Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Tavaly sokan kaptak fizetésemelést, idén kevesebben örülhetnek

Tavaly a megelőző évinél 10 százalékkal több cégnél, gyakorlatilag minden vállalatnál volt 3 és 5 százalék körüli bérfejlesztés, és a béren kívüli juttatást adó munkáltatók száma is nőtt - derül ki a DGS Global tanácsadó cég és az Ernst and Young közös felméréséből.
A felmérésben 327 munkáltató vett részt, közel 200.000 foglalkoztatottal. A felmérés szerint 2009-hez képest csaknem 10 százalékkal több szervezet hajtott végre egyszeri béremelést munkavállalói körében.Ez a béremelési gyakorlat minden vizsgált munkavállalói körre (felsővezetők, középvezetők, diplomások, ügyviteliek, fizikai dolgozók) egységesen igaz. A legtöbb szervezetnél 3 és 5 százalék között ingadozott a béremelés mértéke, de mivel az infláció 4,9 százalék volt, így a jövedelmek reálértékét mindössze a béremelést végrehajtó válaszadók alig több mint 36 százaléka tudta megóvni vagy javítani - olvasható a közleményben.

Tavaly a béren kívüli juttatások nagysága átlagosan csaknem 240.000 forint volt munkavállalónként évente, s az előző évhez képest 10 százalékkal nőtt az ezt a juttatási formát alkalmazó munkáltatók száma. A 2011-es előrejelzések ugyanakkor borúlátóbbak: a válaszadók több mint fele (55 százaléka) készül változatlan összeggel a következő évre, míg mindössze egyharmada tervezi a keretösszegek növelését. A béren kívüli juttatások növelését előrejelző cégek átlagosan 4,16 százalékos emeléssel kalkulálnak.

Erősödő szakmunkáshiány

A közleményben a két cég kiemeli: a résztvevők csak megerősíteni tudták azokat az évek óta ismert tényeket, amelyek szerint leginkább a szakmunkás és a mester szakmunkás pozíciók betöltése a legproblémásabb. Utóbbi a megkérdezettek 88, előbbi 77 százaléka szerint számít hiányszakmának. A felmérés a kiszervezéssel érintett szakterületek sorrendjét is vizsgálta. A kiszervezett területek első két helyén továbbra is a bérszámfejtés és az informatika áll, bár sorrendjük 2009-hez képest felcserélődött. A bérszámfejtés aránya első helye ellenére öt százalékkal 33, az informatikáé pedig 21 százalékkal 25 százalékra csökkent egy év alatt.

Az emberi erőforrás-gazdálkodásnál 17 százalékra nőtt azon vállalkozások aránya, amelyek ezt a szakterületet kiszervezik. Az idei kiszervezéssel érintett területek között továbbra is az informatika, bérszámfejtés, létesítmény-üzemeltetés, biztonsági szolgáltat és az emberierőforrás-gazdálkodás valamint a pénzügyi-számviteli tevékenység szerepel - olvasható a közleményben.

Forrás: HR Portal