Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Melyik a 15 legjobban fizetett szakma?

Mi a különbség a magyar és az amerikai fizetések között? Mennyit keresnek Amerikában? Melyek a legjobban fizetett állások? Az álmok birodalmában tényleg a csillagos ég a határ, ha a legjobban fizetett szakmákról beszélünk?

A legjobban fizetett szakmák

Az, hogy ki tanul tovább és ki nem, befolyásolja a keresetet. De természetesen nem ez az egyetlen tényező, amely hatással van arra, milyen összeget utalnak a bankszámlánkra. Az is meghatározó, hova születünk, illetve hol vállalunk munkát. Hogyan lehet keresni Amerikában?

A legjobban fizetett állások rangsora egészen máshogy alakul Magyarországon, mint a másik kontinensen.  Egy amerikai állásportál készített egy felmérést, hogyan is lehet keresni az álmok földjén.

Íme, a 15 legjobban fizető szakma Amerikában

15. Gyógyszerész

A 15-ös rangsor végén állnak a gyógyszerészek. Amerikában átlagosan több mint 24,5 millió forintos éves átlagkeresettel büszkélkedhetnek. Ez hozzávetőlegesen húszszor annyi, mint amennyit hazánkban kap kézhez egy szakember.

Négy éves képzést követően nem csak a vényköteles gyógyszerek adagolásáért felelnek, de hasznos információkkal is ellátják a betegeket.  Az USA-ban körül-belül 272,320 fő a létszámuk.

14. Légiforgalom-irányító

A légiforgalom-irányító szakma képviselői hazánkban is nagy elismerésnek örvend, munkájukat 800.000 Ft-os havi fizetéssel honorálják, amivel az 5 legjobban fizetett szakma az övék hazánkban. Ez Amerikában azonban csak a 14. helyre elég.

A repülőterek csekélyebb létszáma miatt kevesen is vannak, mint Amerikában, ahol 114,460 dollárért (több mint 24,5 millió forintért) figyelik szakadatlanul a légi forgalmat, és irányítják a repülőket a biztonságos leszállóhelyek felé.

13. Értékesítési menedzser

Az értékesítő szakma legcsalogatóbb tulajdonsága, hogy a bevétel felső határát soha sem lehet elérni. Hazánkban is az a szokás, hogy az alapfizetés mellé jutalék- illetve bónuszrendszer társul.

Az értékesítési menedzser felel a cég termékének értékesítéséért a tervezéstől a koordináción át az értékesítésig. Ehhez érteni kell az eladási statisztikák elemzéséhez, nyomon követéséhez, valamint a fogyasztói szokások ismerete is elengedhetetlen.

Ezért a munkáért Amerikában 116,800 dollárt (25 millió forintot) fizetnek éves szinten, összesen 328,230 értékesítési menedzsernek.

12. Pilóta, másodpilóta és fedélzeti mérnök

118 ezer dolláros (25,5 millió forint) fizetésre számíthatnak azok, akik pilótának, másodpilótának vagy fedélzeti mérnöknek állnak. Magyarországon a havi alapfizetés 200 ezer és 900 ezer közé tehető, amihez hozzáadódik a repüléssel eltöltött idő, ami akár meg is duplázhatja a fizetést. Azt persze számításba kell venni, hogy amíg több száz kötelező órát "lerepül" egy pilóta, addigra már sokmillió forintot elköltött repülőgépbérlésre és üzemanyagra.

11. Pénzügyi szakember

Egy pénzügyi szakember tevékenységi köre széles skálán mozog, hiszen a befektetés tervezésétő, annak irányításáig, a banki szektortól a biztosításon át egészen az értékpapírpiacig mindennel foglalkozhat.

Amerikában évente 120 ezer dollárt (25,8 millió) is megkereshetnek. Hazánkban ez körül-belül az ötöde- persze cég méretétől is függ.

10. Szervezeti pszichológus

Amerikában is csak annyira népszerű, vagy éppen keresett ez a szakma, hogy összesen csak 1200 főt alkalmaztatnak ebben a formában.

A szervezeti pszichológus feladata, hogy törekedjen a munkahelyi légkör nyugalmára, foglalkozzon az ott dolgozók lelkiállapotával. Tőlünk nyugatra már sok helyen felismerték, hogy a kevésbé stresszes, jó lelkiállapotban lévő dolgozók nem csak hogy jobban szeretnek dolgozni, de hatékonyabbak is, ezzel pedig nő a termelékenység is. Ők 124 ezer dolláros (26,7 millió forint) fizetésre számíthatnak évente.

9. Informatikai vezető

Az informatikai vezetők elsődleges feladata, hogy összehangolja a vállalaton belül az adatfeldolgozást, az elemzést, az információs rendszereket és a programozási feladatokat.

Összetett munkakör, mely nem csak hogy informatikai végzettséget igényel, de sok éves tapasztalattal is kell rendelkezni az adott területen. Amerikában 300 ezren foglalkoznak ezzel, és évente 125.600 dolláros (27 millió forintos) fizetésre lehet számítani.

Magyarországon is jól fizet az informatikai szektor. Egy programozó bruttója elérheti a 400 ezer forintot, a vezetőké pedig ennél is jóval több lehet.

8. Marketing menedzser

Ez a pozíció ugyan nem igényel egyetemi diplomát, szakirányú végzettséget azonban igen.

A marketing menedzser feladata, hogy megszervezze a cég termékeinek marketing stratégiáját, folyamatosan fejleszti tudását, hiszen naprakésznek kell lennie a legújabb megoldások tekintetében. Célja, hogy maximalizálja a cég nyereségét, feltárja az új piaci lehetőségeket, és támogassa az értékesítő csapat munkáját.

Amerikában átlagosan 126 ezer dollár (27,1 millió forint)  körül keresnek, míg egy nagyobb városban, például New Yorkban 163 ezer dollárt is hazavihetnek éves szinten. Magyarországon 400 ezer körül is alakulhat ez az összeg a cég nagyságától függően.

7. Természettudományi szakértő

A gazdaságban, kutatásban, fejlesztésben vagy akár a kormányhivatalokban dolgoznak az Amerikában natural science managerként emlegetett szakértők.

Fizetésük 128 ezer dollár (27,6 millió forint) évente.

6. Építész - és műszaki mérnök

Nem csak Magyarországon van kereslet a mérnökökre. Az építés valamint a kutatás-fejlesztés területén is dolgoznak, ehhez azonban a diploma után legalább még öt éves gyakorlatra van szükség. Ez ugyanis tipikusan az a szakma, ahol a gyakorlat teszi a mestert.

Évi 129, 350 (27,9 millió forint) dolláros fizetésre számíthatnak, a nyersolajágazatban azonban ennél is többre, ott akár 186 ezer dollárt is zsebre tehetnek évente. Magyarországon havi bruttó 400 ezres fizetésre lehet számítani, a középvezetők azonban ennek a dupláját is megkereshetik.

5. Ügyvéd

Hazánkban ugyan egyre nehezebb frissdiplomás jogász végzettséggel elhelyezkedni, akinek azonban sikerül, és jó helyre kerül, az jól járhat.

Az ügyvéd feladata, hogy akár büntetőperekben, akár polgári eljárásokban vegyen részt, és képviselje ügyfelét, illetve annak jogait. Az állami szektorban 81,900 (17,6 millió forint) míg a magánszektorban 137,000 dollárt (29,5 millió forintot) lehet keresni. Nem lepődünk meg, az olajiparban fizetik meg őket a leginkább, itt 215.000 dollár is ütheti a markukat.

A magyar bérek ennél szerényebbek, az ügyvédbojtárok jó, ha hazaviszik a minimálbért, persze ettől többet lehet keresni gyakorló ügyvédként, de a túlképzés miatt kapcsolati tőke nélkül kevés helyre lehet bejutni.

4. Olajmérnök

Az olajipar jól fizet, a mérnökök pedig ebben az ágazatban sem panaszkodhatnak, sőt! Az olajmérnökök feladata, hogy megtervezze az olaj- és gázkitermelésben adjon tanácsokat, ügyeljen a technikai háttérre, és a fúrásoknál fellépő gondokra. Átlagban 138 ezer dollárt (29,7 millió forintot) keresnek, aki pedig az olaj és gázkitermelésben dolgozik közvetlenül, 150.000 dollárt is hazavihet.

3. Vezérigazgató

Mindenki vezérigazgató akar lenni, nem is csoda, ebben a pozícióban kevesen vannak felettünk a szervezeti hierarchiában. Általában a cég 3. embere a vezérigazgató, aki az USA- ban 176,500 dolláros (38 millió forintos) éves fizetésre számíthat.

Magyarországon is jó dolog vezérigazgatónak lenni. Az alapfizetés 400-500 ezer forint körül alakulhat- természetesen a cég méretétől függően, ehhez azonban különböző juttatások is társulnak, sőt, sokszor részesedés is illeti a bevételből a vezérigazgatót.

2. Fogorvos

A fogorvos hazánkban is egy keresett és megfietzetett szakma, hiszen nem csupán egészségügyi, de szépészeti megfontolásokból is beülünk a fogorvosi székbe. Természetesen magánpraxis szükségeltetik ahhoz, hogy tényleg jó kereseti lehetőségnek számítson.

Amerikában évente 161-204 ezer forintos keresettel számolhatnak, így tehát 44 millió forintot is zsebre vághatnak.

1. Orvos

Ellentétben a magyar viszonyokkal, Amerikában az orvosok foglalják el a kereseti piramis legtetejét, míg Magyarországon 90 ezer forintról indul egy rezidens havi fizetése, addig egy képzett aneszteziológus keresete 2011-ben elérte a 234.000 dollárt Amerikában, így ők a majdnem 50,4 milliós éves fizetésükkel a legjobban fizetett szakma birtokosai lettek.