Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Stratégiai karriertervezés – Elemezd magad!

swot-karrierLehetünk frissdiplomás pályakezdők, tapasztalt szakemberek, gyermekvállalási szabadságról visszatérő anyukák, bizony érdemes az álláskeresésre úgy készülnünk, mint egy soron következő nagy projektre az életünkben, ami ideális esetben tervezéssel kezdődik.


Mielőtt nekiugranánk az álláskeresésnek, érdemes kicsit elgondolkodni azon, vajon mi az, amit adhatunk és várhatunk azoknak és azoktól, akiktől majdani állásunkat reméljük. Most egy olyan elemzési módot mutatok be nektek, amit számos szakterület alkalmaz a stratégiai tervezés során és a helyzetre szabva mi magunk is használhatjuk arra, hogy kicsit önismereti vizsgálatot tartsunk.

 

A SWOT-analízis egy angol betűszó, egy olyan elemzési módszert takar, ami az üzleti életben általában az üzleti terv részét képezi és tartalmát tekintve olyan elemeket vizsgál, melyek a sikeresség tekintetében leginkább mérvadó tényezők.

S – Strenghts – ERŐSSÉGEK

W – Weaknesses – GYENGESÉGEK

O – Opportunities – LEHETŐSÉGEK

T – Threats – VESZÉLYEK

 

 

A modell jól alkalmazható az álláskeresés megtervezése során, amit a tudatos álláskeresők bátran hívhatnak stratégiának! Minél átgondoltabb a tervezés, annál valószínűbb, hogy megtalálhatjuk majd a számításainkat. Sokszor már a dolog abban is hibádzik, hogy nincs tervezés…. vajon lehetünk sikeresek az álláskeresési projektünkben alapos átgondolás nélkül?

Lássuk csak, hogyan fordítható az álláskeresés nyelvére a fenti elemzés!

 

S – Strenghts – ERŐSSÉGEK

Tőlünk függő „változók”, tulajdonságaink, tapasztalataink, melyek minket, mint álláskeresőt jellemeznek, és amikre építhetünk. Érdemes listát írni: milyen pozitív tulajdonságaink vannak, milyen eredményeket értünk el, miben szereztünk tapasztalatot, amit máshol kamatoztathatunk: ide kerülhet mindaz, ami eladhatóvá tesz minket az álláspiacon.
Biztosan vannak olyan képességek, amik kiemelkedővé tesznek a szakterületeden, ne feledkezz meg személyes jótulajdonságaidról sem, de az iskolában tanult tudásról sem. Profin értesz a számítógéphez? Te vagy mindenhol az, aki a többieket motiválni képes? Jól tűrőd a monotóniát? Profi vagy valamelyik idegen nyelvben? Kerüljenek fel ezek erre a listára!

W – Weaknesses – GYENGESÉGEK

Vannak hiányosságaid valamiben? Tanulnod kellene ahhoz, hogy még profibb legyél? Nem megy a tízujjas vakírás, pedig kell az irodai környezetben? Ha már tudod, milyen pozíciókra szeretnél pályázni, érdemes összeolvasni, mik általában az elvárások és mik azok a pontok, ahol nem tudsz valami miatt jól megfelelni.

A felismerésen túl keresd a fejlődési lehetőséget és annak módját, hogyan pótolhatnád a hiányosságaidat. Gondold át, mit tesznek lehetővé a forrásaid, hol és milyen költséggel vagy időbeli ráfordítással jár, ha ezeket megpróbálod fejleszteni. Ha nem vagy biztos miben kellene fejlődnöd, beszélgess erről a téged közelebbről is ismerőkkel, akik objektíven tudják megítélni akár azt is, hogy milyen szituációban hogyan kellene másképp reagálnod vagy viselkedned. A külső szemlélők segíthetnek abban, hogy még jobban meg tudd ítélni magadat és hogy mik azok a területek, amikben érdemes még fejlődnöd.

 

O – Opportunities – LEHETŐSÉGEK

Engedd szabadjára a fantáziádat! Itt most azt írd fel a személyes listádra, hogy mi az, amivel szívesen foglalkoznál, mik a vágyaid, mik az álmaid, ha a karrieredről van szó. Azért jó, ha a listád összhangban van a valósággal. Csak annyira rugaszkodj el, hogy tudd, ezek azok a tényezők, amelyekre nem tudsz hatást gyakorolni. Gondolj olyan adottságokra, amik az elhelyezkedésed szempontjából előnyösnek tűnnek, ezekre építve pedig várhatóan teljesíteni tudod majd a terved.

 

T – Threats - VESZÉLYEK

Olyan külső tényezők, amelyek a személyes sikerességünkre, elhelyezkedési esélyeinkre veszélyt vagy kockázatot jelentenek. Sok versenytársa számíthatsz az adott pályázat során? Vedd fel a listádra. Nincs közvetlen tömegközlekedés a kiszemelt munkahelyhez, nem tudod, hogyan tudnád megoldani a napi utazást? Ez is kerüljön ide. Sorolj fel minden olyan momentumot, amire nem tudsz hatást gyakorolni, de valami miatt számodra kedvezőtlen. Később azon kell majd elgondolkodni, ezeket hogyan tudod minimalizálni.

 

Az elemzés végén érdemes tervet készíteni: mérd föl az előnyöket, hogy Te milyen személyes erősségeidet tudod hozzáadni a sikerhez. Ha vannak hiányosságaid, gyengeségek, keresd meg a fejlesztés módját, ha vannak veszélyek, próbáld felmérni, hogyan tudnád felszámolni őket, vagy csökkenteni a kockázatot. Ha kell, kérj segítséget, barátok, családtagod időnként olyan szempontokkal segíthetnek, amikre mi esetleg nem gondoltunk.

Semmiképp ne kapkodd el az elemzést, szánj rá akár napokat, vedd elő újra meg újra és egészítsd ki, ha valami eszedbe jut. Ezt később is bármikor előveheted, érdemes olykor átgondolni, miben történtek vagy nem történtek változások, felmérni az okokat és akár új irányokat vagy megoldásokat keresni.

Az elemzés jó esetben segít neked az álláskeresői stratégiád kialakításában, hidd el, minél tudatosabban csinálod, annál többet tettél a sikerért!

 

Eredményes pályázatokat kívánok minden kedves álláskeresőnknek!

 

Sarkadi Gabi
HR Tanácsadó

gabi.sarkadi@cvonline.hu

http://hu.linkedin.com/in/gabisarkadi

 

2013. szeptember 11.

allasok-a-cvonline-oldalan