Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Újévi fogadalmak HR-eseknek

ujevi fogadalomAz év végén, a jövő év első napjaiban egyszerre tekintünk vissza és előre, a számvetés mellett a tervezés, a fogadalmak ideje is ez. Magánemberként gyakran fogadkozunk rossz szokásaink kapcsán, vagy épp fogalmazunk meg olyan terveket, melyek megvalósításán az év során fáradozunk majd. Nincs ez másképp a munkánkban sem, miközben felmérjük, hogy a HR mit tett meg az év során, milyen eredményeket értünk el, milyen sikereket könyvelhetünk el, bizony kell, hogy legyenek fogadalmaink azzal kapcsolatban is, hogy min kellene változtatnunk a HR csapat munkájában.

 

Legyenek visszajelzések!

Örökzöld téma, talán újév kapcsán ez is előkerülhet: ne felejtsünk el visszajelzéseket küldeni a hirdetésekre érkező pályázatok tulajdonosainak. Az álláskeresők nagyon gyakran panaszkodtak arra 2013-ban is, hogy a legtöbb helyről a beküldött pályázatra még egy automatikus rendszerüzenet sem érkezik. Higgyétek el, kedves toborzók, az álláskeresők úgy érzik, roppant kiszolgáltatott helyzetben vannak és áhítoznak a visszajelzések után. A nagyszámú pályázatra bizony az ilyen rendszerüzenet is jó megoldás lehet, a semminél mindenképp több.

A vállalati arculatnak kedvez, ha pozitív benyomást hagyunk a jelentkezőkben. A visszacsatolás nekünk is fontos. Ha az interjúk végén elmondjuk a jelöltnek, hogy milyennek látjuk az esélyeit a pozícióra, miben fejlődhetne, mit csinált jól, vagy rosszul az interjú során, mosolyogva hagyhatjuk ott a tárgyalót a beszélgetést követően: biztosak lehettek benne, hogy örömmel köszönik meg, hogy támpontot adtunk, hogy érdemi visszajelzést kapnak. Ez bele KELL, hogy férjen az időnkbe.

 

A közösségi média a HR munkájában

Egy vállalat életében a közösségi média talán a HR életében nyom csak igazán sokat a latban. Mi, akik jelöltek után kutatunk, a Facebook, LinkedIn és számos más közösségi oldalon akadhatunk olyan passzív álláskeresőkre is, akik önéletrajzát hiába várnánk álláshirdetéseinkre. Használjuk ezeket az oldalakat kreatívan! Ha kell, dolgozzunk össze a marketingesekkel, tegyünk együtt azért, hogy a corporate brand, a vállalati arculat sikeresen épüljön, juttassunk érdekes és értékes híreket az oldalak látogatók elé, mozgassuk, aktivizáljuk promóciókkal, játékokkal a felhasználókat, ez a toborzások idején extra segítség lehet.

Az év elején átgondolhatjuk, miképp használjuk a közösségi oldalakat alkotó módon, nem csak arra, hogy ellenőrizzük egy-egy jelölt hátterét, de arra is, hogy minél több potenciális munkavállalót vonzzunk magunk köré!


Érdekes lehet: Közösségi média és/vagy állásportálok? - toborzási csatornák együtt, nem egymás ellen


Tegyünk a szakmai fejlődésünkért, építsünk kapcsolatokat szakmabeliekkel!

Az év során számos szakmai rendezvényen van lehetőség ismerkedni a szakma képviselőivel. Kiváló szakemberek, specialisták tartanak előadásokat konferenciákon, ahol a szakmai információk begyűjtésén, ismeretszerzésen túl új kapcsolatokat építhetünk addig ismeretlen HR-es kollégákkal, vagy ápolhatunk ismerősökkel. A szakmai diskurzusok során egymás napi gyakorlatából meríthetünk ötleteket, amikkel saját csapatunk munkájába vihetünk újdonságokat. Akik a kötetlenebb, lazább hangulatú eseményeket kedvelik jobban, számukra az esti órákra tervezett meetup-ok jelenthetnek megoldást, ahol szakmai kérdéseken túl oldott légkörben lehet ismerkedni és barátságokat építeni az erre nyitott szakmabeliekkel.

Fogadjuk meg, hogy 2014-ben is részt veszünk ilyen eseményeken, találkozzunk, ismerkedjünk, osszuk meg egymással a tapasztalatainkat, tanuljunk egymástól!


Érdekes lehet: Toborzás év végén - Megéri?


Frissüljünk, ne fásuljunk!

A napi rutinfeladatok sokakat úgy szippantanak be, hogy közben nem marad idő az érdemi eszmecserékre vezetőkkel, vagy csapattagokkal. A HR mint kiszolgáló, üzleti partner fontos szerepet tölt be a cégek életében. Ismeretes, hogy a munkánk, bármely részterületről is van szó, jelentős adminisztrációval jár. Fordítsunk gondot arra is, hogy emellett leülünk és beszélgetünk azokkal, akiket korábban mi interjúztattunk és léptettünk be, vagy épp a szakmai vezetőkkel, hogy még jobban megismerjük a valós igényeket, vagy épp hogy kicsit más oldalunkról is ismerjenek bennünket, ne csak úgy, mint a HR-est, aki nem lát ki a monitora vagy a dokumentációi mögül.


Érdekes lehet: Neveld a vezetőt, és növeld a dolgozói elégedettséget!


A HR a legtöbb helyen a cég arca, mert nekünk van lehetőségünk a külső érdeklődők előtt megmutatkozni, vagy épp az interjúk során mi formáljuk a képet a jelöltekben, akik aztán hírünket és a cég hírét továbbviszik. Legyünk barátságosak és nyitottak, a felelősség a cég jó hírneve tekintetében minket is terhel – és legyen ez a teher itt most inkább pozitív csengésű szó!

 

Családbarát, dolgozóbarát, kutyabarát munkahelyek

Idén nem sikerült előrelépni a dolgozói elégedettség növelésében? Tegyünk azért, hogy ez 2014-ben másképp legyen! Olyan, a dolgozókat érintő kedvező változtatásokon törhetjük a fejünket, amik -még ha korábban nem voltak a céges gyakorlatban,- a bevezetésükkel előremozdíthatják ezt a növekedést.

Tegyünk bátran javaslatokat a vezetés felé a családosok foglalkoztatását illetően, dolgozzunk a még komfortosabb munkakörülményeken; korszerű foglalkoztatási formákon; ha a vállalati kultúra engedi, legyenek olykor lazább napok, amikor olyan eseményeket illesztünk a napirendbe, ami kicsit feldobja a dolgozóinkat. A Cvonline irodájában az egyik kollégánk révén időnként megforduló kutyus nem ront a munka minőségén, ellenben jókat mulatunk a lábunk alatt cirkáló kis Kókuszon. Mindig örülnek a kollégák, ha valamelyikünk behozza a gyermekét egy-egy kis látogatásra; amennyiben erre mód van, érdemes évente egy-két olyan vállalati eseményt szervezni, ahol nem csak munkáról beszélünk, de mint magánember is jelen vagyunk.

 

Kívánom, hogy mindannyian betartható és megvalósítható tervekkel vágjunk neki a következő évnek és hogy a fogadalmaink úgy teljesüljenek, hogy azzal nem csak magunknak, de a körülöttünk dolgozóknak is kedvezhetünk.

Sikerekben gazdag újévet kívánok minden kedves vezetőnek és HR-es kollégának!

 

Sarkadi Gabi

Senior HR Tanácsadó
Cvonline Állásportál