Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Nyelvtudás munkában - mit várnak el a cégek?

nyelvtudás a munkábanPénteken kezdődik és vasárnap délutánig tart a Nyelvparádé kiállítás, amely a nyelviskolák, nyelvi szolgáltatók legnagyobb magyarországi seregszemléje. Az idei rendezvényen közel 100 kiállító mutatkozik be a budapesti Millenárison, ahová a belépés díjtalan. A rendezvény apropóján annak jártunk utána, milyen nyelvtudást várnak el a munka világában, és hogyan mérik a cégek az álláskeresők nyelvismeretét.

Az Audinál németet kérnek

Könnyebb helyzetben vannak a fizikai munkára pályázók, ahol csak külföldi munkavégzés esetén elvárás a nyelvismeret. Így van ez például a győri Audi Hungariánál, amely 2100 új munkatársat vesz fel. "Gyártósori munkakör esetén még nem kell németül beszélnie a jelentkezőnek, szellemi, diplomás munkáknál azonban ez elengedhetetlen. Például beszerzői, pénzügyi területeken vagy vezetői asszisztensi pozíciónál elvárás a tárgyalóképes német nyelvismeret. Bizonyos munkaköröknél, ahol a szakmai tudás áll az első helyen - például fejlesztőmérnök - a németet helyettesítheti az angol" - mondja Czechmeister Mónika kommunikációs menedzser.

Az autógyártó adott esetben telefonon is teszteli a nyelvtudást, de a személyes állásinterjún mindenképp sor kerül egy német nyelvű elbeszélgetésre is, ahol rögtön kiderül, hogy milyen szinten beszéli a nyelvet a pályázó" - teszi hozzá a vállalat képviselője.

Így tesztelnek shared service centerben

Különösen fontos a magas szintű nyelvismeret az idegen nyelvű ügyfélszolgálati központokban (angolul: shared service center), ahol a kiválasztás ennek megfelelően összetett. A mexikói hátterű Cemexnél a kommunikációs nyelv az angol, emellett még egy nyelvet kell ismerniük a munkatársaknak. "Az önéletrajzok előszűrése után telefonon keressük fel az alkalmasnak tűnő pályázókat, akik egy átlagosan 15 perces telefoninterjú keretében legtöbbször 5 perc erejéig bizonyíthatják angoltudásukat. A beszélgetés során a munkakörrel kapcsolatos elképzelések és motivációk mellett általában arra is rákérdezünk, mit vár az állástól, mi a hobbija. Emellett több, kötetlen téma is szóba jöhet"- mondta el Csiszár Orsolya, a cég HR business partnere.

Aki ezt sikerrel veszi, online nyelvi tesztet kap, amelynek kitöltésére 45 perc áll rendelkezésre. "Biztos tudással, megfelelő tempóban lehet csak jól teljesíteni ezt a kihívást, mert a rendszer az idő leteltével automatikusan lezárja a tesztírást. Irodai háttérmunkát végzőknek (back office) elég a 60 százalék, közvetlen ügyfélkapcsolattal járó munkánál ennél több kell. A harmadik körben a szakmai vezetővel beszél a pályázó, ebből 15-20 perc zajlik idegen nyelven" - mondja a HR-szakember.

Hangsúlyos a nyelvtudás ellenőrzése külföldi munkára jelentkezőknél is. Nyugat-Európai álláshirdetésre pályázóknál elterjedtebb a telefonos interjú, majd ennek sikere után a kinti személyes beszélgetés. Akad példa arra is, hogy a pályázókat videóinterjún tesztelik (például skype-on webkamera és mikrofon segítségével). Amerikai gyermektábori munkára (Camp Leaders program) jelentkezők állásinterjújáról videófelvételt készít a budapesti közvetítő szervezet, amelyet a pályázó önéletrajza mellé csatolva a lehetséges amerikai munkáltatók felé is továbbítanak.

Kell-e nyelvvizsga?

Miként lehet nyelvileg felkészülni a munka világára? Érdemes nyelvvizsgát tenni vagy egyszerűen gyakorolni kell a nyelvet? - tehetik fel az álláskeresők vagy a még tanulók a kérdést. A versenyszféra munkaadói közül nem találkoztunk olyannal (és nem is jellemző), amely nyelvvizsga-bizonyítványhoz kötötte volna a felvételt.

Ettől függetlenül vannak élethelyzetek és tanulói típusok, akiknek hasznos lehet a nyelvvizsga. A nyelvvizsgára készülés ugyanis motiváló hatású, a siker pedig erőt és önbizalmat ad a folytatáshoz. Köztisztviselőként ráadásul a havi fizetés srófolható feljebb, ugyanis sikeres nyelvvizsga esetén alanyi jogon nyelvpótlék jár. Felsőfokú angol, német vagy francia esetén bruttó 38 650 (pontosabban az illetményalap 100 százaléka), középfokúnál 23 190, míg alapfokúnál 5797 forint. Közalkalmazottként már szigorúbb a szabályozás: csak a munka jellegétől adható a juttatás és 10-20 ezer forint (a közalkalmazotti pótlékalap 50-100 százaléka).

Speciális készülés kell állásinterjúra

"Tapasztalataim szerint viszonylag friss - egy-két éve letett - nyelvvizsgával már jól lehet boldogulni a munkahelyen, ha valóban napi szintű a nyelvhasználat"- jegyzi meg Orzói Zsuzsanna, a Manhattan Nyelvstúdió oktatási vezetője. Azt azonban hozzáteszi, a nyelvtanfolyamon megszerzett tudást még finomítani kell. "Hiába az általános nyelvtanfolyamok hallásértési feladatai, sokaknak probléma a telefonos kommunikáció. Éppen ezért a munkahelyi tanfolyamokon párban szimulálunk ilyen feladatokat. Például megrendelések leadását, panaszkezelést, adategyeztetést, - és pontosítást." Nemzetközi cégeknél szintén nagy kihívás a más-más anyanyelvű, de angolul beszélő kollégák akcentusának megértése. A jelenségre ma már a legtöbb üzleti nyelvet tanító oktatóanyag szerkesztőbizottsága is felfigyelt és ilyen jellegű feladatokat is kidolgozott" - mondja a nyelvtanár.

A nyelvóra/nyelvvizsga tartalmi szempontból is más, mint a munkahelyi nyelvhasználat. Nyelvvizsgán bármit mondhatunk, ha az nyelvtanilag helyes, akkor rendben van. Munkahelyen, állásinterjún azonban a közlés tartalma is része az elbírálásnak.

HR Portál