Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Tudod, mit érsz a munkaerőpiacon?

Életed során gyakran érkezel válaszutakhoz. Néha azért, mert vége van az útnak, amin haladtál, néha azért, mert túl göröngyössé vált az eddigi. Egyszer csak egy nagyobb elágazáshoz érkezel, ahol felkanyarodhatsz az autópályára, de lehetséges, hogy most állsz oda a startvonalhoz. Így van ez az álláskereséssel is.Az útjelzők erdejében teljes tanácstalanság. Letudtad a tanulmányokat, szabad az út a munkavállalás felé.

Akár pályakezdő, akár gyakorlott állásvadász is az álláskereső, elbizonytalanodik, zavarba jön, ha a munkaerőpiacra „kikerül”.

Mi itt a teendő? Mitől leszek ÉN a sikeres kiválasztott?

Na tessék, megint itt van a „Kapunyitási pánik”...

A válság jelentős hatással volt a magyar munkaerőpiacra is, jelentősen átrendeződtek a korábbi tendenciák, automatizmusok.

Átalakultak a döntéshozó prioritások, beléptek új technológiák.

Mindezen változások azonban rengeteg új lehetőséget is rejtenek magukban. Hogy tudnád ezt a legjobban kamatoztatni?

Ahhoz, hogy beprogramozd magadat a sikerre, jónéhány témában le kell ülnöd magaddal, megválaszolni azokat a kérdéseket, amelyek segítenek a továbblépésben. Tegyük fel a legfontosabb kérdést: Mit érek ÉN a munkaerőpiacon?

 

Ahhoz, hogy ezt meg tudd válaszolni magadnak, felkészülés szükséges. Sajnos Magyarországon jelenleg nem épül be sem a karriertervezés sem a karriertanácsadás a felsőoktatási programokba és a köztudatba. A pályakezdők az eléjük tornyosuló homályos „munka világába” gyakran ösztönösen, véletlenszerűen „esnek bele”. Ha a szülő, tanár, ismerős tud valamilyen információt adni, az OK. Az OK? Az állandó változó munkaerőpiaci környezetben sokszor ők sem tudnak lépést tartani az aktuális jelenségekkel, főleg ha még nem is ismerik azt a világot, ahová pályakezdő belépni készül!

 

Életbe és – munkába - vágó lenne megismerkedni a karriertervezés alapfogalmaival és információival! Az önismerettel, a munkaerőpiaci ismeretekkel, az információszerzés módjaival ahhoz, hogy egyáltalán meghatározhasd magadnak, milyen úton kell elindulnod a pályázás során. A céljaid kitűzésével, hogy ne a véletlen dobáljon lehetőségről lehetőségre! A számodra fontos értékek meghatározása pedig szükséges ahhoz, hogy szeresd is, amit csinálsz! Piacismeret kell abban a szektorban, iparágban, szakmában, ahol szeretnél elhelyezkedni, hogy tudd, egyáltalán mit és hol kell keresni!

 

Mindez tanulható, elsajátítható és jól használható, tessék tehát szemfülesnek lenni, kihasználni minden alkalmat, ahol ezek a témák szóba kerülnek – például mindjárt itt a Kapunyitási Pánik Konferencián és Állásbörzén!

 

Marton Krisztina

HR szakértő
marton.kriszta@invitel.hu