Hogyan kezeljük hatékonyan a munkahelyi stresszt?

by | szept 12, 2011 | Hírek

Hogyan kezeljük és csökkentsük a munkahelyi stresszt? Ebben a nehéz gazdasági helyzetben nehezebb megküzdeni a munkahelyi kihívásokkal, mint valaha. Az otthonról magunkkal vitt és a munkahelyen ránk váró stressz egyaránt növekvő tendenciát mutat. A munkáltatók, a vezetők és a munkavállalók mind érzik a növekvő nyomást, amely egyre erősebben nehezedik rájuk.

Míg némi munkahelyi stressz hozzátartozik mindennapi életünkhöz, a túlzott nyomás már zavarja munkánk hatékonyságát és károsítja fizikai és lelki egészségünket. Ezért nagyon fontos megoldást találni arra, hogyan kezeljük ezt a problémát. Szerencsére több mód is kínálkozik arra, hogy ellenőrzés alatt tartsuk, sőt csökkentsük is a munkahelyi szorongást.

Mit tehetünk a munkahelyi stressz ellen?

A bizonytalan gazdasági helyzet miatt a munkavállalók világszerte egyfajta érzelmi hullámvasútban érzik magukat. Az „elbocsátások” és a „költségvetési megszorítások” már jól ismert kifejezések a munkahelyeken, ennek következményei pedig a félelem, a bizonytalanság és a növekvő stressz. Mivel a munkahelyi stressz egyre nő, nagyon fontos, hogy új módszereket tanuljunk arra, hogy megbirkózzunk a ránk nehezedő nyomással. A munkahelyi stressz kezelésének képességén múlhat munkánk sikere vagy kudarca. Érzelmeink kiülnek arcunkra és ragályosak, ezért a stressz rányomja bélyegét kollégáinkkal való kapcsolatainkra is. Minél jobban tudjuk kezelni a ránk nehezedő nyomást, annál kedvezőbben tudjuk befolyásolni környezetünket, és annál kevésbé lesz rossz hatással ránk mások feszültsége. A munkahelyi stressz kezelése megtanulható.

Különböző módszerek állnak rendelkezésünkre úgy az általános stressz, mint a munkahelyen ránk váró nyomás enyhítésére. Íme, néhány hasznos lépés:

  • Vállaljunk felelősséget fizikai és érzelmi jólétünk javításáért
  • A rossz beidegződések és a negatív hozzáállás felismerésével kerüljük el azokat a buktatókat, amelyek növelik a munkahelyi stresszt
  • Fejlesszük kommunikációs készségünket annak érdekében, hogy jobb legyen a kapcsolatunk a vezetőkkel és munkatársainkkal

Mik a túlzott munkahelyi stressz figyelmeztető jelei?

Amikor az ember túlterheltnek érzi magát, bizalmatlanná, ingerlékennyé, vagy visszahúzódóvá válik, munkája veszít hatékonyságából, ezáltal kevésbé lesz kifizetődő. Ha a stressz jeleit figyelmen kívül hagyjuk, a feszültség nagyobb problémákhoz vezethet. Azon túl, hogy zavarja a munkahelyi teljesítményt és elégedettséget, a krónikus, vagy intenzív stressz testi és lelki betegségek kialakulását eredményezheti.

A túlzott munkahelyi stressz tünetei:

  • szorongás, ingerlékenység, vagy nyomott hangulat
  • apátia, a munkával szembeni érdektelenség
  • alvásproblémák
  • fáradtság
  • koncentrációs zavarok
  • feszült izmok, vagy fejfájás
  • emésztési problémák
  • társaságkerülés
  • a nemi vágy hiánya
  • alkohol- vagy drog használata a feszültség levezetésére

A túlzott munkahelyi stressz leggyakoribb okai:

  • az elbocsátástól való félelem
  • a létszámleépítés miatti túlórák számának növekedése
  • a fokozott elvárások és a kellő elismerés hiánya miatti stressz
  • a folyamatosan elvárt maximális teljesítmény okozta nyomás

Vigyázz magadra! Így csökkentheted a munkahelyi stresszt

Amikor a munkahelyi stressz már csökkenti munkaképességünket és irányítja magánéletünket is, itt az ideje tenni valamit ellene. Kezdjük azzal, hogy jobban odafigyelünk testi és lelki egészségünkre. Ha vigyázunk magunkra és szükségleteinkre, erősebbek leszünk és ellenállóbbak a stressz hatásaival szemben. Minél jobban érezzük magunkat, annál jobban fel leszünk vértezve a munkahelyi stressz ellen, ellenőrzés alatt tartjuk azt anélkül, hogy túlterheltté válnánk.

Az önmagunkra való odafigyelés nem jelent feltétlenül teljes életmódváltást. Még az apró dolgok is javítják hangulatunkat, növelik energiánkat, és úgy érezhetjük, újra sínen vagyunk. Kis lépésenként javítsunk életstílusunkon, így hamarosan érezhetően csökken bennünk a feszültség úgy otthon, mint a munkahelyen.

Indulás!

Az aerobik gyakorlatok – izzadás – egy hatékony szorongáscsökkentő kezelés, mely javítja a hangulatot, növeli az energiát, megkönnyíti a koncentrálást, pihenteti a testet és a lelket. A stressz hatékony csökkentése érdekében legalább napi 30 perc testgyakorlás szükséges, ezt az időt két-három részletre kell osztani.

Úgy étkezzünk, hogy erőnlétünk és közérzetünk is jó legyen

A nap folyamán együnk többször egy-egy keveset, így folyamatosan szinten tudjuk tartani szervezetünk vércukorszintjét. Ha a vércukorszintünk alacsony, idegesek és ingerlékenyek leszünk. Ha azonban túl sokat eszünk, az letargiát okoz.

Fontos, hogy eleget aludjunk

A stressz és a félelem álmatlanságot okoz! Ám az alváshiány sebezhetőbbé tesz a stresszel szemben. Amikor megfosztjuk magunkat az elegendő alvástól, veszélyeztetjük saját stressztűrő képességünket. Ha kipihenjük magunkat, sokkal jobban meg tudjuk őrizni lelki egyensúlyunkat, ami kulcsfontosságú feltétele annak, hogy megbirkózzunk a munkahelyi stresszel.

Jó szervezéssel a munkahelyi stressz ellen

Amikor eluralkodik rajtunk a munkahelyi stressz, nem hagyhatjuk figyelmen kívül, ám néhány egyszerű lépés segítségével ismét átvehetjük az uralmat a helyzet fölött. Ha képesek vagyunk uralkodni magunkon, az olyan erővel ruház fel, amit mások is érzékelnek, így munkatársainkkal való kapcsolatunk is javulni fog. Felelősségeink megfelelő szervezése és egy fontossági sorrend felállítása segítségével csökkenthetjük a munkahelyi stresszt, ehhez van néhány javaslatunk:

Hogyan gazdálkodjunk az időnkkel?

Készítsünk kiegyensúlyozott ütemtervet. Elemezzük gondosan programunkat, felelősségünket, napi feladatainkat. Ha folyamatosan dolgozunk, kikapcsolódás nélkül, az a kiégés biztos receptje. Próbáljunk egyensúlyt teremteni a munka és a család, a társadalmi élet és a magánykeresés, a napi feladatok és a pihenés között.

Ne vállaljuk túl magunkat. Kerüljük a feladatok sorozatának megszakítás nélküli tervezését és ne zsúfoljuk túl a napjainkat tennivalókkal. Gyakran előfordul, hogy alábecsüljük a feladatok elvégzésére szánt időt – van úgy, hogy azok sokkal tovább tartanak. Ha nagyon elborítanak a tennivalók, döntsük el, mi az ami kell és mi az, ami muszáj. Szűrjük ki azokat a feladatokat, amelyeket nem muszáj azonnal elvégeznünk, tegyük a lista végére, vagy küszöböljük ki teljesen.

Próbáljunk meg reggel hamarabb elindulni munkahelyünkre. Még 10-15 perc is számít, nem mindegy, hogy kétségbeesetten rohanunk az íróasztalunkhoz, vagy nyugodtan, könnyedén kezdjük a napot. Ne fokozzuk a már meglévő feszültséget a késés izgalmaival.

Iktassunk be rendszeres szüneteket. Tartsunk rövid szüneteket a nap folyamán, biztosítsunk egy kis nyugalmat magunknak, hogy pihentessük az agyunkat egy kissé. Az is fontos, hogy ebédünket ne az íróasztalnál költsük el. Érdemes kilépni az irodából erre a rövid szünetre és pihenni, lazítani amíg eszünk. Ez növelni fogja munkánk hatásfokát a nap hátralevő részében.

Ezzel is csökkenthető a munkahelyi stressz!

Rangsoroljuk a ránk váró feladatokat. Készítsünk egy listát napi feladatainkról, és helyezzük őket fontossági sorrendbe. A legfontosabbakat tegyük a lista elejére. Ha van valami különösen kellemetlen feladatunk, essünk túl rajta minél hamarabb. Ha így járunk el, a nap további része sokkal kellemesebb lesz.

Tervezett feladatainkat osszuk fel kisebb lépésekre. Egy nagyobb feladat megerőltetőnek tűnik, ezért elvégzését tervezzük el lépésről lépésre. Egyszerre csak egy lépésre koncentráljunk, sokkal könnyebb lesz, mint áttekinteni és kézben tartani egyszerre az egészet.

Osszuk meg a feladatokat és a felelősséget. Nem kell mindent egyedül csinálnunk. Ha mások is el tudnak végezni bizonyos feladatokat, miért ne hagynánk őket? Ne akarjunk minden kis lépéssel magunk foglalkozni. Ha a vállunkra nehezedő terhek egy kis részét átadjuk munkatársainknak, sok fölösleges stressztől szabadulhatunk meg.

mayra.hu

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.