Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Száz ember állását mentette meg a cafeteria megszüntetése

Megszavazták Pécsett azt a költségvetési módosító indítványt, amelynek értelmében a városvezető koalíció megszüntette a közalkalmazottak egységes béren kívüli juttatását (cafetériáját) - adja hírül a Világgazdaság.

"Tudomásul kell venni, hogy azt a helyzetet, ami eddig volt, nem lehetett tartani, lépni kellett a pénzügyi stabilitás megteremtésének irányába. Lehet, hogy sokan azt mondják most, akiknek ez kényelmes és kifizetődő, hogy hirtelen jött a döntés, de ez nem igaz. Benne volt évek óta a levegőben, az elmúlt években is szó volt róla" - mondta a Dunántúli Napló megkeresésére Trombitás Károly, Pécs pénzügyi bizottságának fideszes elnöke. Ő volt az előterjesztője a város rendkívüli közgyűlési ülésén benyújtott költségvetési módosító indítványnak.

A fideszes bizottsági elnök hozzátette, hogy 2011-ben tudomása szerint csak három magyarországi településen hagyták meg az egységes béren kívüli juttatást, a legtöbb helységben már tavaly sem volt.

Az eddigi egységes évi bruttó 80 ezer forint béren kívüli juttatás helyett ugyanis most a kisebb keresetűeket segítik. Ők sem kapnak cafetériát a jövőben, de akár havi 8500 forintos béremeléssel számolhatnak a múlt novemberig visszamenőleg. A havi bruttó 100 ezer forintot nem keresők bérét legfeljebb havi bruttó 8500 forinttal, és legfeljebb havi bruttó 100 ezer forintra tornásszák fel. Trombitás Károly végül hozzátette, hogy a másik megoldás az lett volna, hogy embereket bocsátanak el. A cafetéria 400 millióba került volna, a bérkiegészítés 102 millió lesz, így - ha évi hárommilliós költséggel számolunk - megmentették legalább száz ember állását.

Forrás: HR Portál