Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Sajnáljuk, most nem Önre esett a választás. Ismerős mondat?

Ennek a sajnos oly sokszor elhangzó mondatnak az okaira voltunk kíváncsiak felmérésünkben. Látogatóinktól azt kérdeztük, hogy kinek mi a véleménye arról, miért nem sikerül munkát találnia?

Sajnos szinte mindenki találkozott már ezzel a válasszal valamilyen formában, leggyakrabban e-mailen, ritkábban telefonon. Az esetek többségében ilyenkor az ember gyomra összeszorul és az önbizalma pillanatok alatt romokban. Az elutasítás önmagában nehezen feldolgozható, de talán ebben az estben az ront igazán a helyzeten, hogy nem tudjuk a valódi okot. Így marad a bizonytalanság és a kétely, vajon elkövetjük-e legközelebb is ugyanezt a hibát?

A szavazók legnagyobb része, 40%-a jelölte meg válaszként a megfelelő nyelvtudás hiányát, mint okot. Sajnos egy igen hangsúlyos és meglévő probléma ma Magyarországon, hogy az emberek vagy nincsenek megfelelő szintű nyelvtudás birtokában, vagy nyelvtudásukban nem bíznak eléggé.

Ennél már egy sokkal jobb adat és talán bizodalomra adhat okot, azoknak akik saját magunkban keresik a hibát, hogy a válaszadók 26 és 25%-a véli úgy, hogy vagy a tapasztalat hiánya, vagy a szakmájában jelentkező túlkínálat az elutasítás oka. A válaszokból jól látszik, hogy a munkaerő-piaci helyzet legalább annyira lehet oka egy pályázat sikertelenségének, mint a tapasztalat hiánya, mely természetesen nem csökkenti a rossz érzést, melyet az elutasítás vált ki, mégis jól szemlélteti, hogy nem kell azonnal magunkban keresni a hibát.

És talán zárásképpen egy szintén pozitívabb eredmény, hogy a válaszadók csupán 9%-a gondolja úgy, hogy túl magasak az elvárásai, amiből az látszik, hogy kevesen gondolják irreálisnak elvárásaikat, a magukkal szemben támasztott követelményeket és az azoknak való megfelelést.

Felmérésünkkel arra szeretnénk rámutatni, hogy nem szabad saját magunkban keresni a hibát, hinnünk kell, hogy sikerülni fog és ha mégis elbizonytalanodnánk, akkor olvassuk el újra ezeket a sorokat és merítsünk belőle erőt!