Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Teljes munkaidőben kell visszavenni a kismamát?

Kismama munkábanTeljes munkaidőben kell visszavenni a kismamát

Kérdésem a következő: kismama helyére felvett munkatársunk a munka mennyiségének csökkenése miatt a munkakört már évek óta részmunkaidőben látja el. A kismamának letelt a GYES időtartama, jelenleg is babát vár. Kötelesek vagyunk-e a visszatérő munkatársat a 30 napon túl (ill. a szabadsága lejárta után) is teljes munkaidősként alkalmazni?


Dr. Göndös Gábor: Igen, kötelesek teljes munkaidőben foglalkoztatni a visszatérő kismamát, mivel rá a helyettes kollégával kikötött részmunkaidő nem hat ki. Az egyetlen lehetőség a részmunkaidős továbbfoglalkoztatásra, ha közös megegyezéssel módosítják a munkaszerződés megfelelő rendelkezéseit. Pusztán a rend kedvéért hívom fel még a figyelmet a várandós munkavállalók munkajogi és egészségügyi védelmét célzó Mt.-rendelkezésekre (pl. 85. § (1) bek.), valamint arra a közelmúltbeli adó-jogszabályváltozásra, mely a teljes munkaidős foglakoztatás és az anyasági járandóságok párhuzamosságát korlátozza bizonyos tartamokban és esetekben.

Ha alacsonyabb pozíciót kínál a jogutód vállalat

Köteles vagyok aláírni a munkaszerződést a jogutód vállalatnál, ha alacsonyabb beosztást szerepeltetnek benne? A munkabér és a munkavégzés helye, ideje változatlan. Származik-e hátrányom, ha aláírom? Milyen választási lehetőségem van ilyen esetben?

Dr. Göndös Gábor: Mivel jogutódlás esetén a munkaviszony alapvetően érintetlenül, változás nélkül száll át a jogutódra, a kikötések jogutód általi megváltoztatása megegyezéses munkaszerződés-módosítást igényel (ami persze öltheti egy teljesen új formátumú munkaszerződés képét is). Ezt Ön nem köteles aláírni, viszont amennyiben munkabérét és munkavégzési helyét a módosítás nem érinti (tehát összességében nem adódik számottevően hátrányosabb helyzet), nem javaslom az aláírás megtagadását, mivel a munkáltató ekkor érvelhet úgy, hogy az alacsonyabb beosztás visszautasítása a munkáltató működése szempontjából gátló körülmény, ami a munkáltatót a működésével összefüggő okra alapított rendes felmondás közlésére jogosíthatja.

Hr Portál - Dr Göndös Gábor munkajogász