Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Nyelvtudás, nyelvtudás, nyelvtudás…

Manapság ha szeretnénk elhelyezkedni, a legtöbb munkahely esetében már nem csupán előnyként emelik ki az idegen nyelvtudást, hanem komoly elvárásokat támasztanak felénk a cégek. Egyre inkább előnyhöz jutnak azok a munkavállalók, akik nem csupán nyelvvizsgával, hanem aktív nyelvtudással rendelkeznek, lehetőség szerint több és releváns nyelvekből. Elsősorban az angol és valamely európai nyelv ismerete alapvető elvárás, de találkozunk olyan hirdetésekkel is, ahol már egy harmadik nyelvet is kérnek.

Aktuális szavazásunkban arra voltunk kíváncsiak, hogy mit tesznek az emberek, ha egy állás betöltéséhez idegen nyelv ismeretére is szükség van.

A szavazás minden eddiginél kiegyenlítettebb eredményt hozott. A válaszadók 34%-a egyértelmű magabiztosságáról adott tanúbizonyságot, bízik nyelvtudásában és leadja a jelentkezését. Nem meglepő talán, hogy ezt a választ jelölték be a legtöbben, hiszen a legtöbb felsőoktatási intézmény több nyelvet vár el végzett diákjaitól és természetesen a piac diktálta elvárásoknak is csak így tudnak a jelöltek megfelelni.
A további három válaszlehetőségre egyenlő arányban voksoltak a szavazók. 22-22% intenzíven készül az állásinterjú előtt az adott idegen nyelvből, ugyanilyen arányban küldik el pályázatukat és remélik, hogy nem kell napi szinten használniuk az adott idegen nyelvet és 22%-a a válaszadóknak inkább el sem küldi a pályázatát, mert nem bízik magában.

Felmérésünkből látszik, hogy manapság még mindig sokan nem bíznak eléggé nyelvtudásukban, vagy azért mert nem is rendelkeznek megfelelő szintű idegen nyelvismerettel, vagy csupán nem merik a gyakorlatban használni.

Sok esetben csak arról van szó, hogy az ember kicsit „leporolja” nyelvtudását! Sokszor elég egy barátunkkal beszélgetni pár szót, vagy megnézni a kedvenc filmünket eredeti nyelven. De ha úgy érezzük, több kell, szerencsére akkor is van megoldás, manapság a cégek igényeinek megfelelően sok képző intézmény kínál olyan tanfolyamokat, melyek az állásinterjúra készítenek fel, vagy az adott szakterület nyelvismeretérének elsajátításában nyújtanak segítséget.

Ha már minden feltétel adott, akkor pedig legyünk határozottak és magabiztosak. Ahogyan mondani szoktuk, a puding próbája az evés, ne féljünk „belekóstolni”.