Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Útjára indult a szakiskolai ösztöndíj-program

Február elsejével indult el a szakiskolai ösztöndíj-program, mely a hiányszakmákban tanuló hallgatók számára jött létre.

A program azzal a céllal jött lére, hogy újra vonzóvá tegye a szakmunkás pályát, lássanak benne perspektívát a fiatalok. Cél még, hogy a hiányszakmák irányába tereljék a tanulókat, hogy ezáltal a piac igényei szerint alakíthassák a képzéseket valamint, hogy szociális támogatásban részesítsék mindazokat, akik hátrányos helyzetből indulnak. Az ösztöndíjat a hiányszakmákon tanuló, nappali tagozatos hallgatók igényelhetik.

Februártól nyár végéig minden hiányszakmában tanuló, akinek az átlaga meghaladja a 2,5-öt, 10.000 forint támogatást kaphat. A következő tanévtől a támogatás a tanulmányi eredményhez viszonyítva változik. Jó vagy jeles eredményért 25-30.000 forint támogatás is járhat.

A hiányszakmákat a regionális fejlesztési bizottságok jelölik ki, évente tíz szakmát az adott régióban. Átlagosan a hegesztő, állványozó, gépi forgácsoló és kőműves szakmák számítanak országos szinten hiányszakmának.