Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Újabb három milliárd forint a kkv-k munkahelyteremtésére

Újabb három milliárd forint támogatást nyújt a Nemzetgazdasági Minisztérium a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásaira – jelentette be a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár Székesfehérváron.

A Macher Gépészeti és Elektronikai Kft. munkahely-teremtési támogatási szerződésének aláírásakor Czomba Sándor elmondta: az idén 10 milliárd forintot ítéltek oda a kkv-knak, miközben 22 milliárd forintnyi igény érkezett. Ezért a minisztérium további három milliárd forint támogatás odaítéléséről döntött.

A nyertes pályázók listája minisztérium honlapján érhető el - tette hozzá.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az elmúlt három évben évről-évre megduplázódtak a munkahelyteremtésre adott források: 2010-ben kétmilliárd, 2011-ben ötmilliárd, míg tavaly már tízmilliárd forint jutott a kkv-knak.

Czomba Sándor hangsúlyozta, hogy az idei 13 milliárd forint támogatással összesen 6500 új munkahely jön létre. Ezeket a nyertes pályázóknak két évig fenn kell tartaniuk, a beszerzett gépeket pedig 3 évig működtetniük kell. Megjegyezte: a legtöbb sikeres pályázat Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves, Baranya és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezett.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester a szerződés aláírásakor kiemelte: olyan magyar tulajdonú cég kapott jelentős támogatást, amely magas minőségben, a világ legnagyobb vállalatainak szállít. A kormányzati támogatás pedig biztosítja a cég fejlődését, stabil jövőjét – tette hozzá.

Macher Endréné ügyvezető igazgató elmondta, hogy a Sóstói Ipari Parkban lévő 2000 négyzetméteres üzemcsarnokban a bérmunkát felváltotta a magasabb hozzáadott értékű termékek előállítása. Termelésük 50 százaléka exportra megy.

A Macher Kft. a repülő- és védelmi ipari beszállítóvá válást elősegítő technológiafejlesztéshez nyert 12,7 millió forint vissza nem térítendő támogatást. A vállalat a pályázat segítségével a 75 fős foglalkoztatotti létszámát 9-cel emeli.

Buday Attila, a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója tájékoztatása szerint az idén Fejér megyében 49 cég nyújtott be munkahelyteremtő támogatásra kérelmet, közülük 16 vállalkozás kapott mintegy 197 millió forintot. Ebből 122 új munkahely jön létre, 435 már meglévő munkahely megőrzése mellett.

(MTI)