Tízezerrel több megváltozott munkaképességű embert foglalkoztatnak, mint két éve

Az elmúlt mintegy két év alatt tízezerrel 55 ezerre nőtt az állami támogatás igénybevételével foglalkoztatott megváltozott munkaképességűek száma - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára.

Soltész Miklós a Segítő vásár elnevezésű, fogyatékossággal élők által gyártott termékeket bemutató kiállítás megnyitóján beszélt arról is, hogy eddig ötezer kisebb vállalkozás 18 ezer munkavállalónak váltotta ki a rehabilitációs kártyát.
Ezek a cégek nem akkreditáltatták magukat az állami támogatás igénybevételéhez, de a kártya kiváltásával a megváltozott munkaképességű foglalkoztatott után nem kell szociális adót fizetniük - ismertette.

Az államtitkár szerint az akkreditációt választó vállalkozások finanszírozása kiszámíthatóbb lett, és könnyebben juthatnak piachoz.

A Segítő vásár az első állomás

Soltész Miklós elmondta: a Segítő vásár az első debreceni állomás után decemberig további hat városban kívánja népszerűsíteni a megváltozott munkaképességűek által gyártott termékeket, és egyben demonstrálják, hogy ezek az emberek is képesek piacképes termékek előállítására.

Hozzátette: a Segítő vásárnak továbbra is a közelmúltban eltűnt hegymászó, Erőss Zsolt marad az arca, aki mindig is támogatta a fogyatékkal élőket.

Fülöp Attila család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkár ismertette: a segítő vásárlás logót minden olyan cég igényelheti és megjelenítheti termékein, amely többségében megváltozott munkaképességűeket foglalkoztat és akkreditáltatja magát.

A rendezvények egyik szervezője, a Salva Vita Alapítvány ügyvezetője, Végh Katalin közölte, hogy minden régiót érinteni fog a vásár, így év végéig Balatonfüreden, Miskolcon, Pécsen, Békéscsabán, Győrben és Budapesten is megtartják. Az ügyvezető az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a debreceni vásáron a régió 15 vállalata állította ki termékeit.

Papp Csaba, a debreceni önkormányzat szociális- és egészségügyi bizottságának alelnöke szólt arról, hogy Debrecenben 600-700 megváltozott munkaképességű ember él. Véleménye szerint sokuknak csak akkor van esélyük a fejlődésre, ha foglalkoznak velük és ha dolgozhatnak.