Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Összefügg a közmunka és a hosszú távú munkanélküliség?

munkanélküliségA munkanélküliek jelentős része, 48 százaléka legalább egy éve nem talál állást.

Bonyolítja a helyzetet, hogy a munkanélkülieknek járó ellátás csupán három hónapig jár az álláskeresőknek, amely nemzetközi viszonylatban is rendkívül rövid időnek számít. Ráadásul míg az OECD, az ILO és más nemzetközi szervezetek ajánlásai szerint a munka nélkül töltött idő leghasznosabb kitöltése valamilyen képzésben való részvétel, erre egyre kevesebb lehetőség jut - írja a Világgazdaság.

"Nem jelenthető ki egyértelműen, hogy a munkanélküli ellátás változása miatt töltenek hosszabb időt munka nélkül az álláskeresők" - szögezte le a Világgazdaságnak Scharle Ágota.

A Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet vezető kutatója ugyanakkor elmondta: "a korábban munkanélküliekre fordított forrásokat és ügyintézői kapacitást jelentős részben a közmunkára, valamint a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal új irodahálózatára csoportosították át." A nemzetközi példákról szólva Scharle Ágota kijelentette: "a válság hatására több ország is igyekezett kiadást csökkenteni az álláskeresőket segítő szolgáltatások terén. Az ugyanakkor, hogy Magyarország milyen mértékben támaszkodik a közmunkára, nemzetközi összehasonlításban kirívónak számít."
Világgazdaság