Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Szankciók a külföldi munkavállalókat foglalkoztató cégek ellen

szankciók a külföldi munkások ellenA bejelentési hiányosságok esetén a munkáltatót felelősségre vonhatják.

A munkáltató bejelentési kötelezettségére vonatkozó szabályok 2011. augusztus 1-jétől az alábbiak szerint módosultak.

A harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi II. törvény 71 § helyébe a következő rendelkezés lépett:

Harmadik országbeli állampolgár esetében a munkáltató 5 napon belül köteles bejelenteni az idegenrendészeti hatóságnak:

- a foglalkoztatás megkezdésének időpontját
- a tényt, hogy a harmadik országbeli állampolgár engedélyezett munkáját nem kezdte meg
- a tényt, hogy a munkavállalási engedély érvényességi idején belül megszűnt a harmadik országbeli állampolgár munkaviszonya

A munkáltató köteles meggyőződni arról, hogy munkavállalója érvényes munkavállalási engedéllyel és tartózkodási engedéllyel rendelkezik, ezek másolatát pedig a foglalkoztatás időtartama alatt meg kell őrizni.

Amennyiben a munkáltató ezen kötelezettségeknek nem tesz eleget, akkor az idegenrendészeti hatóság közrendvédelmi bírsággal sújthatja, mely a foglalkoztatott harmadik országbeli állampolgárok számával arányos mértékű és jogszabályilag meghatározott.

A szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi I. törvény 67 § alapján az EU-s állampolgárok esetében ez a bejelentési kötelezettség csak a foglalkoztatás megszűnésére és meghiúsulására vonatkozik. A bejelentést három munkanapon belül meg kell tenni.

A bejelentést személyesen vagy postai úton lehet eljuttatni a területileg illetékes idegenrendészeti hatósághoz.

A szabályozásra többek között azért volt szükség, hogy a hatóságok figyelemmel tudják követni a valós munkavégzést és, hogy csökkentsék az "illegálisan" itt tartózkodók számát. Ugyan a módosítás már tavaly hatályba lépett, a technikai háttér hiánya miatt az idegenrendészeti hatóságok eddig nem bírságoltak. Mostanra viszont felállt az az informatikai rendszer, amely hamarosan összeköti a Munkaügyi Központ, a NAV és a Bevándorlási Hivatal adatbázisát, ezért javasoljuk, hogy erre a bejelentési kötelezettségre fordítsanak figyelmet a tetemes bírságot elkerülendő.

Balla Áron
EST Relocation