Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Tényleg lehetetlen nyáron munkát találni?

álláskeresés nyároonSokan gondolják, hogy a nyári szezonban teljesen elképzelhetetlen állást találni. Ez annyiban igaz lehet, hogy a HR-esek is szabadságra mennek, és kevesebb idejük van a felvételekkel foglalkozni. Ennek ellenére nem lehetetlen állást találni. Tehetünk a sikerért ebben az időszakban is – nem is keveset.


Az álláskeresés nyáron annyiban más, hogy sokkal inkább aktivizálnunk kell magunkat- de a jó időben ezt sokkal könnyebb is megtenni, mint télen. Lássuk, hogyan segíthetjük az álláskeresést?

Szabadtéri rendezvények

Senki nem épített még úgy kapcsolati hálót, hogy a négy fal között üldögélt a fotelban. Egyébként is, miért tennénk ezt nyáron?

Járjunk olyan közösségi térbe, rendezvényekre, ahol hasonló érdeklődésű emberekkel találkozhatunk. Akár egy bográcsversenyen is belefuthatunk –és nem csak szakácsként- leendő főnökünkbe. Beszélgessünk, ismerkedjünk, és amikor a munkánkról kérdeznek bennünket -nem éppen sűrű panaszkodások közepette jelenlegi munkánkról vagy helyzetünkről, de azért –említsük meg, hogy nyitottak vagyunk új ajánlatokra.

A barátok barátai

Ha van olyan szerencsénk, hogy nagy kertünk van, esetleg egy hatalmas erkély birtokosai vagyunk, egy kisebb befektetéssel meginvitálhatjuk munkatársainkat, esetleg néhány barátunkat egy 15-20 fős kikapcsolódásra – akár bográcsozással egybekötve. Érdemes úgy szervezni a társaságot, hogy több munkahelyről érkezzenek a résztvevők. Így még tovább terjeszthetjük a kapcsolati hálónkat.

Gyerek projekt

Ha van gyerekünk, akkor annak természetesen nagyon örülünk azért, mert szeretjük. Ám ha azt vesszük, hogy az ő közösségük (iskola, óvoda) egy hatalmas, kihasználatlan bázis a munkaerő-piaci lehetőségeket illetően, még csillogóbb szemmel tekinthetünk rá. Ne hagyjuk, hogy gyerekünk kallódjon a nyári szünetben. Csináljunk közös családi programot. Ha nem akarjuk otthon (akár még költségekbe is verni magunkat), szervezzünk csemeténk kisbarátaival, és természetesen azok szüleivel közös pikniket, kisvasutazást… A gyerekek is élvezni fogják, és mélyíthetjük az ismertséget a szülőkkel, akik későbbiekben jós zívvel gondolnak majd ránk a munkahelyükön egy esetleges nyitott pozíció meghirdetésekor.

Önkéntesen segítenek

Az önkéntesség egyre népszerűbb tevékenység Magyarországon is. Ha elveszítettük állásunkat a válság miatt, és nem találunk képzettségünknek illetve tapasztalatunknak megfelelő állást, ne hagyjunk fel azzal, hogy közösségbe járjunk. Az önkéntes szerveződéseken gyakran találkozhatunk hozzánk hasonló emberekkel. Akinek sok ideje lehet: nyugdíjasok, akiknek koruk és tapasztalatuk miatt kapcsolati hálójuk kiterjedt, illetve sok olyan emberel találkozhatunk, akik közösségi munkát ajánlhatnak, vagy egy-egy mélyebb beszélgetésbe bonyolódva akár konkrét állásajánlatot is kaphatunk. Az önkéntes munka jól mutat nem csak az önéletrajzunkban, de leendő munkaadónk számára is tanúbizonyságot tehet ez személyiségünkről.

Pályakezdők előnyben?

Nyáron a közös főzések, a családi-baráti összejövetelek alkalmával a legtöbb főiskolás, frissdiplomás hazautazik, hogy élvezze a szabadidejét. Ilyenkor mindig elhangzik a kérdés: mit tanulsz/tanultál? Használjuk ki ezt a figyelmet! Ahelyett, hogy csak a szakunk nevét mondanánk, meséljünk arról is, milyen gyakorlati óráink voltak, miket tanultunk, amelyek hasznosíthatók akár egy munkahelyen is. Beszéljünk az iskola melletti munkánkról, akár diákköri tevékenységeinkről. Lehet, éppen az egyik családi ismerős figyel majd fel ránk, és adandó alkalommal állást is kínál.

Az onlineról se feledkezzünk meg

A nyári időszakban sokan gondolják, hogy kevesebb a hirdetés, és kevesebben is jelentkeznek az állásokra. Használjuk ki ezt az előnyt és jelentkezzünk. Hiszen ha kevesebb versenytárssal kell megküzdenünk a sikerért, sokkal több esélyünk van rá, hogy mi legyünk a befutók az álláskeresés harcában.


állások a cv-online oldalán