5 hiba, ami tönkreteheti az életrajzodat

5-hiba-amely-tonkreteheti-az-oneletrajzodat_150x150Tudnod kell amikor életrajzot írsz, hogy a HR-esek általában 1-2 percet szánnak majd az életrajzodra. Ennyi időd van arra, hogy egy alkalmas jelölt benyomását keltsd.

Minden felesleges adat és információ csak nehezíti a kiválasztást végző szakember dolgát abban, hogy megismerje az értékeidet. Ezért ezeket a hibákat mindenképpen kerüld el:

1. Konkrétumok nélkül, általánosságban írsz a korábbi feladataidról

A munkáltatók nem a korábbi munkaköri leírásodra kíváncsiak! Azt akarják tudni, hogy a készségeid és tapasztalatod révén mennyi értéket hoztál létre és bevételt termeltél a szakmai múltadban.

ÉRDEKES: 10 dolog, amivel elronthatsz egy motivációs levelet

2. Az adott állás szempontjából lényegtelen szakmai tapasztalat tüntetsz fel

Minden egyes mondatodból annak kell kiderülnie, hogy maximálisan alkalmas vagy az adott feladat ellátására. Ha könyvvizsgálói állásra jelentkezel, ne pocsékolj helyet arra, hogy leírd, felszolgálóként dolgoztál a főiskolás éveid során.

3. Felesleges személyes információkat sorolsz fel

Ne pazarolj helyet a következő adatokra: magasság, súly, születési hely, vallás és születési idő. Sajnos még mindig találkozom olyan életrajzokkal, amelyek feltüntetik ezeket az információkat. Koncentrálj a szakmai tényekre. A munkáltató szemében nem leszel értékesebb jelölt attól, hogy tudja, 82 kg a súlyod és Miskolcon születtél.

4. Az adott állás szempontjából lényegtelen hobbikat/érdeklődési köröket tüntetsz fel.

Még mindig nagyon sokan írják le szabadidős tevékenységüket az életrajzba.
Ha ez képet ad a jellemedről és a kitartásodról – például egy sportversenyen elért siker -, vagy szakmailag releváns, akkor lehet rá helyet áldozni. De a színház/mozi/olvasás triót felejtsd el.

blog_reklam

5. Okokat sorolsz fel, amiért otthagytad a korábbi munkahelyedet

Semmi szükség arra, hogy elmagyarázd a karrierépítésed állomásait. Ha a munkáltatót érdekli a szakmai múltad, akkor majd az állásinterjún rákérdez.

Ne feledd: az önéletrajzod egyetlen célja, hogy képet tudjanak alkotni a szakmai múltadról, értékes jelöltnek tartsanak téged, és ezért behívjanak az állásinterjúra. Minden olyan információ az önéletrajzban, ami nem segíti elő ennek a célnak az elérését, az hátráltat és akadályoz!

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

Megosztás:

3 hozzászólás

 1. Szabó Nikolett · 2016/01/13

  Én egy dolgot hiányolok az összefoglalásból és az az önéletrajz kinézete, formai megvalósítása. Egy éve indítottam saját vállalkozást és amikor munkatársakat kerestem tömegével érkeztek slampos életrajzok, amik tartalmilag lehet, hogy jók, de “ránézésre” nem ütik meg a színvonalat. Az én szakmámban fontos a szépérzék és a kreativitás sem elhanyagolható, ezért eléggé megdöbbentem ezen. Persze lehet, hogy én voltam túlbuzgó kezdő éveimben, de én grafikussal terveztettem meg az önéletrajzom design-ját, kitaláltam milyen legyen, kértem egy ajánlatot a http://www.buddhaprint.hu -nál és megcsinálták. Keveset beszélünk az önéletrajzok külcsínéről, pedig ebben az esetben ez adja az első benyomást és egy szépen megalkotott, vagy esetleg kreatív formába öntött önéletrajz már azzal felkelti a figyelmet, hogy kitűnik a többi közül.

 2. Zoli · 2015/10/28

  Kedves Tamás!
  Általában hasznosnak tartom a cikkeit, de ezzel elég sok pontban nem tudok egyetérteni. Mi az hogy nem számít a születési idő és hely? Mi van ha mondjuk Ukrajna területén született a jelölt. Tud vajon magyarul helyesen írni? És milyen szinten beszél magyarul? És oroszul? A születési hely mindezek tisztázását szükségessé teszi az interjún.
  Miért is nem jó ha az illető beleírja hogy szeret olvasni, színházba járni? Ez mutatja az intellektusát, és rögtön még árnyaltabb a kép ha megtudom hogy pl. a Harry Potter a kedvenc regénye. (Khm.) Az én csapatomba komolyan vehető emberekre van szükség, és részben emiatt ő kiesett. De volt már hogy a jelölt azon bukott meg, hogy miután elmondta a kedvenc írója nevét (csillagász), a könyv tartalmára vonatkozó keresztkérdésekre nem tudott válaszolni.
  A hobbija árulkodik arról, hogy mennyire terhelhető, mennyire stressztűrő, mennyire csapatjátékos, mennyire tud áldozni a cél érdekében (pl. csapatsport múlt, sportesemény szervezése, csapata szerepléseinek ügyintézése)

  Vitatom azt is hogy az illető szakmai múltjának bemutatása az önéletrajz “egyetlen célja”. Ez egyszerűen nem igaz. A jelölt informatikai ismereteiről, hozzáállásáról, szorgalmáról, igényességéről és idegen nyelvű változat esetén a nyelvismeretéről is remek képet fest az önéletrajz. Az önéletrajz célja, hogy felkeltse a munkaadó érdeklődését, és mutassa hogy a jelölt valamilyen szempontból más/alkalmasabb mint a többiek.

Hozzászólás


*