Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Nem bajlódik a szakdolgozatírással a "copy-paste generáció"

diplomamunkaA téma nehézségétől függően egy érettségi dolgozat ára 2000 forintnak megfelelő összeg, egyetemi diplomamunkát már 8000 forintért is lehet vásárolni az interneten.

A dolgozatokat a Facebookon reklámozzák a készítők, az oldal látogatottsága rövid idő alatt meghaladta a 8 ezer főt. A diákok szülei támogatják ezt a megoldást arra hivatkozva, hogy sok a tanulnivaló, nehéz a felvételi vizsga, szívesen áldoznak rá, ha gyerekeiknek segíthetnek vele.

Milorad Antic, a Szerbiai Pedagógusok Szakszervezeti Uniójának elnöke szerint ez minden iskolában tapasztalható, s lehetetlen büntetni. "Kevés pénzért meg lehet rendelni az interneten, és 24 óra alatt el is küldik" - tette hozzá Antic.

Az egyetemi tanárok szerint megjelent a "copy-past generáció", amely mindent egyszerre el akar érni, s minél kevesebb munkával.

A lap újságíró utánanéztek a jelenségnek az interneten, és legalább öt ilyen honlapot találtak. A honlapok Szerbiában, Montenegróban, Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban működnek. Így még nehezebb ellenőrizni a dolgozatok eredetiségét, s ezt a lehetőséget használják ki a diákok, ugyanis a dolgozatok listája csak a másik ország egyetemi nyilvántartásában szerepel. Már az is lehetséges, hogy a számukra megfelelő nyelven és nyelvjárásban rendelhetik meg a dolgozatot a diákok, fizetni az adott ország valutájában kell átutalással - írja a Politika.

HR Portál