Főállású anyaság: Mi ez és mit kell tudnod róla?

by | jún 22, 2018 | Karriertanácsok

Itt összegyűjtöttünk Neked mindent, amit a főállású anyaságról és a gyermeknevelési támogatásról tudni érdemes! 

Mit jelent főállású anyának lenni? Milyen támogatások foglal magába, és mik a feltételei annak, hogy valaki azzá váljon?

Sajnos napjainkban egyre kevesebben vállalnak gyermeket, a komolyabb okok közt szerepelnek a munkavállalással kapcsolatos problémák is. Bár a kismamákat felmondási védelem óvja, sokaknak mind fizetés, mind szabadságok terén súlyos kiesés lehet a gyermekkel töltött néhány év.

Aktuális állások

A főállású anyaság: Mit jelent?

A köznyelvben azokat hívják főállású anyának, akik gyermeknevelési támogatásban részesülnek. Gyermeknevelési támogatás három, vagy annál több kiskorú gyermek esetén igényelhető.

A szülés után a legtöbb anya a lehető leghamarabb vissza szeretne térni a munkaerőpiacra. Ennek két indoka van: egyrészt, a gyermekkel töltött időszakot jövedelem kiesésként értelmezik, másrészt, minél több időt töltenek munkahely nélkül, annál nehezebb lesz visszatérni a munkába. Utóbbit a távmunkák és a részmunkaidős állások bővítésével igyekeznek orvosolni, előbbit pedig a gyermeknevelési vagy főállású anyaság támogatással – hiszen akinek három vagy annál több gyermeke van, az annyival nehezebben találhat számára megfelelő feltételekkel rendelkező állást.

Fontos, hogy bár “anyaság” ként szokták emlegetni, de az apa is ugyanúgy igénybe tudja venni a gyermeknevelési támogatást – csakúgy, mint a GYES és GYED esetében!

A gyermeknevelési támogatást “GYET” néven szokták emlegetni a Gyermekgondozási díj (GYED) és a Gyermekgondozási segély (GYES) mellett.

A főállású anyaság melletti munkavégzés

A munkáltató a legkisebb gyermek 3 éves koráig (ez megegyezik azzal az idővel, ameddig a GYES jár) biztosít fizetés nélküli szabadságot a szülő részére – kivéve, ha a gyermek tartósan beteg, ekkor ez az életkor tizennégy éves korra módosul. Viszont, ha valamelyik határidő lejárta után a szülő még nem szeretne visszamenni dolgozni, fel kell mondania az adott munkaadónál.

Bár ritkán fordul elő – hiszen a munkaadónak is az az érdeke, hogy a szülő minél hamarabb visszatérjen az aktív munkavállalók körébe -, de a munkaadó beleegyezésével elméletileg lehetséges több időt is fizetés nélküli szabadságon tölteni.

Kíváncsi vagy, hogyan tudsz anyaként munkát vállalni? Ebből a cikkünkből kiderül!

A főállású anyaság összege, támogatásai

A főállású anyasági támogatás / gyermeknevelési támogatás összege az adott évben aktuális öregségi nyugdíjminimumnak megfelelő összeg.

Ez 2018-ban 28.500 forint.

Ennyit kapnak havonta a főállású anyák – sajnos ez az összeg nem igazán egyenértékű azzal, mintha valaki teljes munkaidős állásban (vagy akár bármilyen munkaidős állásban) vállalna munkát.

Ha a Gyermeknevelési támogatásban részesülő anya vagy apa egyéni vállalkozó, akkor a vállalkozás jövedelméből a “minimális alapok” – nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási járulék, munkaerő-piaci járulék – fizetése szükséges csak, tb-terhek alól mentesül.

A főállású anyaság feltételei

A gyermeknevelési / főállású anyaság támogatás igénybevételének feltételei:

  • Legalább három gyermek a családban
  • A legfiatalabb gyermek nem fiatalabb, mint 3 év
  • A legfiatalabb gyermek nem idősebb, mint 8 év
  • A legidősebb gyermek nem idősebb, mint 18 év (azaz, nem nagykorú még)
  • A támogatásban részesülő személy nem végezhet heti 30 órát meghaladó időtartamban keresőtevékenységet (munkát)
  • Ez alól kivétel az illető saját otthonában végzett munka (home office, távmunka)

Gyermeknevelési támogatást a Magyar Államkincstárnál lehet kérvényezni egy “Kérelem gyermeknevelési támogatás megállapításra” című nyomtatvánnyal. Személyesen is le lehet adni ügyfélszolgálaton, de lehetőség van postai úton elküldeni, valamint ügyfélkapun keresztül intézni is.

Gyermeknevelési támogatás utáni szabadság

A Gyermeknevelési támogatás folyósítása szolgálati időnek minősül, hiszen nyugdíjjárulékot vonnak belőle. Ez viszont a kedvezményes nyugdíjjogosultsági idő esetén nem érvényes. Valamint, ennek értelmében, a főállású anyaság (vagy apaság) beleszámít a fizetési fokozat megállapításkor számolt munkanapokba, valamint a szabadnapok megállapításakor számolt munkanapokba is.

A Gyermeknevelési támogatás (GYET) alatt a munkaadónak nem kötelességi fizetés nélküli szabadságot biztosítania a szülő számára.

Hasznos a főállású anyaság?

A főállású anyák vagy apák számára szóló támogatás valóban segítség tud lenni a nagycsaládosok számára, azonban a legtöbb esetben sajnos nem kerül ezek igénybevételével olyan anyagi helyzetbe a háztartás, mintha mindkettő szülő aktívan, teljes munkaidőben dolgozna. Ha viszont valaki szeretne több gyermeket vállalni, akkor a lehetőségek alapos megvizsgálásával érdemes lehet belevágni, hiszen egyre több olyan példával lehet találkozni, amikor a mind az anyák, mind pedig az apák tudnak valamilyen jó megoldást találni, és sikerül nekik összeegyeztetni a gyereknevelést a munkával.

Szerencsére napjainkban a munkaadók is egyre nyitottabbá válnak az otthoni munkavégzéssel, a home office-szal, valamint a részmunkaidő vállalásával kapcsolatban – az említett megoldás nagy valószínűséggel ezekben, vagy ezek valamilyen kombinációjában rejlik.

Nem szabad elfeledni azt sem, hogy a gyermeknevelési támogatás (GYET) mellett léteznek egyéb támogatások is, amiket a szülők igénybe tudnak venni. Egyéb támogatások néhány szóban:

  • Anyasági támogatás: egyszeri támogatás azon anyukáknak, akik terhesség alatt legalább négyszer megjelentek terhes-gondozáson
  • CSED, azaz Csecsemőgondozási díj: jövedelem alapján, a szülési szabadság 24 hetéig jár
  • GYES, azaz Gyermekgondozási segély: öregségi nyugdíjminimum, a gyermek 3. életévének betöltéséig jár.
  • GYED, azaz Gyermekgondozási díj: jövedelem alapján jár, a CSED végétől a gyermek 2. életévének betöltéséig
  • Családi pótlék: alanyi jogon jár minden magyar állampolgárságú szülőnek, akkor, ha a gyermek még nem tanköteles, vagy még közoktatási intézményben tanul. Összege gyermekek számától függ, tartósan beteg gyermekek esetén megnövelt összeg jár.

Az iskoláztatási támogatás és a családi pótlék 2018-as helyzetéről ide kattintva tájékozódhatsz!

Érdekesnek találtad bejegyzésünket? Ismersz olyat, akinek aktuális lehet, mert gyermeket vár, vagy gyermekvállaláson gondolkozik? Úgy gondolod, vannak ismerőseid, akik jó ha tudnak ezekről a dolgokról? Juttasd el hozzájuk is ezeket a fontos tudnivalókat és oszd meg velük most!

Aktuális állások

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.