Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Nálunk nőttek a legnagyobb mértékben a bérek

magyar-béremelésBár Szlovákia produkálta tavaly a harmadik legmagasabb gazdasági növekedést az Európai Unió (EU) tagországai közül, mégis itt volt tapasztalható az egyik leglassúbb bérnövekedés - számolt be a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági napilap szerdán. Magyarország a visegrádi négyek országai közül a legjobban szerepelt.

Az EU 27 tagországát tekintve 2012 első háromnegyed évében az átlagbérek növekedését jelző listán Szlovákia hátulról az ötödik helyet foglalta el, és így a leggyengébb bérnövekedést mutatta ki a V4-ek csoportjában és az unió volt szocialista tagországai között egyaránt.

A gazdasági lap által megszólaltatott gazdasági elemzők szerint a bérnövekedés Szlovákiában tapasztalt gyenge szintje azzal magyarázható, hogy már hosszabb ideje szinte csak az autóipar a húzóágazat az országban, a gazdaság többi szegmense viszonylag gyengén teljesít.

A közölt adatokból kiderül, hogy a tavalyi év vizsgált időszakában Szlovákiában 4 százalékos infláció mellett 1,43 százalékkal emelkedett a bruttó átlagbér, amely így 784 euróra rúgott.

Magyarországon az átlagbér 734 eurót tett ki, és a növekedés - 5,3 százalékos átlagos infláció mellett - 5,63 százalékos volt. Ez az EU 27-ek listáján az átlagbér emelkedése tekintetében a negyedik helyet biztosította Magyarországnak, amely így a visegrádi négyek országai közül a legjobban szerepelt. A V4-es lista második helyét Lengyelország (3,53 százalékos növekedés), a harmadikat pedig Csehország tartja közel két és fél százalékos bérnövekedéssel.

Az EU 27 tagországa közül leginkább Bulgáriában (7,53 százalék) nőtt az átlagbér, a legrosszabb pedig Görögországban volt a helyzet, ahol több mint 6 százalékkal csökkent az átlagbér összege. Az Európai Unióban átlagosan 2,23 százalékkal nőttek az átlagbérek, az infláció átlagos szintje pedig 2,8 százalék volt.

Az adatok összesítéséből kiderül, hogy Szlovákiában az átlagbér tavaly lassabban nőtt, mint az EU átlag, és az inflációs hatást is figyelembe véve csökkent az átlag reálbér. Hasonló volt a trend Lengyelországban és Csehországban, illetve átlagosan az egész unióban is. A visegrádi országok közül az átlagbér növekedésének mértéke egyedül Magyarországon haladta meg az infláció szintjét.

HR Portál