Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Nem mobilis a magyar munkavállaló

A Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerint rövid távon nem lehet növelni Magyarországon a munkaerő mobilitását, éppen ezért munkahelyeket kell teremteni azokban a térségekben, ahol a legnagyobb a munkanélküliség. Vannak olyan térségek, ahol jól működik a gazdaság, amelyre könnyen fel lehet fűzni foglalkoztatáspolitikai eszközöket, itt könnyen rendbe lehet tenni a foglalkoztatást érintő problémákat - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára.

A többi térségben azonban óriási problémák vannak. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a magyar munkaerő mobilitása a nullához közelít. Ha a magyarok mobilabbak lennének, akkor enyhíteni lehetne a foglalkoztatási problémákon is, de érthető, hogy csak nehezen mozdulnak az emberek - véli az államtitkár. A politikus úgy véli: a mobilitást visszatartja az is, hogy "nem egyszerű ma Magyarországon közlekedni".

Az államtitkár beszélt arról is, hogy az elmúlt hónapokban sokat tett a kormány a szakképzés átalakításáért és a Németországban, valamint Ausztriában már jól működő duális szakképzési rendszert próbálja bevezetni Magyarországon. A kormány szűkítené a képzés időtartamát, és azt tervezi, hogy 18-ról 17 évre viszi le a tankötelezettségi kort és visszahozná a három éves szakképzést. Lényegesen több lesz a gyakorlati óraszám, és próbálunk minél több vállalkozást bevonni a gyakorlati képzésbe, így el lehetne érni, hogy a harmadik évre piacképes szakképzettséggel rendelkezzenek a fiatalok.

Forrás: HR Portal