoo a név valamilyen verziójával -, a beceneveket és vicces előtagokat érdemes elhagyni. Nem tűnik humorosnak egy új pozícióra pályázva. Ezt követi a mobilszám és a Linkedin profil linkje – ez utóbbi persze, csak, ha van -, mert egy jól megírt és rendszeresen karbantartott profil „életben” tartja az önéletrajzot még évekkel később is, ha már látszik, hogy régebbi a CV, egy kattintással meg lehet nézni a potenciális jelölt aktuális munkahelyét, pozícióját.

Munkatapasztalatokat érdemes úgy megírni, hogy egyrészt a pozíció leírásban megtalálható feladatok/elvárások „visszaköszönjenek” felsorolásban. Persze nem kimásolni kell őket, hanem a saját szavaiddal megfogalmazni szakmai tapasztalataidat. Másrészt pedig jó, ha mindezt eredményekkel támasztod alá, hiszen akkor látja a HR-es vagy a leendő munkáltató, hogy azon kívül, hogy már végeztél hasonló feladatokat, azt milyen eredménnyel tetted. Ha egy cégen belül több pozíciót is betöltöttél, azokat érdemes így leírni, hogy látható legyen a cégen belüli kinevezés, szakmai előrelépés, ami egy karrier út esetében egy munkahelyen történő fejlődés eredményeként látható rögtön.

A végzettségnél a klasszikus iskolákat, de nem az általánost, hanem a középiskolákat, felsőfokú végzettségeket, főiskolákat és egyetemeket érdemes feltűntetni a végzettség megnevezésével, de az ott tanult tantárgyak, vagy a diploma témája – ha csak az utóbbi nem kapcsolódik közvetlenül a betöltendő pozícióhoz -, már nem szükséges.

A Tréningek, tanfolyamok szekcióban (már ha persze van ilyen) azokat a képzéseket érdemes felsorolni, melyek rövid ideig tartó, szakmai vagy személyiségi fejlődésedet segítették, pl. egy újabb szoftver használatának betanulása, vagy egy kommunikációs és konfliktuskezelési tréning. Ha tudod, hogy nagyon ismert és elismert az intézmény, ahol a képzést végezted, akkor azt is érdemes feltüntetni.

A Nyelvtudás kiemelése mindig fontos, itt érdemes mellőzni az Europass önéletrajzok táblázatait, egyszerűen az alap – társalgási – középfok – folyékony/tárgyalási – anyanyelvi szintek valamelyikét beírni és kiegészíteni azzal, ha az szakmai nyelvtudást takar, vagy esetleg passzív, mert az utóbbi időben nem használtad.

Az Egyéb részhez kerülnek az IT tudás, ami természetesen leginkább az MS Office ismereten kívüliek, minden szoftver, melyet az eddigi munka során használtál, valamint a jogosítvány, esetleg valamilyen egyéb információ, pl. jótékonysági szervezet tagság.

Utolsónak szoktuk javasolni az Érdeklődési kört feltüntetni, ami igazából semmi más, csak egy kis hozzáadott emberi információ, amely kiegészítheti az önéletrajzban eddig felsorolt információkat olyanokkal, melyek hozzátehetnek a pályázathoz. Pl,. ha valaki focizik, akkor lehet jó csapatjátékos, ha pedig futott maratont, akkor pedig célorientált és kitartó.

Ha mindez meg van, akkor jöhet a dizájn.

Ha készen állsz, akkor regisztrálj be a Cvonline.hu oldalára, és így egyből két legyet ütsz egy csapásra:

  1. A megadott adatokkal pdf-ben letöltheted az önéletrajzod.

  2. Létrejön az online önéletrajzod, melyet ugyanúgy tudsz használni a jelentkezés során, mint a hagyományos papír alapút. Sőt, így a munkáltatók maguk tudnak megkeresni Téged, és munkát ajánlani! Emellett láthatod azt is, hogy mely cégek nézték meg az adatlapod.

 

REGISZTRÁCIÓ