Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Modern idők interjúja - A Skype interjú

skype állásinterjúMiben is különbözik a Skype interjú a hagyományos interjútól? Vajon ugyanazokat a szabályokat kell követnünk, mint egy személyes találkozó alkalmával? Mire kell odafigyelnünk? Hogyan kell viselkednünk? Milyen buktatói lehetnek a modern kor interjújának?
A mai rohanó világban az előszűrő első körös személyes interjúkat egyre inkább felváltják a Skype interjúk. Ezzel az interjú fajtával ugyanis időt és költséget takarítanak meg, nem csak a vállalat, hanem a jelöltek számára is, illetve áthidalja a fölrajzi korlátokat is. A Skype interjú egy kényelmesebb, gyorsabb megoldás, mely sokkal könnyebben összeegyeztethető a napi rutinnal. De miben is különbözik a Skype interjú a hagyományos interjútól? Vajon ugyanazokat a szabályokat kell követnünk, mint egy személyes találkozó alkalmával? Mire kell odafigyelnünk? Hogyan kell viselkednünk? Milyen buktatói lehetnek a modern kor interjújának? Mostani cikkünkből sok más mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphattok!

A technika ördöge

Lehetőség szerint ne bízzuk a véletlenre, hogy működik-e majd az interjú alkalmával a Skype vagy sem. Már jóval a megbeszélt időpont előtt töltsük le a programot (ha még nem rendelkezünk vele), szerezzünk be webkamerát, mikrofont. Teszteljük, hogy rendben működik-e a program a webkamerával és mikrofonnal együtt. A kamerát lehetőleg zajmentes helyre állítsuk, semleges háttér elé, stabil internet kapcsolattal, jó fényviszonyokkal, hogy jól láthatóak legyünk és érthető legyen a beszédünk. Ne terelje el semmi sem rólunk a figyelmet. Ránk emlékezzenek, ne pedig a körülményekre.

Egy barát segítségével a fentieket egész könnyedén végre hajthatjuk. Ne felejtsük el az interjú napján is még egyszer leellenőrizni a rendszert. Vegyük a fáradtságot ezekre a pár perces elfoglaltságokra, hiszen eléggé kiábrándító, ha az interjú kezdetekor azzal megy el 20 perc, hogy helyre hozzuk a kapcsolatot. Aki egyáltalán nem használt még Skype-ot (mert bizony ez is előfordul még a mai világban is), annak tökéletes alkalom a gyakorlásra. Ha a fenti lépéseken végig megy, könnyedén kiismeri magát a programban annyira, amennyire az az interjú megvalósulásához szükséges.

Cifratollpamacs, rituscicus, black.kathy…

Igen-igen. A Skype azonosító is legalább annyit elárul rólunk, mint az e-mail címünk. Lehetőleg profi azonosítót hozzunk létre, elsősorban a nevünkből kialakítva, nem angolosítva. Ne találjunk ki túl bonyolult, vagy tucat nevet, hogy könnyen megtalálhatóak legyünk és egyszerűvé váljon a partnerfelvétel.

A webkamera és mikrofon helyes beállítása

A kamerát és a mikrofont lehetőleg szemben magunkkal helyezzük el, úgy, hogy egyenesen az interjúztató „szemébe” tudjunk nézni. A személyes interjú alkalmával sem ülünk le féloldalasan, hogy aztán tekeregni kelljen ahhoz, hogy szemkontaktust tartva beszélgessünk. Ügyeljünk arra, hogy mindig nézzünk a kamerába, ne lógassuk a fejünket, ne nézegessük magunkat a saját videó képünkön, ne illegjünk-billegjünk. A legjobb módja ezek kivédésére, ha nem forgós, hanem stabil székre ülünk, így biztosan nem leszünk örökmozgók az interjú időtartama alatt. A lényeg, hogy ugyanúgy viselkedjünk, ugyanúgy figyeljünk a mimikánkra, gesztikulációra, beszédstílusunkra, mintha személyes interjún ülnénk, csupán ebben az esetben a webkamerával nézünk „farkas szemet”.

Számít a külcsín?

Bizony számít. Fontos, hogy elegánsan öltözzünk fel, ne egy pólóban üljünk le az interjúra. Öltözzünk fel úgy, mintha személyes találkozóra érkeznénk. Szintén figyeljünk a sminkre, hajunkra, hiszen a mostani webkamerák felbontása már nagyon jó, így sok apró részlet is láthatóvá válik a Skype-on keresztül. Legyünk igényesek. Egyre viszont figyeljünk: kerüljük a nagyon élénk, rikító színű ruhákat, ehelyett válasszunk inkább pasztellszínű árnyalatokat. Elsősorban a felső öltözékünkre koncentráljunk, hiszen a kamera csak deréktól felfele mutat minket, tehát akár a kedvenc kabala mamuszunkban és mackónkban is leülhetünk, ha úgy tetszik, hiszen azt az interjúztató nem fogja látni. J

Kérdezhetek?

Természetesen ugyanúgy lehetőségünk nyílik kérdezni egy Skype interjú végén, mint egy személyes interjú végén. Bátran jegyzeteljünk, írjuk fel menet közben felmerülő kérdéseinket, hogy aztán mindenre választ kaphassunk.

Fontos, hogy ne csapódjunk be. Az otthoni körülmények hajlamossá tesznek minket arra, hogy ellazázzuk, komolytalanabbul álljunk hozzá az interjúhoz. Természetesen a Skype interjú nem helyettesíti a személyes találkozást, de első körös forduló esetén jól alkalmazható. Ezt is ugyanolyan komolyan kell vennünk, mint a hagyományos verziót. Ez alatt a beszélgetés alatt a vállalat és a jelölt számára is kiderülnek olyan alapvető információk, melyek birtokában már meglehet határozni a további lépéseket a személyes találkozó irányába.

Viselkedésünkre ugyanazok az íratlan szabályok érvényesülnek, mint egy hagyományos interjú során. Udvariasnak, felkészültnek kell lennünk. Tisztában kell lennünk a vállalattal, pozíció részleteivel.

 

-Aurum Recruitment-