Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Tízezerrel több megváltozott munkaképességű embert foglalkoztatnak, mint két éve

Az elmúlt mintegy két év alatt tízezerrel 55 ezerre nőtt az állami támogatás igénybevételével foglalkoztatott megváltozott munkaképességűek száma - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára.

Soltész Miklós a Segítő vásár elnevezésű, fogyatékossággal élők által gyártott termékeket bemutató kiállítás megnyitóján beszélt arról is, hogy eddig ötezer kisebb vállalkozás 18 ezer munkavállalónak váltotta ki a rehabilitációs kártyát.
Ezek a cégek nem akkreditáltatták magukat az állami támogatás igénybevételéhez, de a kártya kiváltásával a megváltozott munkaképességű foglalkoztatott után nem kell szociális adót fizetniük - ismertette.

Az államtitkár szerint az akkreditációt választó vállalkozások finanszírozása kiszámíthatóbb lett, és könnyebben juthatnak piachoz.

A Segítő vásár az első állomás

Soltész Miklós elmondta: a Segítő vásár az első debreceni állomás után decemberig további hat városban kívánja népszerűsíteni a megváltozott munkaképességűek által gyártott termékeket, és egyben demonstrálják, hogy ezek az emberek is képesek piacképes termékek előállítására.

Hozzátette: a Segítő vásárnak továbbra is a közelmúltban eltűnt hegymászó, Erőss Zsolt marad az arca, aki mindig is támogatta a fogyatékkal élőket.

Fülöp Attila család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkár ismertette: a segítő vásárlás logót minden olyan cég igényelheti és megjelenítheti termékein, amely többségében megváltozott munkaképességűeket foglalkoztat és akkreditáltatja magát.

A rendezvények egyik szervezője, a Salva Vita Alapítvány ügyvezetője, Végh Katalin közölte, hogy minden régiót érinteni fog a vásár, így év végéig Balatonfüreden, Miskolcon, Pécsen, Békéscsabán, Győrben és Budapesten is megtartják. Az ügyvezető az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a debreceni vásáron a régió 15 vállalata állította ki termékeit.

Papp Csaba, a debreceni önkormányzat szociális- és egészségügyi bizottságának alelnöke szólt arról, hogy Debrecenben 600-700 megváltozott munkaképességű ember él. Véleménye szerint sokuknak csak akkor van esélyük a fejlődésre, ha foglalkoznak velük és ha dolgozhatnak.