Hogyan készíts jó fotót az önéletrajzodba?

A fotó egyike az önéletrajzírás kényes kérdéseinek. Ha előnytelen fotót mellékelsz az önéletrajzodhoz, inkább hátráltat az állás megszerzésében.

Ugyanúgy, ahogy a megjelenésed, ápoltságod befolyásolja az állásinterjún befolyásolja a döntést, úgy a fotó az önéletrajzon. Ha ápolatlanul, nem megfelelő öltözékben jelensz meg az állásinterjún, majdnem biztos, hogy elutasítanak. Ilyenkor mindig jelentős hátrányból indulsz, mivel a HR-es elképzelhetően előítéletekkel veszi a mondandódat.
A fénykép is ugyanannyira fontos információt közöl rólad, mint maga az önéletrajz. Lehet nagyon pozitív, amennyiben alátámasztja az önéletrajzban foglaltakat, ellenkező esetben pedig hozzájárul a gyors kiszelektáláshoz.

Mivel az önéletrajz fő, és talán egyetlen célja, hogy behívjanak egy állásinterjúra, azt javaslom, hogy mindenképpen csatolj fényképet az önéletrajzodhoz, hacsak az nem teljesen előnytelen valamilyen oknál fogva. Kerüld az érettségi vagy tablóképek használatát, az nem illik egy önéletrajzhoz.
Ha olyan állásra pályázol, ahol ügyfelekkel kell tartanod a kapcsolatot, vagy személyesen kell képviselned a céget, mindenképpen mellékelj fényképet.
Az önéletrajz egy hirdetés, melynek fel kell keltenie a figyelmet. Fotóval sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy elolvassák azt.
Azonban ne feledd, hogy az állásinterjúra fénykép nélküli önéletrajzot vigyél magaddal!

Milyen a jó fotó?

A fénykép összhatásának pozitív benyomást kell keltenie.
A fénykép készüljön pasztell háttérrel. Állhatunk egy fal előtt, de a tapéta mintái ne látszódjanak a fényképen. Ha nincs ilyen lehetőségünk, akkor a viseletünktől elütő háttér elé álljunk, így a fényképet ingyenes képszerkesztőkkel (pl. gimp) szerkesztve eltávolíthatjuk a nem kívánt hátteret és egy semlegeset helyezhetünk be.
Fényképezkedéskor viseljünk megfelelő öltözetet, lehetőleg olyat, amit az állásinterjúra felvennénk. Férfiaknak kötelező az ing, pályázott munkakörtől függően zakó és nyakkendő. Nőknek egy elegáns blúz vagy blézer az elfogadott. Ne viseljünk rikító színű felsőrészt, mert elvonja a figyelmet, negatív benyomást kelt. Ha világos bőröd van, olyan felsőrészt válassz, melyben nem tűnsz sápadtnak.


A hajunk legyen frissen mosott, ápolt. A nők használjanak nappali sminket, vagy a szemüket, vagy a szájukat hangsúlyozva. Érdemes púderezni is, így megakadályozva azt, hogy az arcbőrünk fényes legyen a fényképen.
Jó fényviszonyok mellett, világos helyen készítsük el a fotót. Lehetőség szerint olyan szögben, hogy ne essen arcunk egyik oldalára sem árnyék.
Figyelj arra, hogy jó felbontású képet készíts. Lehet, hogy lekicsinyítve kell mellékelned, ám a kis felbontású fénykép könnyen pixelesedik.
Gondolj pozitív dologra, mikor a fényképet készíted. A megfelelő kisugárzás, egy visszafogott mosoly, kontrasztos háttér együtt jó benyomást kelt.
www.angol-allasinterju.eu
Kövess minket a facebookon: http://www.facebook.com/allasinterjuangolul

CV feltöltés gomb

Megosztás:

6 hozzászólás

 1. Olvasó · 2011/07/04

  Nyugaton nem is ajánlják a fotót az önéletrajzba merthogy az diszkriminációra ad lehetőséget.
  Nálunk meg cikkek születnek a témakörben.
  No comment.

 2. Mel · 2011/07/04

  A cikkből kimaradt a legegyszerűbb és legkényelmesebb megoldás:
  Menj el egy jó fotóshoz, egy igazi műterembe és csináltass magadról egy jó portrét. Az eredményt nem kép hanem egy fájl formájában is kérheted, így az elektronikusan beadandó önéletrajzokhoz is fel fogod tudni használni. Egy igazán hozzáértő szakember a legjobbat hozza ki egy ilyen egyszerű feladatból is…és legalább az fog látszani a képedről, hogy profi munka, igényes kivitelzés. Az önbizalmadnak is jót tehet, no lám mégiscsak lehet rólam is jó képet csinálni ? Különben ha már fodrászra v. igényes ruhára kiadott az ember valamennyit, legyen az rendesen megörökítve.

 3. Véleményező · 2011/07/07

  Az állásinterjúra azért viszek magammal fényképes (profi fotós által készített) önéletrajzot, hogy amikor válogatnak, emlékezzenek az arcomra is. Eddig ahol voltam, kértek is nyomtatott, fényképes önéletrajzot, hiába küldtem előzőleg elektronikusan fényképeset…

 4. Katus · 2012/03/30

  Igen ezt jó,hogy írtad ezen meg voltam Én is lepődve miért nem tanácsos fényképes cv-vel menni?

 5. Ádám · 2015/10/13

  Sziasztok!

  Hozzám rengetegen jönnek életrajz fotózásra és a visszajelzések alapján nagyon sikeresek a profi fotóval beadott pályázatok. Természetesen a jó fotó nem pótolja a szakmai hiányosságokat, de igen komolyan segíti a hr-est a jó döntés meghozatalában:-)

  A profi műteremben készített életrajzfotó az egyik leggyorsabban megtérülő befektetés lehet.

  Sok sikert mindenkinek az álláskeresésben!

  Üdv:
  Ádám

 6. Schretner András · 2016/03/27

  Szia Ádám!

  Merre található a műtermed és mennyiért vállalsz fényképkészítést önéletrajzhoz?

  Üdv:

  András