Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Nők (munka)helye Magyarországon – szakmai konferencia és díjátadó

Irányok és lehetőségek a gyermekvállalás utáni visszatérés támogatásában

2014. évi Visszafogadó Munkahely Díj átadó ünnepség

2015. március 9. 8.30-13.00, Google Ground Budapest (1082 Budapest, Nagytemplom utca 30.)

A Visszafogadó Munkahely díjat a JÓL-LÉT Alapítvány 2013-ban alapította abból a célból, hogy a munkavállalók jelölései alapján hitelesített jó gyakorlatokat bemutassa és népszerűsítse.

Tegyük presztízzsé a kisgyermekes szülők visszafogadásának gyakorlatát!

Program:
8.30     Érkezés, regisztráció

9.00     Megnyitó: Tove Skarstein, Norvégia magyarországi nagykövete

9.15     Visszatérő nők a munkaerőpiacon – a reális helyzetkép
Felvezető előadások és kerekasztal-beszélgetés (Moderátor: Kánya Kinga, JÓL-LÉT Alapítvány)

  • Nemek közti egyenlőség a munka világában, a NÓRA-HÁLÓZAT és a fenntarthatóság –Keveházi Kata (JÓL-LÉT Alapítvány)
  • Gyermekgondozás és munkavállalás a mai Magyarországon. Ideológiai motivációk és szakpolitikai trendek – Szikra Dorottya, PhD. (Tudományos főmunkatárs, MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont)
  • Kisgyermekesek a munkaerőpiacon, a NÓRA-HÁLÓZAT projekt keretében készült foglalkoztatási helyzetkép – Gregor Anikó, szociológus doktorjelölt, egyetemi tanársegéd az ELTE Társadalomtudományi Kar)
  • A jogi környezet átalakulásának hatása a nők munkaerő-piaci esélyeire – Dr. Kollonay Csilla, professzor, ELTE, CEU
  • A munkáltatói szemlélet alakulása az elmúlt évek diszkriminációs eseteinek tükrében – Dr. Gregor Katalin (Egyenlő Bánásmód Hatóság, Hatósági és Jogi Főosztály vezetője)

11.00   Kávészünet

11.20   Visszafogadó munkahelyi gyakorlatok – munkáltatói tapasztalatok

Kerekasztal beszélgetés. Résztvevők: Kovács Krisztina – HR vezető, HP Magyarország Kft., Nagy Levente – Senior NI Hungary HR and European L&D Manager, NI Hungary, Novákné Baba Andrea –HR-Menedzser, IBMData Storage Systems Kft., Dr. Révész Bálint – főosztályvezető,K&H Bank, Szabó Letícia – HR vezető, GE Power and Water, Major Lívia – HR-szakértő, JÓL-LÉT Alapítvány).

12.00   A JÓL-LÉT Alapítvány és a NÓRA-HÁLÓZAT által meghirdetett „Munkám visszavár” címűpályázat eredményhirdetése és a Visszafogadó Munkahely Díjak átadása – Sajtó-nyilvános esemény

12.30   Sajtótalálkozók és networking

Kérjük, részvételi szándékát online regisztrációval jelezze itt: Regisztrációs lap!
Háttér:

A JÓL-LÉT Alapítvány és az általa kezdeményezett NÓRA-HÁLÓZAT-ban együttműködő civil szervezetek 2014 végén közösen hirdették meg a „Munkám visszavár” című pályázatot, amelyre gyermekgondozási szabadságuk után korábbi munkahelyükre sikeresen visszatért szülők nevezhették munkaadójukat. A jelölések alapján, az azt elfogadó vállalatok közül a JÓL-LÉT Alapítvány szakértői választják ki a 2014. évi Visszafogadó Munkahely Díjjal elismert munkáltatókat.

Szakmai konferenciánkon értékeljük a kisgyermekes szülők munkaerő-piaci esélyegyenlőségét támogató munkáltatói gyakorlatok kialakításának a jelen társadalmi, szakpolitikai és jogi környezetben fennálló lehetőségeit és kihívásait. Elemezzük a területi különbségeket, bemutatjuk a szektor-specifikus jellemzőket és a díjazottak, jelöltek által megvalósított visszafogadó vállalati gyakorlatokat. A helyi NÓRA-pontokat működtető szervezetek minden olyan régióban, ahonnan jelölések érkeztek, regionális Visszafogadó Munkahely díjat adnak át.

Az eseményt a JÓL-LÉT Alapítvány „Nóra-háló, avagy országos gender-tudatos munkaerőpiaci tanácsadó hálózat létrehozása tudástranszferrel” című projektje keretében szervezzük. A NÓRA-HÁLÓZAT kialakításával, egységes sztenderdek alapján, 11 város Nóra-pontjain tettük elérhetővé a kisgyermekes nők számára sztenderdizált módszertanon alapuló munkaerő-piaci tanácsadásunkat. A tanácsadók a rugalmas munkáltatói gyakorlatok terjedését rendezvényekkel, munkaadóknak nyújtott szolgáltatásaik fejlesztésével is elősegítik. A hálózat feladatának tekinti a munkavállalói és szülői szerep összeegyeztethetőségével összefüggő előítéletek csökkentését, az érintettek szemléletformálását a diszkrimináció megszüntetése érdekében. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük az együttműködést a társszakmákkal, így az Egyenlő Bánásmód Hatósággal, illetve a helyi Nóra-pontokon a területi esélyreferensekkel.

Hivatalos honlap: http://jol-let.com/friss-hirek/nok-munkahelye-magyarorszagon-szakmai-konferencia-es-dijatado/