Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Munkavállalóként hogyan adózhatunk 2013-ban? - Határidőkkel

adóbevallásA magánszemélyek csak január végéig kérhetik, hogy az szja-t vagyis a személyi jövedelemadójukat a munkáltatójuk állapítsa meg, illetve számolja el a különbözetet - figyelmeztetett a NAV.

A magánszemélyeknek az adóbevallás benyújtása helyett lehetőségük van arra is, hogy a munkáltató közreműködésével tegyenek eleget a 2012. évi adókötelezettségeknek, amennyiben a munkáltató vállalja az adó megállapítását.

Tavaly a magánszemélyek 15 százaléka döntött úgy, hogy munkaadójára bízza a bevallás ezen részét.

Ezt a magánszemélyek a 12NY29 számú nyilatkozat kitöltésével kérhetik, a nyilatkozatot és a hozzá tartozó tájékoztatót a NAV honlapjáról lehet letölteni. Ha a magánszemély nem kéri a munkáltatói adó-megállapítást, (12NY30. számú) nyilatkozatában ezt a tényt is közölnie kell.

Arra azonban figyeljünk oda, hogy a munkáltató nem köteles elfogadni a magánszemély adó-megállapítást kérő nyilatkozatát. Ebben az esetben azonban köteles tájékoztatni a magánszemélyt az adónyilatkozat vagy az egyszerűsített bevallás benyújtásának lehetőségéről.

Mikor kérheti a munkavállaló a munkaadói adó-megállapítást?

A magánszemély akkor kérheti a munkáltatói adó-megállapítást, ha 2012-ben kizárólag a munkáltatójától - egymást követően fennálló munkaviszonyok esetén a korábbi munkáltatóktól - szerzett bevallási kötelezettség alá eső, a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott jövedelmet. A magánszemély az adó-megállapításhoz szükséges igazolásokat, ideértve a korábbi munkáltatótól kapott igazolást is, 2013. március 20-ig köteles a munkáltatójának átadni.

Ha az adót nem a munkáltató állapítja meg, akkor a magánszemély február 15-ig választhatja az adóhatóság közreműködésével elkészített egyszerűsített bevallást, vagy május 21-ig (egyéni vállalkozók, áfa-fizetésre köteles magánszemélyek február 25-ig) személyijövedelemadó-bevallást köteles benyújtani.