Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Menekülés külföldre az egész családdal? Miért? Miért ne?

kulfoldi-munka-csaladdalA Tárki kutatása szerint az elmúlt 20 évben háromszorosára nőtt a külföldi munkavállalást, vagy végleges letelepedést tervező magyarok száma. 2012-ben a felnőtt magyarok közel 20 százaléka tervezett valamilyen típusú kivándorlást. A 18 éven felüli diákok több mint fele nem Magyarországon képzeli el közeljövőjét.


Ez önmagában nem lenne gond, hiszen a nyelvtanulás és a tapasztalatszerzés ennek során valósulhat meg leginkább, de sajnos a külföldi munkavállalás célja is megváltozott: Míg korábban a külföldi munkában a kihívást és a karrierépítést helyezték előtérbe a munkavállalók, jelenleg a fő indokok között az itthoni kilátástalanság hangzik el legtöbbször.

A kisgyermekes szülők is mennének

Az OECD szerint Magyarországon az egy háztartásra jutó szabadon elkölthető átlagkereset szinte fele az OECD átlagnak, a magyar családok átlagos vagyona pedig kevesesebb, mint a harmada az átlagnak. A lehangoló adatok és a kivándorlási kedv növekedése, illetve az indokok megváltozása között könnyű meglátni az összefüggést. Egyre több kisgyermekes szülőben is érlelődik a gondolat, hogy a jobb életszínvonal reményében külföldre meneküljön. Már maga az elhatározás is nehéz, de a megvalósítás is rögösebb, mintha egyedülállóként dönt így valaki.

Ha csak az egyik szülő megy külföldre dolgozni, akkor szinte mindenből kimarad, ami a családjával történik, „vendéggé” válik a saját otthonában, az pedig, aki otthon marad, egyedül kell, hogy megküzdjön a mindennapi gondokkal. Ez hosszú távon kevéssé hangzik fenntartható állapotnak, hiszen az anyagi vitathatatlan előnyök mellett lelkileg mindenkit megvisel.

Ha mindketten mennek, akkor pedig ki marad otthon a csemetékkel? A nagyszülők? Rokonok? Vagy a legnagyobb, remélhetőleg már nagykorú testvér? Ezek még a jobbik esetek. Andrea Diefenbach nemrég megjelent, számos díjat elnyert fotósorozata a moldovai szülők nélküli világot mutatja be, ami természetesen egy sarkított és számunkra még nem fenyegető végeredményt láttat, de mindenesetre elgondolkodtató.

Engedélyek és igazolások a családi költözéshez

Az tűnik a legjobb megoldásnak, ha költözik az egész család, már, ha kivitelezhető, viszont korántsem egyszerű a megvalósítás. Még akkor is több kérdést vet fel, ha legalább az egyik szülőt biztos munka várja. Hogyan fog elhelyezkedni a másik? Vagy elég lesz a keresete mindannyiuk megélhetésére? A gyermekek iskoláztatása? Hogyan tudnak beilleszkedni, megküzdeni a nyelvi nehézségekkel? Ezeket az általános kérdéseket többnyire mindenki végiggondolja.

Sokan nem tudnak azonban arról, hogy a külföldre költöző kisgyermekes családoknak a gyámügyi hatóság engedélyére van szükségük, valamint jövedelmi, lakhatási és iskolai igazolásokat kell bemutatniuk. Kiskorú gyermeket tartósan, egy évnél hosszabb időre csak a magyar állam engedélyével lehet külföldre vinni.

Családostul nehezebb

Munkaközvetítők segítségére a családok nem igazán számíthatnak. Ennek okai egyszerűek. A közvetítő cégek általában a partnercégeik igényeinek és profiljának megfelelően tudják elhelyezni a jelentkezőiket. Minimális az esélye tehát annak, hogy két eltérő szakmában elhelyezkedni kívánó ember egy azon településen találjon munkát rajtuk keresztül. Ha csak az egyiküknek találnak munkát, annak fizetése valószínűleg nem elég az egész család eltartására.

Ha mégis sikerülne mindkét szülőnek ugyanabban a városban munkát találni, akkor a következő probléma a lakhatás kérdése. Legtöbb esetben a külföldi partnercégek gondoskodnak személyzeti szállásról is. Ám számukra a legfőbb szempontok: megközelíthetőség, maximális kihasználtság (2 ágyas szobák, több lakó által közösen használt fürdőszoba) nem igazán esnek egybe egy család elvárásaival. A többi lakó sem biztos, hogy tolerálná a gyereksírást egy 12 órás műszak után, sőt több országban tilos is gyerekek együttélése idegen felnőttekkel egy közös háztartásban. A szállás igénybevétele nem mindig kötelező ugyan, vagy meghatározott idő után felmondható, de a település mérete (van-e egyáltalán más lehetőség?), a lakhely munkahelytől való távolsága, megfizethetősége sajnos hamar korlátokat szab ennek az elméletileg szabad döntésnek.

Bizonyos országokban (pl. Egyesült Királyság) szigorú elvárásoknak kell megfelelniük azoknak a lakásoknak, ahol kisgyermek is él, számukra külön fürdőszoba szükséges. A megfelelő körülmények ellenőrzésére is gondot fordítanak és súlyosan megbüntetik azokat, akik nem tartják be a szabályokat, a főbérlőt és a lakót is.

A menekülés a külföldi munkavállalás okaként amúgy sem egy szerencsés érv, de egy család esetében egyenesen elfogadhatatlan. Ez egy felelős döntés kell, hogy legyen, tervezést, megbeszélést, felkészülést igényel. Csak úgy érdemes megvalósítani, ha tisztában vannak a fogadó ország rend- és jogszabályaival, az oktatási rendszerre vonatkozó ismeretekkel, rendelkeznek a szükséges indulótőkével, megfelelő a szülők nyelvismerete, és mindenki (a gyermekek is) felkészült a változásra.


A cikket a külföldi munka közvetítésre szakosodott Euwork állásközvetítő iroda készítette
A cég külföldi állásairól, munkalehetőségeiről itt tájékozódhat: www.euwork.hu

(X)