Próbaidő alatti felmondás minta [Letölthető .doc fájllal]

Még csak a próbaidődet töltöd a munkahelyeden, de már most tudod, hogy nem szeretnél tovább ott dolgozni? A próbaidő lejárta előtt még könnyen tehetsz ellene: írd meg felmondásod és keress egy sokkal testhezállóbb állást! Olvasd el alábbi cikkünket, mi mindenben segítünk!

Miben különbözik a próbaidő alatti azonnali hatályú felmondás a többitől?

Például abban, hogy próbaidő alatt bármelyik fél – akár a munkáltató, akár a munkavállaló -, mindenféle indoklás nélkül felmondhat. A többivel ellentétben, ahol nagyrészt szükséges valamiféle indoklást írni, ebben az esetben szerencsére semmi ilyesmire nincs szükség. De akkor mi az, ami kell bele?

Minek kell szerepelnie a próbaidő alatti felmondásban?

A legfontosabb, aminek mindenképp benne kell lennie, az a munkaviszony megkezdésének dátuma, illetve az a dátum, amikortól az adott fél – jelen esetben a munkavállaló – megszüntetni kívánja a munkaviszonyát. Fontos tehát, hogy indoklást viszont semmiképp se írjunk, mivel nem kell, és csak ronthatunk a helyzeten, mert azzal támadófelületet adnánk a munkáltató számára.

Mit érdemes még tudni róla?

Maga a próbaidő maximum 3 hónapig tarthat, és nem hosszabbítható meg. Egy esetet kivéve, hogy ha kevesebb idő lett elsőre meghatározva, mint 3 hónap, akkor egyetlen egyszer van lehetőség hosszabbításra. Amennyiben erre kerül a sor, akkor sem lehet összességében több a próbaidő 3 hónapnál. Kollektív szerződéssel azonban a maximális próbaidő 6 hónapra tolódik ki. A felmondás akár a próbaidő utolsó napján is megtörténhet, a lényeg az, hogy 1 perccel se csússzunk ki belőle, mert az onnantól kezdve jogellenesnek minősül. Fontos tudni, hogy 3 hónapnak nem munkanapokat, hanem naptári napokat kell számolni, és amennyiben postán keresztül akarjuk elküldeni a papírokat, úgy érdemes legalább 1 héttel, vagy, ha hét közepén küldenénk, akkor legalább 9 nappal előtte elküldeni, hogy még időben meg is érkezzen a másik félhez. Ugyanis az átvételnek kell bele esnie a felmondási időbe.

Ami még lényeges, hogy nem mindegy, hogy hónapban vagy napban van meghatározva a próbaidő. Ugyanis egy szökőév esetében, például február 1-től számítva a 3 hónap mindössze 89 nap, így a 90 napos meghatározás már jogellenes, hiszen nem lehet hosszabb a próbaidő 3 hónapnál.

Természetesen a próbaidő alatt is ugyanúgy jár a fizetés, valamint minden papírt meg kell kapnia a munkavállalónak, pont úgy, mintha már véglegesítve lenne. Így amennyiben felmondásra kerül a sor, úgy a kilépő papírok neki is járnak, mint bárki másnak.

Most pedig nézzük meg, hogyan is kell kinéznie egy próbaidő alatti felmondásnak:

Töltsd le a próbaidő alatti munkaviszony megszüntetéséről szóló mintát Word formátumban ide kattintva!

sablon.letoltes.btn

Tervezed, vagy már ott is hagytad a munkahelyed és most állást keresel? Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról!

Megosztás: