Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Önéletrajz - Mivel nem várhatunk az állásinterjúig?

önéletrajzAmit az önéletrajz nem tartalmaz, azt majd elmondhatjuk az állásinterjún - vélik sokan. Vannak azonban olyan tények és helyzetek, amelyeket már az önéletrajz megírásakor tisztáznunk kell - magunkban is, és a HR-es számára is. Enélkül ugyanis alkalmunk sem lesz arra, hogy behívjanak minket személyes találkozóra.Az álláskeresők gyakran gondolják úgy, hogy bizonyos információkkal várnak az interjúig, mivel az önéletrajzban úgysem tudnák megfelelően kifejteni a problémát. Így például nem írnak magyarázatot arra, ha egy kisebb „szünet” van a karrierjükben. Azt azonban meg kell érteni, hogy az önéletrajz nem olyan, mint egy mézesmadzag, amit elhúzhatunk a munkaadó előtt. Az önéletrajz az, ami alapján behívnak minket az interjúra. Ha nem ad magyarázatot az önéletrajzunk néhány kérdésre, akkor nem lesz interjú sem. Számtalan önéletrajz érkezik be egy HR-eshez egy állás meghirdetése után, így nincs idejük arra, hogy felkutassák minden jelölt előtörténetét.


Nézzük most meg azokat a kérdéses területet, amire ki kell térnünk már az önéletrajzunkban is, különben csak ülhetünk a telefonunk mellett, várva, hogy behívjanak minket egy interjúra, de a hívás nem érkezik meg soha.

Rés az önéletrajzban

Egyszer-kétszer még előfordulhat, hogy valaki egy hosszabb-rövidebb időszakot állás nélkül tölt el. Számtalan oka lehet ennek, szülés és gyereknevelés, saját vagy egy közeli hozzátartozónk egészségi állapotának leromlása, vagy éppen egy „alkotószabadság”, amennyiben valaki ezt megengedheti magának. Magyarországon annyira nem is jellemző, de sok nyugati országban nem ritkaság, hogy néhány év munka után elindulnak egy hosszabb utazásra, hogy kipihenjék fáradalmaikat.

Ezeket a réseket meg kell magyarázni a munkáltatónak. Egy összegző szöveg a legalkalmasabb erre, ahol magyarázatokkal szolgálhatunk az ilyen „kiesett időkre”. Nem kell bocsánatkérően írni erről az időszakról, csupán jó, ha bővebben kifejtjük, hogy munkaadónknak rálátása lehessen az okokra.

Visszalépés a ranglétrán

Ha az önéletrajzunkban annyit látni, hogy egyik nap még az értékesítés vezetői posztját töltöttük be, míg a következő állásunkban alacsonyabb pozícióban voltunk, az kérdéseket vonhat maga után. Lehet, hogy egész egyszerűen kevesebb időt tudunk a munkában eltölteni családi okok miatt. Elképzelhető, hogy az új munkahelyünkön alacsonyabb pozíciót kínáltak csak fel nekünk, de a munka érdekessége miatt még így is vállaltuk. Nem szégyen, ha visszalépünk a ranglétrán, de a HR-eseket érdekli majd, hogy mi történt.

Városról városra

Hazánkban annyira nem jellemző, hogy országon belül nagy lenne a helyváltoztatása a munkavállalóknak, de ha mégis előfordulna, hogy korábbi állásaink székhelye még egy másik város, akár másik ország volt, akkor arra jó, ha erre bővebben kitérünk önéletrajzunkban.

Állás elvesztése

Manapság már annyira mindennaposak a leépítések, hogy sokan úgy gondolják, a HR-esek úgyis tudni fogják majd, hogy miért vannak állás nélkül jelenleg. Ez nem így van. Természetesen a munkáltatók tisztában vannak azzal, hogy sokan maradtak állás nélkül - olyanok is, akik tehetségesek a saját szakmájukban, de mondjuk el, hogy a mi esetünkben mi történt. Az utolsó állásunknál egy pontban térjünk ki röviden arra, hogy miért veszítettük el állásunkat.

Ne várjunk az interjúig, hogy automatikusan felmerülő kérdésekre válasszal szolgáljunk. Térjünk ki már önéletrajzunkban ezekre a kérdésekre, az interjún pedig még mindig lesz alkalmunk arra, hogy bővebben is beszéljünk a kérdésről. Ha nem hagyunk szürke foltokat önéletrajzunkban, akkor az állásinterjún már sokkal érdekesebb témákra is alkalmunk lesz kitérni és nem utolsó sorban megnövelhetjük az esélyét annak, hogy behívjanak minket egy beszélgetésre már az önéletrajz alapján is.


állások a cv-online oldalán