Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Több a nyugdíjas, mint a pályakezdő

Idén először többen lesznek az Európai Unióban a friss nyugdíjasok, mint a friss munkavállaló fiatalok – derül ki az Allianz biztosító elemzéséből.

A jelenlegi elemzések alapján az Európai Unióban a 15-20 év közöttiek száma jelenleg 28,6 millió, míg a 60-65 éveseké 28,8 millió, ez a különbség 2030-ban már akár a 8 milliót is meghaladhatja.

Magyarország a 60-64 év közötti korosztály foglalkoztatását tekintve a lista végén található, mindössze 13,3 százalékuk dolgozik, a listavezető Svédországban a korosztály 63 százaléka tartozik a dolgozók közé. Az Európai Uniós átlag 30 százalék körül mozog.

A magyar foglalkoztatási ráta uniós viszonylatban igen kedvezőtlen, melynek egyik oka az alapfokú iskolai végzettségűek rendkívül alacsony munkaerőpiaci jelenléte .

Az elemzés rámutat, hogy a közeljövő uniós foglalkoztatási politikájának nagy kihívása, hogy növekedjék az idősebb foglalkoztatottak aránya. Az elmúlt években már sikerült e tekintetben eredményeket elérni, miután sok uniós tagországban változtattak a korai nyugdíjazást ösztönző rendszeren, de további lépések szükségesek.

Forrás: MTI