Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Sok a szabálytalanság az egyszerűsített foglalkoztatásokban

2010. április 1-jén lépett hatályba az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény, melynek folyományaként az AM-könyvek 2010. március 31-ig éltek még. A kiskönyv és a közteherjegyek helyett egyszerűsített munkaszerződést kell kötni, illetve elektronikusan kell a foglalkoztatást bejelenteni a munkáltatónak az APEH felé a munkavégzés kezdetét megelőzően.

Számtalan jogsértést talált azonban az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény hatálybalépése óta az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség, országos szinten a több mint háromszáz munkáltató kétharmadánál. A legtöbb hiányosság a bejelentés hiányából és a jelenléti ívek vezetésével kapcsolatos jogsértésekből származott.

Az új törvény megnehezítette az önkéntes jogkövetést, sokszor értelmezési problémákhoz vezetett a feldolgozóiparban és a mezőgazdaságban. Sok esetben találkoztak a felügyelők azzal a problémával, hogy a könyvelők nem vállalják a hajnali munkakezdésre az elektronikus bejelentést, ezért a munkáltatók maguk próbálkoztak azzal, nyilvánvalóan nagyobb hibalehetőséggel. Mindemellett nagy zűrzavart okoz a jelenléti ívek hiánya is.