Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Visszatérés gyesről: így segíti a munkaadó

gyes utáni munka megkönnyítéseAz Európai Unió tagállamaiban a munkavállalók fele (51 százaléka) találta nehéznek vagy nagyon nehézkesnek a munka és a magánélet sikeres összehangolását az utóbbi négy évben, ám Magyarországon a témában érintettek ennél is többen, már 77 százaléknyian vélekedtek ugyanígy. (Csak Finnországnak sikerült kiemelkedően optimista eredményeket produkálni, ahol a munkavállalók mindössze egyötöde szerint jelentett komoly kihívást mindez.)

Magyarországon a 6 év alatti kisgyermeket nevelő nők 35 százaléka, míg a 3 vagy több gyermekesek 20 százaléka dolgozik és alig egyharmaduk tud visszatérni korábbi munkahelyére: ám eközben 50 százalékuk tartósan inaktív is - derül ki a Jól - Lét Alapítvány felméréséből. "Tapasztalataink szerint a válság csak tovább mélyítette ezt a problémát és a napi tapasztalatok alapján egyelőre javulás sem várható"- magyarázza Svéda Dóra, az alapítvány ügyvezető-helyettese.

7 gyermekes édesanyaként sem lehetetlen

A másik kényes terület a cégvilágban a téma körül tapasztalató kínos vagy visszafogott kommunikáció. "Sok vállalatnál egész egyszerűen nem is beszélnek a gyermekvállalásról, szinte direkt kerülik a témát - így a feszélyező munkahelyi légkör, az egyáltalán nem támogató környezet hatására a nők inkább a táppénzt választják"- tette hozzá. Ennek ellenére jó hír, hogy azért nincs lehetetlen, csak akarni kell. "Nemrégiben egy diplomás, hétgyermekes édesanya talált vissza sikeresen a munka világába az alapítvány jelenleg is tartó Női Klikk projektjén keresztül. Most ügyfélszolgálati munkát végez. Ez egy féléves, 46 fős távmunka-program, ügyfélszolgálati és IT-s képzéssel, pszichológiai és karrier tanácsadással, uniós támogatásból."

Az alapítvány ügyvezető-helyettese szerint a hölgy titka a támogató családi háttér mellett az átlagon felüli kudarctűrő képesség és a nagyon erőteljes motiváció volt. "Ő nagyon akart dolgozni. Minden erejét összeszedve küzdött ezért és igyekezett az állásinterjúkon is kommunikatív, érdeklődő benyomást kelteni. Míg egy gyermektelen álláskereső pályázása sem sima ügy, addig egy kisgyermekes édesanya esetében átlagosan 100 elküldött önéletrajzból mindössze kettőre érkezik válasz. Így aztán sokan megtorpannak a kudarcélmények miatt" - érzékelteti az erőviszonyokat Svéda Dóra. A kisgyermekesek egyébként a pénzügy, az adminisztráció és az ügyfélszolgálat területén találhatnak a legkönnyebben újra munkát.

Visszatérés a Telekomhoz

A Magyar Telekomnél a dolgozók közel egyharmada nő, így közülük 400-an érintettek a visszatérés problémájában. "2002-2003 tájékán kezdtünk el foglalkozni azzal, miként tudnánk a leghatékonyabban tartani a kapcsolatot a gyermekeikkel épp otthon lévőkkel. A kezdetektől törekedtünk rá, hogy távollétük alatt is bevonjuk őket a cég életébe. Rendszeresen kapták minden családi napra, céges eseményre a meghívókat, az újdonságokról a hírleveleket. Később bővült a kör: ma már megvannak a hölgyeket foglalkoztató területek menedzsmentjében azok a támogató munkatársak, akik kifejezetten a karrierépítésben, a továbblépésben segítenek a kisgyermekes kolléganőknek. Velük például lehet személyesen időpontot egyeztetni már hónapokkal a tervezett visszatérés előtt, ahol átnézik az új, éppen felszabaduló álláshelyeket, a nyitott pozíciókat és feltérképezik a lehetőségeket. Emellett van gyermekbarát irodánk és több bölcsődével is tartjuk a szakmai kapcsolatot a gyermekek későbbi elhelyezése érdekében"- mondta el Szőcs Gábor, a Magyar Telekom HR-specialistája.

Részmunkaidő, távmunka a Nextentnél

A Nextent Informatikai Zrt. csapata is igyekszik támogatást nyújtani a kisgyermekeseknek a gyed alatti kapcsolattartásban és a későbbi munkavállalásban is. Náluk is helyet kapnak a kapcsolatápolásban a céges rendezvények. "Minden családi napra, rendezvényre meghívjuk a kolléganőket-éppúgy, mint a Mikulás vagy a karácsonyi ünnepségekre"- mondja Gátfalvi Tamás vezérigazgató-helyettes. "A 70 fős cégnél dolgozó 13 hölgy közül az épp gyermekeikkel otthon lévők megegyezés szerint dolgozhatnak részmunkaidőben vagy távmunkában. Ez leginkább a programozói és a statisztikák készítésében otthonosan mozgó kolléganőknek ideális"- teszi hozzá. Igaz, ez a megoldás az IT-s területen munkát vállaló nők számára a legkedvezőbb: ám ők a piacon nincsenek túl sokan.

Cégek licitálhatnak civil szolgáltatásokra

A Civil Licit Alapítvány idén november 6-án számos civil szervezet szolgáltatását értékesíti meghatározott kikiáltási árról indulva a speciális aukció és a civil szféra tevékenysége iránt nyitott vállalatok számára. A rendezvényen a Jól - Lét Alapítvány a gyed-en, gyes-en lévő munkavállalók vállalati visszatérését segítő Másik Fél Tréninggel lesz jelen. Itt elsősorban a munkavállalók számára nyújtanak betekintést abba, milyen céges szempontokat kell szem előtt tartaniuk ahhoz, hogy valóban eredményes legyen a visszatérésük a szervezetbe. A civilek emellett csapatépítő tréningekkel, továbbá a fogyatékkal élők és a hátrányos helyzetűek élethelyzetébe bepillantást engedő toleranciatréningekkel készülnek az aukcióra.

HR Portál