Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Négymillióval több a munkanélküli fiatal 2007 óta

nő a munkanélküli fiatalok számaAz előrejelzések szerint a fiatalok körében a globális munkaerő 12,7 százaléka lesz munkanélküli ebben az évben, ami nem jelent változást a válság 2009-es csúcsához képest, illetve kissé magasabb a tavalyi év 12,6 százalékához képest. Ez az arány még magasabb lenne, ha beszámítanánk azokat is, akik - sokszor a helyzet kilátástalansága miatt - feladják, vagy későbbre halasztják az álláskeresést. Az így kiigazított ráta szerint a fiatalok körében a globális munkanélküliség 2011-ben 13,6 százalék volt.

Globális számadatokkal leírva közel 75 millió 15 és 24 év közötti munkanélküli fiatal lesz 2012-ben, ami csaknem 4 milliós növekedést jelent 2007 óta.

A munkanélküliségi rátákra várhatóan további negatív hatást gyakorol majd azoknak a fiataloknak a megjelenése a munkaerőpiacon, akik a korlátozott munkalehetőségek miatt hosszabb ideig maradtak az oktatási rendszerben,
- Le lehet győzni a fiatalok munkanélkülisége okozta válságot, de csak akkor, ha a munkahelyteremtés a fiatalok számára a politikai döntéshozatalban elsődleges prioritássá válik, és jelentősen nő a beruházások száma a magánszektorban - jelentette ki, José Manuel Salazar-Xirinachs, az ILO Foglalkoztatási Szektorának igazgatója.

- Ez olyan lépéseket jelent, mint adókedvezmények és más ösztönzők felajánlása a fiatalokat foglalkoztató vállalkozásoknak, a fiatalok képzettsége és a munkaerő-piaci kereslet között fennálló eltérések csökkentésére irányuló erőfeszítések, olyan vállalkozói programok, amelyek integrálják a készségek fejlesztését, a mentoring tevékenységet és a tőkéhez való hozzáférés lehetőségét, valamint a fiatalok szociális védelmének erősítése - tette hozzá.

Hogyan alakulnak a régiók?

Bár egyes régiók kilábaltak a gazdasági válságból, vagy legalábbis mérsékelték annak hatását, a fiatalok munkanélkülisége mindenütt komoly kihívást jelent. A fejlett gazdaságokban a helyzet még rosszabb, mint amire az idénre a fiatalok körében előre jelzett 18 százalékos munkanélküliségi ráta alapján számítani lehetett, a nagyarányú munkahelyvesztésnek köszönhetően.

A FÁK országok és Közép- és Délkelet-Európa régiójában 2011-ben kis mértékben, 17,6 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta a fiatalok körében. A fejlett gazdaságokkal ellentétben úgy tűnik, a gazdasági válságnak köszönhetően nőtt a fiatalok munkaerő-piaci részvételének aránya, aminek a hátterében - legalábbis részben - valószínűleg a szegénység áll.

Észak-Afrikában 5 százalékponttal nőtt a fiatalok munkanélkülisége az arab tavaszt követően, így 27,9 százalékuk volt munkanélküli 2011-ben. A Közel-Keleten ez az arány 26,5 százalék.

Latin-Amerikában és a Karibi térségben a fiatalok körében a munkanélküliségi ráta hirtelen megnőtt a gazdasági válság alatt, és a 2008-as 13,7 százalékról 2009-re 15,6 százalékra emelkedett. 2011-ben 14,3 százalékra csökkent, de középtávon nem várható további javulás.
Fekete-Afrikában 2005 óta nagyjából változatlan a ráta, amely 2011-ben 11, 5 százalék volt.

Dél-kelet Ázsiában és a Csendes-óceáni térségben a ráta 2011-ben 13,5 százalék volt, amely 0,7 százalékponttal alacsonyabb a 2008-as szintnél.
Még Kelet-Ázsiában is, amely talán a gazdasági szempontból legdinamikusabb régió, a fiatalok körében mért munkanélküliségi ráta 2,8-szerese a felnőttek közötti aránynak.

Sok fiatal nem tud álláshoz jutni

- Globálisan és a legtöbb régióban a válság súlyosabban érintette a fiatalok munkanélküliségi rátáját a nők körében, mint a férfiak esetében. Az eltérés különösen nagy volt Észak-Afrikában, míg a fejlett gazdaságokban a negatív hatás a fiatal férfiakat érintette nagyobb mértékben.

Sok fiatal az alacsony termelékenységű, illetve ideiglenes vagy más típusú munka csapdájában vergődik, amelyek nem segítenek abban, hogy jobb álláshoz jussanak. A fejlett gazdaságokban a fiatalokat egyre gyakrabban alkalmazzák ideiglenes állásokban és részmunkaidőben, míg a fejlődő országokban sokan fizetés nélkül végzik a munkájukat, amikor az informálisan működő családi vállalkozásokban vagy gazdaságokban segítenek. Azok a fiatalok, akik nem vesznek részt sem a foglalkoztatásban, sem az oktatásban, komoly problémát jelentenek, különösen a fejlett gazdaságokban. E csoport gyakran a fiatalok legalább 10 százalékát alkotja, és számos fejlett országban rohamosan növekszik.

HR Portál