Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Profitálj a szakításból: mondj fel okosan!

felmondásHogyan jelentsük be távozásunkat egy cégtől? Miként profitálhatunk a felmondásból? Hogyan fogalmazzuk meg főnökünknek, mit szeretnénk, és milyen módszerekkel tarthatjuk meg jó hírnevünket?

 Mindannyiunk életében előfordulhat, hogy munkahelyet váltunk. Előfordul, hogy ez nem a mi elhatározásunkból történik, de olyan is megesik, hogy mi döntünk úgy, hogy elhagyjuk a jelenlegi munkaadónkat. Ez utóbbi bejelentése sem kevésbé könnyű, mint tudomásul venni, amikor terveinkkel ellentétben velünk közlik a hírt. Mégis, megfelelő rákészüléssel csökkenthető a helyzettel járó idegesség és stressz és ami még fontosabb: elhagyhatjuk a munkaadónkat úgy is, hogy megmarad a jó kapcsolat és szívesen emlékeznek majd ránk, érdemes erre törekedni.

Következzen néhány jó tanács, mire figyelj, ha úgy döntesz, felmondasz.

Légy biztos a döntésedben és fogalmazd meg azt világosan!

Mielőtt bármit lépsz, gondold át többször az elhatározást és biztosítsd magad afelől, hogy megfontolt döntést hozol. Ha nem akarod egy feldobott érmére bízni, hogy merj lépni vagy sem, kérd ki mások tanácsát: vannak körülötted családtagok, barátok, ismerősök, akiknek a véleménye segíthet mérlegelni, biztosan jól döntesz-e. Egy-egy objektív meglátás sokat segíthet, amikor nem vagy biztos abban, hogy minden körülményre vagy jövőbeli momentumra gondoltál-e. Biztos, hogy érdemes a mostani X vállalat helyett átigazolni az Y-hoz? Megéri a magasabb jövedelem reményében eladni magunkat a konkurenciának? Biztos, hogy a munkahelyváltásban elég erős motiváció, ha az új hely közelebb van a lakhelyünkhöz? No és ha ez a karrierünk szempontjából nem is jelent majd előrelépést? Sok-sok kérdés, amit nem biztos, hogy egyedül meg tudunk rágni. Osszuk meg a dilemmáinkat, beszélgessünk akár karrier-tanácsadóval, aki a sajátunktól eltérő aspektusból láthatja a dolgot. Bárhogy is döntesz, légy biztos abban, hogy helyes döntést hozol!

Amikor közlöd a felmondásod, légy határozott, ezt a beszélgetést neked kell irányítanod. Nem lehetsz felkészülve a vezetőd reakciójával, de igyekezz mindenképp békés mederben tartani a beszélgetést minden körülmények közt. Hagyj időt, hogy megeméssze a hírt, a közlés után pedig jó esetben egy olyan beszélgetés kezdődhet, ahol a múltat, jelent és jövőt egyaránt érinthetitek, no és persze illik választ adni a miért-re is. Amennyiben a munkakapcsolat korrekt volt, legyünk mi is őszinték és mondjuk el, mi vitt rá, hogy felmondjunk. Senki nem kötelezhet minket arra, hogy elmondjuk, hol, melyik cégnél, mikortól állunk majd később alkalmazásban, hogy ebből mit és mennyit osztasz meg a kérdés felmerülésekor, a közted és a vezetőd között fennálló kapcsolat és bizalom dönti el.
Számíts rá, hogy esetleg egy magasabb bérajánlattal „visszatartanak”, hogy mégis maradj. Ha csak ez motiválna a váltásban, még nem késő újragondolni. Ha nem a fizetéseddel vagy elégedetlen és másutt jobb lehetőségek várnak, ne másítsd meg az elhatározásodat!

Döntsd el, hogyan közlöd a kollégáiddal!

A felmondásodról értelemszerűen a főnököd értesül először, a kollégáknak Te magad is elmondhatod, ha ebben állapodtok meg, de mielőtt ez megtörténne, érdemes még egyszer leülni a vezetőddel. Jelezd neki, hogy készen állsz elmondani azoknak, akikkel együtt dolgoztál eddig. Ez egyfajta pozitív visszajelzés a vezető és a munkahely felé is. Tervezd meg, kiknek és milyen sorrendben közlöd a hírt és milyen formában (személyesen, e-mailben, telefonon). Erősítsd meg azokat, akikkel szívesen dolgoztál együtt, hogy a jövőben is szívesen maradsz kapcsolatban velük, hagyd meg az elérhetőségeidet, ahol később megtalálhatnak.

Ügyelj a jó hírnevedre!

Elképzelhető, hogy a munkaszerződésed szerint még egy pár hétig a cég kötelékeiben maradsz; igyekezz a felmondási idődet ugyanolyan szorgalmas és becsületes munkával tölteni, mint az azt megelőző időszakban. Hagyj magad után pozitív emlékeket, az utolsó napon is lehet még olyan eredményeket letenni az asztalra, ami később jó referenciául szolgál majd neked. Gondolj arra, hogy egy darabig még biztosan emlegetnek majd a munkatársaid, dolgozz azon, hogy mindig pozitív kontextusban merüljön fel a neved.

Egy munkahelyet elhagyni sosem könnyű, akár jó, akár keserű szájízzel tesszük azt. Idegeskedéssel, várakozással, félelemmel teli napok lehetnek, amikor közölni kell ezt a hírt. Légy felkészült, tarts ki az elhatározásod mellett és gondolj arra, valahol új lehetőségek várnak.

Volna kedved megosztani, Te hogyan oldottad meg a helyzetet? Küldd el a címemre a történetedet és ígérem, hamarosan visszatérünk a témára!

Megfontolt döntéseket és ha a helyzet úgy hozza, gördülékeny váltást kívánok az érintetteknek!

Sarkadi Gabi
HR Tanácsadó
gabi.sarkadi@cvonline.hu
http://hu.linkedin.com/in/gabisarkadi

2013. augusztus 8.

állások a cv-online oldalán