7 tipp, amivel kipofozhatod az önéletrajzodat

oneletrajz-kipofoz-150Az álláskeresés során az önéletrajz megírása sokaknál egyszeri esemény, a kezdetén elkészítenek egyet, aztán hetekig meg sem nyitják a dokumentumot, csak csatolják a jelentkezéshez.
Ha azonban azt látjuk, nem vagy nem elég sikeresek a pályázataink, kevés visszajelzés érkezik, mérlegelnünk kell, min lehetne változtatni- az önéletrajzban is.

 

 

Pofozzuk ki egy kicsit az önéletrajzunkat, használjunk ezekből a technikákból, és használjuk azokat az elemeket, amelyek beváltak.

Képcsere

Lehet, hogy van egy elfogadható kép rólunk, amelyet fekete-fehéren bevállalunk, de azoknak az időknek már vége, amikor fekete-fehér fényképet csatoltunk. A színes képek sokkal élettel telibbek, jobban megmaradunk a HR-es emlékezetében, ha színes a fotónk.
Válasszunk (készíttessünk) olyat, amelyen olyan ember benyomását keltjük, aki azt sugározza, ami az adott munkához nélkülözhetetlen. (Ügyfélszolgálatos munkákhoz – bizalomgerjesztő, kedves kép, Értékesítéshez – Komoly, meggyőző személyiség, Könyvelő pozícióhoz – Megbízhatóság látszata)

ÉRDEKES: A HR-esek kedvenc állásinterjú kérdései

Ha van egy szakmánk, dolgoztunk is már benne, és ilyen pozícióra pályázunk, készíttethetünk egy profi fotót, ami munka közben ábrázol bennünket. Itt is fontos, hogy az arcunk legyen jól látható, és a környezet ne terelje el a figyelmet, más ne legyen látható a képen.

Sorrend

Általános szabály, hogy a szakmai tapasztalat előzze meg az iskola végzettséget, és mindig időben visszafelé haladjunk tematika szerint, tehát a jelennel kezdjük.
Pályakezdőknél azonban más a helyzet: itt a végzettségnek kell előre kerülni- szakmai tapasztalat híján.

ÉRDEKES: 4 tipikus hiba az önéletrajzban

 

Szakmai siker

Ha szeretnénk valamivel kitűnni a többiek közül, megemlíthetjük szakmai sikereinket 1-2 sorban. Persze csak azokat, amelyek valamilyen asszociáció útján kapcsolódhatnak a megpályázott pozícióhoz. Ha kell, egy pozícióhoz többféle szakmai sikert is írhatunk, és mindig az adott álláshoz illőt szerkesztjük bele a kész önéletrajzba.

Ezzel valamivel egyedibbé tehetjük a CV-nket, és kiemelhetjük erősségeinket, képességeinket.

Kreatív megoldás

Lehet kreatív önéletrajzot használni, ha TÉNYLEG passzol a megpályázott álláshoz. Kreatív, marketinges, grafikus, IT-s pozíciókra előnyt jelenthet egy saját magunk által készített vagy tervezett kreatív önéletrajz, hiszen úgymond referenciaként is szolgál, megmutathatjuk a bennünk rejlő ötletességet. Komoly, strukturáltságot és egzaktabb tudást idénylő pozícióknál azonban mellőzzük a használatát, hiszen például egy könyvelő pozícióba nem ezeket a képességeket várják tőlünk, így a hatása is el fog maradni, sőt! Negatív irányba befolyásolhatja a magunkról kialakítani kívánt képet.

Linkek

Ha van bármilyen publikációnk, munkánk, ami megjelent az interneten, vagy olyan projekt, amire büszkék vagyunk, és nagy szerepet vállaltunk a megszervezésében/elkészítésében, linkeljük be a vonatkozó szövegrészt.
Természetesen nem kell az önéletrajzunknak úgy kinéznie, mint egy kék karácsonyfának, így sem az iskolák sem a munkahelyek linkjére nincs szükség. De amivel bizonyíthatjuk a rátermettségünket, referenciamunkát jelenthet, azt tegyük könnyen elérhetővé ily módon a HR-es számára.

Ha húzni kell, húzzunk

Akinek több éves munkatapasztalata van már, esetleg gyakran váltott munkahelyet, annak mérlegelnie kell, hogy hagyja-e elterelni a HR-es figyelmét a lényegtelen részekkel.

Sokan a vendéglátással lépnek be a munka világába, de nem biztos, hogy egy 3-4 éves releváns szakmai tapasztalat mellett helye van ennek.

Kulcsszavak

A HR-esnek nem sok ideje jut végigolvasni egy önéletrajzot. Ezért gyakran – ahogy nekünk is, ha keresünk valamit – csak azon akad meg a szeme, ami passzol az elképzelésbe. És miből tudhatnánk jobban, mit keres, ha nem az álláshirdetésből. Ha van igazságtartalma, akkor nyugodtan használjuk a pozíció elvárásaiban meghatározott kifejezéseket vagy azok szinonimáit. Így megkönnyítjük a HR-es dolgát, hogy felismerje, alkalmas jelöltek vagyunk, és az önéletrajzunkat áthelyezze a “felhívandók” kupacba.

Megosztás:

1 hozzászólás

  1. Náray Attila · 2014/07/22

    Bár belátható, hogy sok múlik az egyéni tálaláson, de sajnálatos és a HR szakma rendkívüli csőlátására utal, hogy egy részletes önéletrajzot (ami a 2 oldalt nem haladja meg) le kell “butítani”, hogy a szegény HR-es nek ne kelljen sokat olvasni. Azután meg ugyanazon jelölt más pozícióra benyújtott és más szempontokból lebutított CV esetén a HR-es csodálkozik és hitetlenkedik, sőt kételkedve trükközésre gyanakszik és emiatt dobja félre az önéletrajzot.
    Fejvadász barátommal és álláskereső ismerősökkel beszélgetve a fenti probléma különösen a több diploma és több területen is dolgozott jelölteknél mindig felmerül. Pedig azt írja a szakirodalom, hogy ma már élethosszig kell tanulni és rugalmasnak kell lenni az álláskereséskor/elfogadáskor. Bármilyen korszerű is ez, úgy gondolom, hogy a sablonokban gondolkodó HR-esek fejében ez nem így van. Nekem úgy tűnik, ők nem szeretik azokat, akik nem a szokványos, sablonos skatulyába bedobhatóak, hanem kicsit többet kellene foglalkozni vele (mondjuk ki, megdolgozni a fejvadász jutalékért.)

Hozzászólás


*