Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Pénz vagy munka? - a magyarok nem alkusznak

fizetés vagy munkaA magyarok többsége nem mondana le a fizetése egy részéről, még akkor sem, ha így megőrizhetné a munkáját - derül ki a portálunkhoz eljuttatott Randstad Workmonitor 2012 tavaszi adataiból. Hazánkban a megkérdezetteknek mindössze 27 százaléka vállalna anyagi áldozatot azért, hogy a munkahelye elkerülje a létszámleépítést, de a fizetés csökkentését abban az esetben is csak 36 százalék fogadná el, ha ezzel a saját állását mentené meg.

A közlemény szerint a kutatás vizsgálta, hogy az áldozatvállalási hajlandóság összefügg-e a gazdasági helyzettel. Azokban az országokban, ahol több munkaváll
A Randstad Workmonitor egy 32 országra kiterjedő felmérés, amely elsősorban a munkavállalói attitűdöket vizsgálja. A 2012. április 20. és május 7. között felvett kérdéssor többek között azt vizsgálta, mennyire fontos a munkavállalóknak a fizetésük. A felmérés során Magyarországon összesen 4050, legalább heti 24 órában fizetett alkalmazottként dolgozó, 18-65 éves munkavállaló válaszolt a kérdésekre.
aló szerint nehezedik pénzügyi nyomás a munkáltatójára, a megkérdezettek általában nagyobb arányban vállalnák a fizetéscsökkentést is: a görögök 55, míg a spanyolok 62 százaléka mentené meg akár ilyen áron a munkahelyét. "Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója azonban arra hívta a fel a figyelmet, hogy Magyarországon is a dolgozók 67 százaléka számolt be a munkáltatójára nehezedő gazdasági terhekről, mégsem vennék ki a részünket az állások megmentéséért tett erőfeszítésekből".

Nem élnénk meg kevesebből?

"A gazdasági helyzet mellett az is meghatározó ebben a kérdésben, hogy a munkavállalók megélhetését hogyan befolyásolná a fizetés csökkenése, ezért az eredményeket összevetették az egy főre jutó GDP-vel". Azokban az országokban volt a legmagasabb az áldozatvállalási hajlandóság, ahol a gazdasági nyomás ellenére még viszonylag magas az életszínvonal, például Spanyolországban, Olaszországban vagy Görögországban. Németországban ugyan csak a résztvevők 27 százaléka számolt be pénzügyi nehézségekről, az egy főre jutó GDP ugyanakkor az uniós átlag 118 százaléka, ezzel összhangban viszonylag sok munkavállaló (45 százalék) mondana le a fizetése egy részéről. A magyar adatok leginkább a szlovák eredményekkel csengenek össze, a hasonló életszínvonalon élő lengyeleknél azonban már 45 százalék vállalná a fizetéscsökkenést az állása megtartásáért.

"A fizetések átmeneti, kis mértékű csökkentésével a munkaadók ugyan könnyebben leküzdhetnék a pénzügyi nehézségeket, de úgy tűnik, a magyar alkalmazottak nagy része nem tudná elviselni ezt a plusz terhet. Más megoldásokat kell találnunk, még mielőtt elkezdődik egy ördögi kör" - összegezte a felmérés eredményeit a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója.

HR Portál