Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Mivel akadályozható meg a munkavállalók elvándorlása?

munavállalók elvándorlásaA szabad munkavállalás lehetőségével élve az Európai Unió tagállamainak lakosai közül sokan döntenek úgy, hogy a közösség versenyképesebb területeire mennek dolgozni. A jobb életkörülmények reményében mindenekelőtt a magasan iskolázott, fiatal munkavállalók hagyják el a fejletlenebb régiókat - közölte az SZTE gazdaság- és társadalomföldrajz tanszékét vezető oktató.

Az újonnan csatlakozott tagországokból 2003 és 2007 között 2,2 millió munkavállaló települt át az EU régi tagállamaiba, de ez a jelenség nemcsak kelet-európai, hanem más országokat is érint, 2006-ban például 20 ezer német költözött Svájcba, további 12,5 ezer pedig Ausztriába - legtöbben a jobb munkalehetőségek miatt.

Becslések szerint az elvándorlók mintegy fele tíz éven belül visszatér a hazájába, és kamatoztatja az új gazdasági és kulturális környezetben szerzett tapasztalatait és tudását.

A hároméves, 1,7 millió euró uniós támogatással indított Re-Turn projektben részt vevő osztrák, cseh, német, magyar, olasz, lengyel és szlovén egyetemek, helyi és regionális szervezetek, innovációs és oktatási központok, továbbá a migrációban érintett nonprofit szervezetek megoldást kívánnak találni az elvándorlás megfékezésére és a visszatérés ösztönzésére. Céljuk az is, hogy megfelelő intézkedésekkel biztos hátteret kínáljanak a visszaérkezőknek, segítsenek a letelepedésükben.

A projektet a németországi, lipcsei székhelyű Leibniz Regionális Földrajzi Kutatóintézet vezeti. A kutatási programban az SZTE gazdaság- és társadalomföldrajz tanszékének négy oktatója vesz részt, feladatuk elsősorban korábban sikeresen alkalmazott migrációs intézkedések összegyűjtése, kiértékelése és stratégiák kidolgozása a közép-európai államoknak - tudatta a professzor.

HR Portál