Önéletrajz és motivációs levél ellenőrző lista

by | ápr 3, 2018 | Önéletrajz és motivációs levél

Megvan már az önéletrajzod? És készen vagy a motivációs levéllel is? Ezek a dokumentumok létfontosságúak az álláskeresés világában és a munkaerő-piacon! Épp emiatt, nagyon oda kell figyelned rá, hogy a lehető legtökéletesebbek legyenek. Olvasd át ellenőrző listánkat, és nézd meg, minden rendben van-e önéletrajzoddal és motivációs leveddel!

Önéletrajz ellenőrző lista

  • Név: Valószínűleg a leglényegesebb pont: minden jó önéletrajz alapköve, hogy szerepeljen a teljes neved vagy az első sorban, vagy pedig mint cím. Ha a neved kellően feltűnő, és nem csak eldugva szerepel a CV-dben, jóval könnyebben tud majd megkülönböztetni téged egy HR-es.
  • Alapadatok: Mielőtt a lényegre térnél, és nekikezdenél részletezni képességeid, tanulmányaid, szakmai múltad, meg kell hogy ismertesd egy kicsit a háttered is – ezért szokás megadni az önéletrajz elején néhány olyan általános, alap információt magadról, mint például a születési dátumod, jelenlegi lakhelyed (város).

  • Elérhetőségek: Azaz, e-mail cím és telefonszám. Mivel mindkettőn keresztül értesíthetnek a kiválasztás fejleményeiről, tényleg fontos, hogy meg legyenek adva egy jól látható helyen az önéletrajzban is. Az elérhetőségek sorolhatóak az alapadatok közé is, de akár a CV végén is megállják helyüket – lényeg, hogy észrevehetőek legyenek.
  • Szakmai tapasztalatok: A jelenből a múlt felé haladva nevezd meg, mettől-meddig hol dolgoztál, milyen pozícióban, majd ezek után részletezd egy kicsit, hogy milyen munkakört töltöttél be, milyen feladataid voltak ott, milyen készségekre tettél szert, miket tanultál meg! Fontos, hogy írj évszámokat is, hogy mettől meddig dolgoztál az adott helyen.
  • Tanulmányok: Ebben a részben tudod leírni, milyen végzettségeid, képesítéseid vannak, milyen iskolákat végeztél. Középiskolát akkor érdemes pontosan megnevezni, ha valamilyen szakirányú képzettséget adott (pl. középfokú műszaki végzettség), vagy ha valamilyen szempontból különleges középiskola volt (pl. két tanítási nyelvű gimnázium). Más esetben elég egy évszámmal együtt feltüntetni, mikor szereztél érettségit/középfokú végzettséget.
  • Nyelvismeret: Írd le, milyen nyelveket tanultál, és jellemezd pár szóval, hogy most milyen szinten állsz belőlük! (Például: középhaladó német, tárgyalóképes angol). Ha van nyelvvizsgád, azt is érdemes megnevezni fokkal és típussal, valamint évszámmal együtt.
  • Képességek: Ha értesz valamihez, de nem írtad le a szakmai tapasztalatok résznél, itt megteheted. Ez már az opcionálisabb részek közé tartozik – ha nem igazán tudsz semmi informatívat ide írni, mert mindent sikerült megfogalmaznod fentebb, akkor felesleges rizsázni. Viszont ha úgy gondolod, jó lenne összegezni nem feltétlen iskolához vagy korábbi munkához kapcsolódó képességeid, akkor szánj rá néhány sort. Ide szoktak kerülni például: Office-ismeret, Photoshop ismeret, B-kategóriás jogosítvány, XY cég által tartott kommunikációs tréning, stb.
  • Hobbi, elfoglaltság, egyéb: Avagy, az önéletrajz személyesebb, közvetlenebb része. Ha van valami olyan elfoglaltságod, ami valamennyire kapcsolódik a megpályázandó álláshoz – és még nem említetted korábban – akkor azt mindenképp írd le itt (például ha marketinges állásra pályázol, és blogot vezetsz, vagy ha műszaki pozícióra és a szerelés a hobbid). Ugyanakkor a “zenehallgatás-olvasás-filmnézés” szentháromsága kerülendő, hiszen ezek szinte mindenki által végzett szabadidős tevékenységek és nem árulnak el semmit nem hogy a szakmai érdeklődésedről, de még a személyiségedről sem.
  • Helyesírás, nyelvhelyesség: Ha minden pont megvan, fusd át még egyszer a teljes CV-d – kár lenne, ha egy-két elírás, félregépelés, vagy magyartalan mondat miatt lennél kevésbé szimpatikus a toborzó kolléga szemében!

Motivációs levél ellenőrző lista

  • Megszólítás: Mint ahogy minden levelet, úgy a motivációs levelet is egy megszólítással illik kezdeni. Ha tudod, hogy hívják a toborzást/felvételt intéző kollégát, célszerű név szerint megszólítani, ha pedig nem tudod, akkor a céget érdemes megnevezni.
  • Bevezetés: Mielőtt belevágnál a közepébe, célszerű elmondani, hogy ki is vagy, hogy hol láttad az álláshirdetést (például a cvonline.hu állásportálon), és hogy melyik pozíció keltette fel az érdeklődésed.
  • Alátámasztás, érvelés, motiváció: Miután már tudja a toborzó csapat, hogy melyik pozíció érdekel téged, ideje azt is megtudnia, miért! Egész, kerek mondatokban, szépen megfogalmazva írd le, miért érdekel téged a pozíció – azaz, ahogy a levél nevéből is jön, mi a motivációd -, miért gondolod, hogy alkalmas lennél, és hogy miért pont az adott cég lehetőségére pályázol!
  • Lezárás: Néhány rövid sor, amivel lezárod a levelet, összegzed a gondolataid.
  • Aláírás, keltezés: A levél formai elvárásainál maradva, fontos, hogy a legvégén ott legyen az aláírásod, valamint a dátum (esetleg a város is), még ha elektronikusan írsz, akkor is!

Ha pontról pontra megnézed, minden megvan-e a Te önéletrajzodban és motivációs leveledben azok közül, amiket összegyűjtöttünk fentebb, akkor garantáltan naprakész munkaerőnek számítasz majd több munkaadónál is!

Ha több segítségre lenne szükséged, nézd meg ingyenesen letölthető önéletrajz mintánkat és motivációs levél mintánkat is! Utána pedig szétnézhetsz legfrissebb állásajánlataink között, vagy használhatod a keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb lehetőségekről!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.