Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Változások a béren kívüli juttatásokban

Sok cég mostanában nyilatkoztatja dolgozóit arról, hogy a cafeteria-rendszeren belül milyen elemeket, milyen értékben választanak. Szakértők szerint most, amikor a béren kívüli pénzbeli juttatások adókötelessé váltak, valószínűleg átrendeződések várhatók. A vállalatok ugyanis egyre inkább a bér részeként kezelik ezt a területet, így előfordulhat, hogy sok helyen teljesen mellőzik a cafeteriát, vagy a bér minél nagyobb hányadát csatornázzák ide.

Kardos György, a Top Cafeteria Kft. ügyvezető igazgatója szerint a kedvezőbb adózási feltételek miatt a múlt évinél több előnyre tesznek szert a készpénz-helyettesítő fizetőeszközök. A Multi-Pay Cafeteria kártya megjelenésével a béren kívüli juttatások rendszerének működtetése tovább egyszerűsödik. Óriási előnye a kártyának, hogy egyszerűsíthetik az adminisztrációs folyamatokat és csökkenthetik a költségeiket.

2011-ben nem szerepel a személyi jövedelemadótól szóló törvényben az a tavalyi szabály, hogy a nem nevesített természetbeni juttatásokat minden alkalmazott esetében egyenlő arányban kellene alkalmazni, vagy csoportokat kellene alkotnunk. Ennek hatására sok cégnél felmerül a gondolat, hogy speciális, eddig nem megszokott szabályokhoz köti a cafeteria rendszerét.

Fata László, a Cafeteria TREND magazin szakértője azonban óvatosságra inti a munkáltatókat. A szakértő szerint a juttatások mértékének meghatározására jó iránymutatást kínál a munkajog. Eszerint az azonos munkakörök, azonos teljesítmény esetén azonos juttatásokat kell megállapítanunk.

Vannak azonban olyan béren kívüli juttatások, melyekre újabb szabályokat is figyelembe kell vennünk. Az önkéntes nyugdíjpénztár, egészségpénztár, önsegélyező pénztár alkalmazása esetén az önkéntes pénztárakról szóló törvény 12. paragrafusa kimondja, hogy a munkáltatói hozzájárulás minden pénztártag munkavállalóra nézve azonos összegű vagy a munkabérének azonos százaléka lehet. Ettől csak úgy lehet eltérni, ha a dolgozó a munkáltatótól írásban kéri a munkáltatói hozzájárulás teljes összegének, vagy egy részének szüneteltetését, megszüntetését.

Napi Gazdaság/Világgazdaság/HR Portal