Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Sikeres a közmunkaprogram? - kétszer több a támogatott álláshely

A munkáltatók júniusban több mint 47 ezer új álláslehetőséget jelentettek be, 14 százalékkal kevesebbet, mint májusban. A helyzet viszont kedvezőbb az egy évvel korábbinál, nagyrészt a közmunkának köszönhetően - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) honlapján közzétett legfrissebb munkaerő-piaci adatokból.

A bejelentett új állások csaknem kétharmada valamilyen támogatott foglalkoztatási konstrukció, nagyrészt közmunka. Az előző év azonos időszakához képest 45,1 százalékos (14,8 ezer darabos) növekedést regisztrált az NFSZ a bejelentett új állások számában. A legtöbb új állásbejelentés továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén (hatezer darab) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (5,2 ezer darab) megyéből érkezett. Az újonnan bejelentett állások 34,3 százaléka nem támogatott álláshely volt, 65,7 százalékát pedig valamilyen támogatott foglalkoztatási forma keretén belül kínálták a munkáltatók, tavaly júniusban ez az arány 52, illetve 48 százalék volt. A több mint 31.000 új támogatott állás gyakorlatilag a kétszerese a tavaly júniusban kínáltnak - derül ki a statisztikából.

Az idei hatodik hónapban összesen 98.100 állás állt rendelkezésre a közvetítéshez, ebből a zárónapon 46.600 ezer állás maradt betöltetlen. A júniusi zárónapon több mint 553 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, ami az előző hónaphoz képest 3,3 százalékos (több mint 18 ezres) csökkenés, az előző év azonos időszakához képest pedig 1,3 százalékos emelkedés.

Kevesebb a szakképzetlen álláskereső

A múlt hónapban az átlagosnál jelentősebben a férfi, valamint a szakképzettséggel nem rendelkező álláskeresők száma csökkent. Ez megegyezik a korábbi években tapasztaltakkal, mivel a nyári szezonális munkákban nagyobb arányban vesznek részt a férfiak, a közfoglalkoztatási munkák pedig elsősorban a szakképzettséggel nem rendelkezők számára biztosítanak munkalehetőséget. Egy hónap alatt az álláskeresők száma a férfiaknál 4,8, a nőknél 1,7 százalékkal, a szakképzetleneknél 3,9 százalékkal, a diplomásoknál pedig 0,2 százalékkal mérséklődött a foglalkoztatási szolgálat adatai szerint. Június végén több mint 152 ezer tartósan (több mint egy éve) regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván, egy hónap és egy év alatt is csökkent a számuk. Arányuk a teljes álláskeresők állományán belül 27,5 százalékot tett ki, ez utóbbi egy év alatt 2,4 százalékponttal csökkent. A szezonálisan kiigazított adatok szerint 3.100-zal csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma májushoz képest.

Júniusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 12,5, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 8,3 százalék volt. Az előző hónaphoz képest a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított mutató értéke 0,4 százalékponttal, a munkavállalási korú népességhez viszonyított mutatóé pedig 0,2 százalékponttal csökkent.

Több volt a csoportos létszámleépítés

Jelentősen megugrott, több mint három és félszeresére nőtt júniusban a csoportos létszámleépítéssel érintett munkavállalók száma. 35 cég, összesen 2.053 munkavállalót érintő csoportos létszámleépítést jelentett be a munkaügyi központok kirendeltségein. Az előző hónaphoz képest 1.480 emberrel növekedett a bejelentett elbocsátandó létszám. Az egy évvel korábbi, 2010. júniusi bejelentett létszámtartalomhoz képest is jelentős, több mint 1.500 fős növekedés következett be.