Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Változások jövőre a cafeteria-ban

cafeteriaAhogy már megszokhattuk évről évre – most is bejelentésre kerültek olyan módosítások, amikre mindenképpen érdemes odafigyelnie a vállalatoknak, hiszen nem mindegy, hogy milyen adó és járulék megfizetésével jár a dolgozók béren kívüli javadalmazása.A kormány már az ősszel benyújtotta javaslatát a Parlamentnek a 2014-es évre vonatkozó adótörvényekről, melyek több pontban is érintik a béren kívüli juttatások rendszerét. Nagyon alapvető változások nem várhatóak jövőre – azonban ahogy már megszokhattuk évről évre – most is bejelentésre kerültek olyan módosítások, amikre mindenképpen érdemes odafigyelnie a vállalatoknak, hiszen nem mindegy, hogy milyen adó és járulék megfizetésével jár a dolgozók béren kívüli javadalmazása.

Az utalványok nem válthatók készpénzre

Az egyik legfontosabb változás, hogy január 1-jétől kizárólag olyan utalvány formájában lehet juttatásokat biztosítani az alkalmazottak számára, amelyek nem válthatóak át készpénzre semmilyen formában. Ez a gyakorlatban korábban kivitelezhető volt, például az iskolakezdési utalványnál vagy kulturális támogatásoknál. A nagyobb cégeknél ez korábban sem volt megoldható, így egy viszonylag szűk réteget érint majd ez az új rendelkezés, melynek nem titkolt célja, hogy a támogatásokat valóban arra fordítsák a kedvezményezettek, amire a munkaadó szánja. Természetesen ez a kitétel nem vonatkozik a munkaadókra, pontosabban az év végéig fel ki nem osztott utalványokra vonatkozóan, azokat továbbra is vissza lehet váltani a korábbi feltételek mellett.

Lakáscélú hiteltámogatás, mint cafeteria elem?

Szintén nagy érdeklődésre tarthat számon az az újítás, melynek lényege, hogy jövőre nemcsak kedvezményes lakáshitel felvételére lesz lehetőség a dolgozóknak, hanem a már meglévő hitelük törlesztéséhez is kérhetik a munkaadók hozzájárulását – mindezt adómentesen. Vonatkozhat ez akár a teljes havi törlesztőre vagy akár annak bizonyos részére is. Az előzetes felmérések szerint igen nagy népszerűségre számíthat ez cafeteria elem a munkavállalók részéről, azonban a szakértők szerint nem feltétlenül lesz zökkenőmentes a bevezetése, hiszen ebben az esetben a hitelt nyújtó bank is belép a szereplők körébe, ami jelentős adminisztrációs pluszmunkát eredményezhet, így előfordulhatnak fennakadások a kezdeti időszakban.

Növekszik az önkéntes nyugdíjpénztári keret

Jelenleg ha valaki önkéntes nyugdíjpénztári szolgáltatást vesz igénybe, akkor a befizetései 20%-át, de maximum 100.000 Ft-ot írnak jóvá. A jövő évtől ez a keret 150.000 Ft-ra emelkedik a különböző pénztártípusoknál együttesen számolva, tehát elmondható, hogy érdemes minél magasabb összeget befizetni ezekbe az önkéntes pénztárakba.

Sportbelépők

A korábbi szabályozás értelmében a különböző sporteseményekre belépőjegyeket, bérleteket csak a törvény által definiált sportesemény-szervező tevékenységet folytató szervezetek adhattak. 2014-től azonban más kifizetők, juttatók is adhatnak adómentesen ilyen belépőket, ráadásul meghatározott összeghatár nélkül.

SZÉP-Erzsébet továbbra is marad

Korábban többször felmerült az a hír, hogy esetleg megszüntetik az SZÉP Kártyát, illetve az Erzsébet-utalványt. Szerencsére mára világossá vált, hogy ezek rémhírek voltak, jelenleg is ez két legnépszerűbb cafeteria elem, amelyek elfogadóköre folyamatosan bővül. A SZÉP Kártyát pl. közel egy millióan használják, azonban a pontosabban meghatározott utalvány fogalma miatt is megszűnnek az úgynevezett kiskapuk, melyekkel készpénzre váltották a kártyán lévő összeget.

Végignézve tehát megállapítható, hogy néhány kisebb változtatás lép életbe jövőre, melyek azt a célt szolgálják, hogy minél többféle módon lehessen felhasználni a béren kívüli pluszjuttatásokat és szemben a korábbi évek tendenciáival a cafeteria fogalma ne legyen egyenlő kizárólag az étkezési jeggyel.

 

Sziller Viktória
HR tanácsadó