Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Toborzás év végén - Megéri?

toborzas ev vegenA teljesítményértékelések, a jövő évi büdzsé tervezése, a céges rendezvények körüli teendők mellett sok vállalat ilyenkor már nem szívesen foglalkozik az új munkatársak felvételének kérdésével. De vajon jól teszik?Közeledik az év vége, az ilyenkor szokásos céges partik és az évzárás ideje, így a legtöbb HR-es kolléga mozgalmas időszaknak néz elébe. A teljesítményértékelések, a jövő évi büdzsé tervezése, a céges rendezvények körüli teendők mellett sok vállalat ilyenkor már nem szívesen foglalkozik az új munkatársak felvételének kérdésével.

Ők úgy gondolják, ráér ez a dolog majd januárban, amikor több idő jut a kiválasztásra. Ez egyrészt nem feltétlen van így, mert akadhat olyan projekt, teendő, ami a szabadságolások miatt átcsúszik az újévre, így a naptárunk ugyanolyan zsúfolt lehet. Másrészről számtalan előnye is lehet annak, ha az év végi hajrában is szentelünk időt/energiát a toborzásra. Lássuk, milyen szempontok mentén érdemes gondolkodni, tervezni!

Érdekes lehet: A toborzás új formája - Cvonline.hu mobil alkalmazás

Szezonális/helyettesítő munkák

A kereskedelemben az év vége közeledtével is gőzerővel folyik a kiválasztás, hiszen a legtöbb karácsonyi vásár, szezonális termékeket forgalmazó üzlet már november utolsó napjaiban megkezdi az árusítást, így az ilyen cégeknek muszáj időben gondoskodni a munkatársakról.

A Cvonline.hu oldalon egy álláshirdetés feladásával még most is megtalálhatja decemberre új munkatársát, hiszen akár néhány órán belül kaphat értékes pályázatokat.

Gondolni kell az esetleges helyettesítésekre is, hiszen többen ilyenkor vesznek ki hosszabb szabadságot és bizonyos munkaterületeken egyszerűen nem lehetséges a leállás. Ugyanez a helyzet az elhúzódó betegségből adódó helyettesítéseknél is, az utóbbi hetek meglehetősen furcsa időjárása okozhat kellemetlenségeket – főleg az egy légtérben dolgozó munkacsoportok esetében.


Év végi kedvezmények/éves csomagok

Költséghatékonyság szempontjából is megfontolandó év végén toborozni, mert számos toborzási szolgáltató jelentős kedvezményt nyújt szolgáltatásaiból éppen annak érdekében, hogy az utolsó hetekben is dinamikus legyen a munkaerő-piac. Tartsuk szem előtt azt is, hogy ha éves csomagra fizettünk elő, akkor igyekezzünk kihasználni a keretünket, mert nem biztos, hogy a fennmaradó kreditjeinket átvihetjük a következő évre, illetve nem árt kalkulálnunk az esetleges év eleji áremelkedéssel. Ha a felvételekre szánt anyagi keret még nem fogyott el, hasznos lehet már most megrendelni a toborzási csomagokat, jó eséllyel előnyösebb feltételekkel juthatunk hozzá a szolgáltatásokhoz, mintha januárban szerződnénk.

Érdekes lehet: Mit tegyen a HR, ha nem akad horogra a tökéletes jelölt?

Akiknek most van idejük megfontolni a váltást

Sokan gondolják, hogy nem érdemes már decemberben hirdetni, hiszen ilyenkor mindenki az ünnepekkel van elfoglalva, úgysem nézik az ajánlatokat az álláskeresők. Nos, néhány évvel ezelőtt talán még valóban ez volt a helyzet, azonban a gazdasági helyzettel összefüggő munkaerő-piaci változásoknak köszönhetően mára ez a tendencia is megdőlni látszik. Nagyon éles a verseny a pályázók körében, egyre több jelentkező jut egy-egy meghirdetett pozícióra, így aki váltani szeretne, vagy éppen nincs állása, az minden alkalmat, lehetőséget megragad a pályázásra, hiszen szeretne az elsők között lenni a releváns jelöltek sorában. Aki pedig eddig bizonytalan volt a váltást illetően, lehet, hogy éppen a családi összejövetelek után döbben rá arra, hogy itt az ideje új lehetőségek után kutatnia, csak éppen eddig a napi rutin mellett nem volt ideje önmagával foglalkoznia – szólítsuk meg ezt a réteget is egy frappánsan megfogalmazott ajánlattal!

 

Nem várt távozások

Az előbbiekhez szorosan kapcsolódik azok köre, akik éppen az újévre tervezik, hogy karrierjüket új irányba terelik – egy évkezdés mindig jó apropó lehet a váltásra a munkavállalóknak, ez azonban év végi felmondást jelent, ami néha váratlanul történik. Ahhoz, hogy január elején munkába álljon az új kolléga, már most érdemes megkezdeni a potenciális jelöltek felkutatását, hogy maradjon idő a betanításra is.

Összességében nézve tehát számos olyan helyzet van, amikor szükséges vagy előnyös év végén is teljes erőbedobással toboroznunk, ám ettől nem kell kétségbe esni, mert a fent leírtak is azt bizonyítják, hogy az álláspiac még Karácsonykor sem pihen!


Sziller Viktória
HR tanácsadó