Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Pályakezdő vagyok – Hogyan hívjam fel magamra a figyelmet?

palyakezdo figyelemfelkeltesManapság egyre nagyobb probléma a friss diplomások elhelyezkedése. A legtöbb végzős az utolsó pillanatban ébred rá, hogy állást találni kimondottan nem könnyű, főleg munkatapasztalat nélkül. De hogyan növelhetjük az elhelyezkedési esélyeinket?
Munka vagy tanulás?

A mai munkaerőpiacra érdekes kettősség jellemző: A munkáltatók szívesebben foglalkoztatnak olyanokat, akinek van tapasztalata az adott területen, ugyanakkor tapasztalat nélkül szinte lehetetlen elhelyezkedni. Ezért fontos, hogy pályakezdőként mérlegeljük a lehetőségeket, valamint azt, hogyan lehet kitörni ebből az ördögi körből.

Szerencsére a főiskolai képzéseknek része egy hosszabb gyakornoki program, melyet egy releváns cégnél kell eltölteni. Ha sikerül bejutni egy céghez, nagy rá az esély, hogy a program végén átveszik a diákot teljes állományba. Természetesen itt is nagy a verseny, de egyre több nagyvállalat hirdet teljeskörű gyakornoki programokat.

Nappali tagozatos hallgatóként a munkaidőt és az órarendet össze kell egyeztetni, ami szintén nehézségeket tud okozni. Ha eldöntötted, hogy vállalod a munkát és a tanulást egyszerre, akkor a következő lépéseket kell megtenned, hogy megnöveld az esélyeidet a sikeres elhelyezkedésre...


Érdekes lehet: 6+1 mit tegyél és mit ne az online álláskeresésben?

 

Önéletrajz, amivel kitűnhetsz

Számtalan tanácsot, ötletet olvashatsz erre vonatkozóan blogokban, cikkekben, releváns weboldalakon. Ha még nincs munkatapasztalatod, akkor a megpályázott pozíciónak megfelelően kell kihangsúlyozni azokat a tulajdonságaidat, ismereteidet amelyek alkalmassá tehetnek a kívánt munkára. A legtöbb munkáltató kedveli az eredetiséget, ami azt jelenti, hogy ne legyen sablonos sem az önéletrajz, sem a jelentkezés, sem az e-mail, amivel pályázol.


Néhány tipp:

- Használd az amerikai formátumot, mert könnyen átlátható és terjedelmében visszafogott!

- A CV-d ne legyen több, mint két oldal

- Próbáld meg kerülni a bevett frázisokat; proaktív helyett legyél tenni vágyó, csapat játékos helyett együttműködő stb. Nézz át több önéletrajzot, és alakítsd ki a saját stílusod.

- Ha már dolgoztál valahol, mindenképpen írd bele a CV-be. Ha diákmunka volt, az sem baj, legalább látják, hogy már fiatalon sem ijedtél meg az újdonságoktól. Ezeket a munkaviszonyokat részletezni nem kell, elég ha feltünteted.

- Használj több fajta önéletrajzot. Szerencsére nincs kőbe vésve, hogy neked csak egy fajta CV-t szabad küldözgetned. Próbálkozz különböző szerkesztéssel, tartalommal, fényképpel stb.


Érdekes lehet: Hogyan tűnjünk ki a tömegből önéletrajz alapján?


Motivációs levél - nem csak öntömjénezés

Ebben tudod igazán kihangsúlyozni, hogy az adott cégnek miért Téged kellene alkalmaznia. Arra fektess hangsúlyt, amit tudsz és amiben jó vagy. A pozitív szemlélet ebben az esetben is fontos. Túlozni felesleges, mert az első interjún ki fog derülni, ha valahol nem az igazat állítod magadról.

Több oldalról hallottam már azt a véleményt, hogy a motivációs levélnem más, mint öntömjénezés. Ez így nem igaz, mindösszesen azt kell kiemelni, amiben jó vagy. Ha nincs ötleted a levél tartalmát illetően; tedd fel magdnak a kérdést, amit a HR-esek is kedvelnek: Mely tulajdonságaidat emelnéd ki, amelyek alkalmassá tesznek a megpályázott pozícióra? Gyűjtsd össze ezeket, és egy rövid (maximum 1 A4-es oldal) levél keretében fogalmazd meg. Segítségként ajánlom a következő cikket: "Mitől lesz jó a motivációs levél?"

 

Kitől kérj ajánlást?

Kérj ajánlást! Nincs kitől? Biztos vagyok benne, hogy a főiskolán/egyetemen tanult tantárgyak előadói szívesen írnak neked referenciát. Attól kérj ilyet, amelyik tantárgy ismeretei kapcsolódnak az adott munkakörhöz, amire jelentkezel.


Kovács Tamás

HR-tanácsadó