Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Toborzás a nyári szünet előtt

toborzas-nyari-szunet-elottBár lassan véget érnek a tavaszi állásbörzék, még mindig a munkaerő-piac egyik legaktívabb szakaszában vagyunk. A tapasztalatok szerint sokan váltanának munkahelyet ilyenkor és megjelentek már a kínálatban az idén végző diákok is. Ez a felélénkülés jellemzően júliusig tart, amikor a munkavállalók is nyári szabadságukat kezdik meg. Érdemes kihasználni tehát a hátralévő bő 2 hónapot, hogy még az uborkaszezon előtt feltöltsük a megüresedett nyitott pozíciókat. Milyen lépéseket ajánlatos megtenni ebben az időszakban?

Állásbörzék kiértékelése

Egyre növekvő tendenciát mutat az állásbörzéken részt vevő vállalatok száma, és míg korábban szinte csak a legnagyobb multinacionális cégek képviseltették magukat ezeken a rendezvényeken, mára megjelent a kis- és középvállalati szektor is a különböző karriernapokon. Ilyen alkalmakkor rengeteg önéletrajzot szoktak begyűjteni a HR-esek, gyakran halljuk azonban, hogy csak később tudják feldolgozni ezeket a pályázatokat az összetorlódott feladatok miatt. Pedig nagyon fontos, hogy a releváns jelöltekkel mielőbb felvegyük a kapcsolatot, hiszen ha heteket várunk a visszajelzéssel, az aktív munkakeresők addigra elhelyezkednek.

Hasznos dolog, ha a jelöltek kiértékelése után statisztikát is készíteni mennyiség/minőség szempont alapján, mert ez pontosan megmutatja, érdemes-e legközelebb is jelen lennünk az adott állásbörzén.

Érdekes lehet: Mit tegyen a HR, ha nem akad horogra a tökéletes jelölt?


Nyílt napok megszervezése

A kora nyári időszak az egyik legalkalmasabb időpont a különböző céges nyílt napok megrendezésére, ahol az érdeklődőknek lehetősége adódik bepillantást nyerni a cégek működésébe, megismerhetik az ott dolgozók feladatait, a vállalat tevékenységét.

Ilyen típusú eseményeket jellemzően azok a cégek tartanak, ahol nagyobb létszámban kívánnak alkalmazni pályakezdő fiatalokat. Ők jellemzően júniusig fejezik be a vizsgákat, így érdemes ekkorra ütemezni a nyílt napot, aminek programját, a szervezéssel kapcsolatos teendőket legkésőbb május elején szükséges elkezdeni.

Érdekes lehet: 3 új social media trend, amit HR-esként ismerni kell


Felkészülés a helyettesítésekre/szakmai gyakorlatosok toborzása

A legtöbb cégnél komoly kihívást jelent a nyári szabadságolások idején a helyettesítések megoldása. Viszonylag kevés olyan vállalat van, ahol minden egyes munkakört egyszerre több ember látna el, így idejekorán el kell kezdeni megtervezni a hosszabb szabadságok időszakára is a biztonságos operatív működés fenntartását. Első lépésként fontos, hogy legyen egy egységes szabadságnaptár, ahol minden részleg dolgozója feltünteti, hogy mikor menne pihenni – így jól láthatóak a legkritikusabb napok, hetek. Jó megoldás lehet például, ha az egyszerűbb, gyorsan megtanulható feladatokra gyakornokokat veszünk fel, hiszen ez mindkét fél számára előnyös helyzetet eredményez és ráadásul költséghatékony is egyben.

Ahhoz, hogy megtaláljuk azokat a jelölteket, akik mind tanulmányi terület, mind személyiség szempontjából megfelelőek lehetnek, már májusban el kell kezdeni a toborzásukat – itt is figyelembe kell vennünk a felsőoktatási intézmények vizsgarendjét.

Amint látható, nemcsak az álláskeresők szemszögéből nevezhető pörgősnek a késő tavaszi-kora nyári időszak, számtalan feladat vár a HR-eskre is. Most is érvényes az a megállapítás, hogy időben megkezdett tervezéssel, a szakmai vezetőkkel való egyeztetésekkel meg lehet oldani a folyamatos működést még a strandszezon ideje alatt is.

Sziller Viktória
HR tanácsadó