Motivációs levél minta – letölthető sablonnal! [Word Doc]

Álláskereséskor az egyik legnagyobb nehézséget a motivációs levél megírása okozza a pályázóknak. A legtöbben nem tudják, hogyan is kezdjenek neki, mit lenne célszerű beleírni, hogyan érdemes a motivációs levelet felépíteni.

Pedig ha megértjük a motivációs levél célját, máris könnyebb dolgunk van. Az önéletrajz mellett azért kérik a HR-esek a kísérőlevelet, mert így lehetőségük van téged jobban megismerni. Az önéletrajzban általában a „száraz tények” szerepelnek, noha a CV kinézetének személyre szabásával és a hobbiddal közelebb kerülhetsz hozzájuk.

A motivációs levélben kerek mondatokban fejezheted ki magad, ezáltal több lehetőséged van felhívni magadra a figyelmet, még több információt árulhatsz el magadról – miért jelentkeztél az állásra, miért érzed úgy, hogy megfelelő lennél a meghirdetett pozícióra – és nem utolsó sorban a személyiségedet is megmutathatod.

Motivációs levél minta Word Doc sablon

Motivációs levél minta – Töltsd le a Word Doc dokumentumot a cikk alján!

Hogyan kezdjem el?

Mielőtt elkezdenéd írni, érdemes néhány szempontot figyelembe venned. Ilyen például, hogy a motivációs levélnek nem szabad egy A4-es oldalnál hosszabbnak lennie. A rövidségét tekintve lehet akár fél oldalas is, viszont ennél rövidebb terjedelemben már nem biztos, hogy mindenre ki tudsz térni, amire szeretnél.

A levél felépítésénél…

A motivációs levél öt részből tevődik össze, melyek az alábbiak:

 • Megszólítás: a „Tisztelt Hölgyem/Uram!” helyett kedvezőbb, ha már a konkrét HR-est tudjuk megszólítani a levelünkben. Ehhez viszont kicsit kutakodnunk kell a cég honlapján, vagy LinkedIn-en.
 • Bevezetés: itt érdemes leírnod, hogy hol találtál rá az álláshirdetésre és milyen pozícióra jelentkezel. Pl. „A Cvonline.hu állásportálon meghirdetett Könyvelő asszisztensi munkakörre küldöm jelentkezésem.”
 • Érvelés: miért jelentkeztél, miért vagy alkalmas és miért téged válasszanak?
 • Az álláshirdetésben feltüntetett elvárásokra reagálva mutasd be,
  hogy a te szakmai tapasztalataid és képességeid megfelelőek.

  Megemlítheted, hogy hány éves tapasztalatod van az adott területen, beszéled-e az elvárt idegen nyelvet, és hogy milyen készségek segítenek abban, hogy kiválóan végezd a munkád. Hozhatsz fel pozitív példákat is, hogyan oldottál meg problémás helyzeteket, vagy hogy milyen sikereket tudtál elérni.

  Amennyiben fontosnak találod, és bármilyen irányban befolyásolhatja a munkádat, akkor itt kitérhetsz a magánéletedre is, pl. ha beteg gyermeket nevelsz, vagy egészségügyi gondod van – de akár a hobbidat is megemlítheted.

 • Lezárás: a motivációs levél lezárásaként megemlítheted, hogy reméled/bízol benne, hogy megfelelőnek találnak és lehetőséget kapsz egy személyes interjúra.
 • Keltezés, elérhetőség: az utolsó mondat után jobb oldalon kell szerepelnie a helységnek és a dátumnak, alatta pedig baloldalon az Üdvözlettel/Tisztelettel alatt kell szerepeltetned az aláírásod és az elérhetőségeidet (telefonszán, e-mail cím).
 • Mielőtt elküldenéd…

  Miután elkészültél a motivációs levéllel már csak egy pár apróság van hátra. Ellenőrizd le, hogy nincsen benne elírás és hogy kinézetre megfelelően tagolt. Javasolt átnézetni az egyik barátoddal, ismerősöddel, mert lehet, hogy ő olyan dolgokat is észrevesz, amin te elsiklanál, mivel már annyit nézted.

  Ügyelj az elnevezésre is: célszerű a saját nevedet (ékezetek nélkül) és a dokumentum típusát használni. Pl. Minta_Anita_motivacio.doc

  Úgy érzed, hogy könnyebb lenne egy sablont átdolgozni? Töltsd le ingyenes, magyar nyelvű motivációs levél mintánkat az alábbi linkre kattintva:

  sablon.letoltes.btn

  Megosztás:

  Hozzászólás


  *