Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Munkabéren felüli juttatások - a kellemes plusz

A fizetés nagyságán túl jó tudni azt, hogy a munkabéren felül milyen egyéb juttatásokat kérhetünk a munkáltatónktól, hiszen ezek jelentősen befolyásolhatják a jövedelmet. De lehetnek a hátulütőik is.

A felvételi beszélgetés során célszerű rákérdezni az állással járó béren felüli juttatásokra. Ezek természetesen függhetnek a betöltött pozíciótól: a magasabb státuszú munkavállalók több juttatást kapnak. Vannak olyan juttatások is, amelyeket azért adnak, hogy megkönnyítsék a munkavégzést.

A juttatásokkal kapcsolatban azonban fontos tudnunk, hogy azok rendszerint a munkáltató szuverén döntésén alapulnak. Ez azt jelenti, hogy a juttatás adható, de bármikor meg is vonható. (Amennyiben a kollektív szerződés is rendelkezik róla, akkor a megvonás nem automatikus.)

Legyen róla papír
Már a munkaszerződés megkötésekor célszerű tisztázni és lehetőség szerint írásba is foglalni, hogy betegállomány, illetve szülési szabadság időtartama alatt hogyan alakulnak a munkáltató által nyújtott egyéb juttatások. A táppénz, a terhességi, gyermekágyi segély, a gyed összege a személyi alapbértől függ, amely nem tartalmazza ezeket az egyéb juttatásokat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a gyeden lévő kismama ne vehetné igénybe például a munkáltató által adott fitness-bérletet, amennyiben a munkáltatóval kötött megállapodása ezt tartalmazza.A test örömei

Az egyik legáltalánosabb juttatás az étkezési hozzájárulás. Ezt az adómentesen nyújtható összeget a munkáltató rendszerint a munkabérrel együtt fizeti ki a munkavállalónak. Elterjedt az is, hogy a kifizetés étkezési utalvány formájában történik, amelyet a dolgozó tetszése szerint vált be gyorsétteremben, szupermarketben, illetve más elfogadó helyen. Az étkezési hozzájárulás majdnem mindig státusztól független juttatás, azaz ha a munkáltatónál van ilyen térítés, akkor minden munkavállaló megkapja.

A multinacionális cégek nagy hangsúlyt fektetnek a munkavállalók jó közérzetére is, ezért sporttal kapcsolatos juttatásokat adnak a cég munkatársainak. A cég fitness-bérletet vált valamelyik jó nevű fitness-központba, ahová a dolgozók szabadidejükben térítésmentesen járhatnak, azaz a szolgáltatás ellenértékét a munkáltató fizeti meg. Ez különösen a pályázó fiatalok számára lehet vonzó, amikor az adott cég mellett szóló pozitívumokat sorakoztatják fel a döntésük meghozatala során.

Az előző rendszerben megszokott dolog volt a vállalati üdültetés. A dolgozók a vállalati üdülőben nyaralhattak családjukkal kedvezményes áron. Szerencsére ez a rendszerváltással nem szűnt meg automatikusan, sok cégnél a mai napig lehetőség van rá.

Hogy könnyebb legyen

Szintén elfogadott gyakorlat, hogy a munkatársak céges mobiltelefont kapnak. Szerencsések korlátlan összegű felhasználással, kevésbé szerencsések meghatározott kereten belül telefonálhatnak. Ennek különösen a fiatalok örülnek, akik eddig maguk fizették a mobilszámlájukat.

Egyre elterjedtebb, de még nem automatikus a banki szolgáltatások ingyenessé tétele. Például a cég valamelyik bankkal szerződést köt arra vonatkozóan, hogy minden munkavállalója részére bankszámlát nyit, és a munkabért ezekre a számlákra utalja át, ugyanakkor vállalja, hogy állja a számlavezetés költségeit. Így a dolgozó ingyen jut bankszámlához, amelyről esetleges folyószámlai kifizetéseit is teljesítheti.

Lehetőség van arra is, hogy a munkáltató biztosítást kössön munkavállalóira. Ez lehet olyan balesetbiztosítás, amikor a kockázat csak a munkaidő alatt elszenvedett balesetekre vonatkozik, de lehet olyan is, hogy a biztosítási kockázat teljes körű, bárhol is szenved balesetet a munkavállaló. Természetesen betegségbiztosítást is köthet a dolgozókra a munkáltató cég.

A cég nyújthat egészségügyi-orvosi ellátást is. Ha egy munkatárs beteg, vagy csak a gyógyszereit kívánja felíratni, akkor erre a cég saját üzemorvosánál lehetősége van, nem kell külön felkeresnie háziorvosát. Ezenfelül az üzemorvos rendszeresen orvosi ellenőrzést tart, megméri a dolgozók vérnyomását, elvégzi a kötelező szemészeti vizsgálatokat és amennyiben szükséges, beutalót ad a szakintézménybe.

A cég pénzén utazni

Magasabb beosztású munkavállalók szinte elvárják, hogy a munkáltató cégautót adjon, korlátlan kilométer-felhasználással. Csupán útnyilvántartást kell vezetniük, nincs gondjuk szervizzel, karbantartással, tisztítással, kötelező biztosítással és cascóval.

Amennyiben a munkáltató nem ad céges autót, lehetősége van költségtérítésre. A munkáltató például vállalja, hogy havi 1000 kilométer utazás ellenértékét megfizeti a dolgozónak. Ebben az esetben is köteles a munkavállaló nyilvántartást vezetni és az aktuális APEH üzemanyag elszámolás alapján válik jogosulttá a térítésre. Ebben az esetben viszont a biztosítások költségei őt terhelik, hiszen az autó az ő tulajdona, nem a cégé.

Nemzetközi cégeknél bevett gyakorlat az is, hogy amennyiben a cég központja a városközponttól messze található, akkor a fontosabb városi csomópontokból ingyenes buszjáratot tart fenn a munkavállalók részére a munkahely megközelítésének megkönnyítése érdekében.