Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Nő a cégalapítások száma Magyarországon

Továbbra is lassan, de folyamatosan nő a működő cégek száma hazánkban: márciusban már több mint 560 ezer vállalatot jegyeztek be. Jó hír, hogy ezzel együtt a vállalatok átlagos számlakiegyenlítési határideje is csökken - írja a Magyar Hírlap.

Tavaly minden hónapban meghaladta a felszámolások, végelszámolá­sok, csődök száma az ezerkétszázat, ám 2010 decembere óta ez a szám folyamatosan csökken. A cégalapítások szintén stagnáltak a múlt évben, de 2010 decembere óta már ezek száma is nő. A két folyamat magyarázhatja a cégszámok emelkedését - áll a Dun&Bradstreet (D&B) Kft. elemzésében.

Az elemzés szerint 2011. év elején a 2010 augusztusában kezdődött tendencia folytatódott, azaz a vállalatok átlagos számlakiegyenlítési határideje csökken. Míg 2010 augusztusában 30-31 nap volt, addig 2011. január-februárban már 27-28 nap. Az átlagos késedelem időtartama stagnál, a felmérés szerint 18 napot késnek az idén a vállalatok számláik kifizetésével. A korábbi kiugróan magas értékek után - ami a 2010 júniusa és októbere közötti időszakot jelenti - szintén stagnált a múlt negyedévben az extrém késéssel befizetett számlák aránya, s az összeshez képest 2-2,5 százalék körül alakul.

Magyar Hírlap